Weten hoe we inclusieve leeromgevingen beter inrichten?
We leggen onze focus op het ontwerpen van onderwijsleeromgevingen die goed onderwijs bieden aan álle leerlingen en aan alle studenten. Inspirerend onderwijs dat is ontworpen en dat is vormgegeven via bewuste, collaboratief gerichte onderwijs- en onderzoeksactiviteiten. Onderwijs dat zich richt op het toewerken naar inclusieve(re) leeromgevingen. leeromgevingen waarin álle lerenden de kans krijgen om te kunnen leren en zich te ontwikkelen – waarbij recht wordt gedaan aan alle doelen van onderwijs, met een positieve attitude naar ambities van lerenden en respect voor verschillen tussen lerenden.
Onze projecten
-
1. Meergelaagde ondersteuningssystemen
Dit thema richt zich op de vraag hoe binnen onderwijsorganisaties gelaagde ondersteuningssystemen ontworpen en geïmplementeerd kunnen worden om leeromgevingen in te richten waarin alle leerlingen het onderwijs en de zorg kunnen ontvangen om te leren en zich te ontwikkelen.
-
SWPBS in het VO
We doen (in twee fases) onderzoek naar de uitdagingen en succesfactoren van het implementeren van SWPBS in het VO
-
Goed beginnen met gedrag
Startende leraren basisonderwijs worden in kleine professionele leergemeenschappen ondersteund in de omgang met klassenmanagement- en gedragsvraagstukken aan de hand van Lesson Study Gedrag.
-
Goed beginnen met gedrag voor zij instromers
Zij-instromers in het beroep van leraar basisonderwijs worden tijdens hun opleiding in kleine professionele leergemeenschappen begeleid in de omgang met klassenmanagement- en gedragsvraagstukken aan de hand van Lesson Study Gedrag.
-
-
2. Professionele ontwikkeling van leraren
Leraren zijn uiteraard de spil in het onderwijs. Binnen dit onderzoeksthema onderzoeken we op welke wijze we leraren zo goed mogelijk kunnen ondersteunen en professionaliseren om adaptieve en inclusieve contexten te realiseren.
-
Zin in Lesgeven
Tweede carrière leraren kunnen zich oriënteren op het beroep van leraar door deelname aan de driedaagse training Zin in Lesgeven (ZiL). In dit project onderzoeken we de bijdrage van de training aan hun keuzeproces.
-
Explore
In het onderzoek Explore 0-2 ontwerpen pedagogisch medewerkers van verschillende kinderopvangorganisaties exploratief spel voor de allerkleinsten, kinderen van 0 tot 2 jaar. Via exploratief spel en motorische mogelijkheden stimuleren zij de taalontwikkeling van de kinderen. We volgen een speciaal voor dit onderzoek aangepaste Lesson Study cyclus
-
Goed beginnen met gedrag
Startende leraren basisonderwijs worden in kleine professionele leergemeenschappen ondersteund in de omgang met klassenmanagement- en gedragsvraagstukken aan de hand van Lesson Study Gedrag.
-
-
3. Inclusief opleiden
Onderzoek in samenwerking met de opleidingen van Windesheim en in samenwerking met het werkveld, waarmee we bijdragen aan de verdere ontwikkeling van inclusieve opleidingen binnen de hogeschool. Een deel van het onderzoek richt zich op de professionele ontwikkeling van opleiders.
-
Flankerend onderzoek Project 8 MBO RAAD
Acht mbo scholen gingen in Project 8 aan de slag om hun school inclusiever te maken. Het flankerend onderzoek monitorde en beschreef hun werkwijze en impact.
-
Lesson Study In Future Teacher Education in Europe
Lesson Study in de lerarenopleidingen: stimulating innovative learning and teaching practices among pre-service teachers.
-
Docenten en studenten over inclusief hoger onderwijs
In dit onderzoek wordt onderzocht wat docenten en studenten verstaan onder inclusief hoger onderwijs en welke behoeften zij hiervoor hebben van hun hoger onderwijsinstelling. Hiermee beogen wij hoger onderwijsdocenten te ondersteunen in het realiseren van inclusief onderwijs.
-
-
4. Includerend Leiderschap
Voor het ontwikkelen van inclusieve leeromgevingen in onderwijsinstellingen spelen bestuurder en leidinggevenden een belangrijke rol. We onderzoeken op welke wijze de bestuurder en schoolleiders in samenspel hun includerend leiderschap ontwikkelen.
-
Begeleiden kenniskring Onderzoeksmatig werken SRPO (Schoolleiders register Primair Onderwijs)
In een kenniskring doen schoolleiders PO onderzoek naar vormen van onderzoekmatig werken en proberen deze zelf ook uit
-
Platform Leiderschap in Onderwijs
Het platform wil bijdragen door kennis te ontwikkelen over de rol van de schoolleiders en hoe schoolleiders hun veranderende, complexe rol goed kunnen vervullen en door ontwikkelde kennis toegankelijk en context specifiek te maken voor schoolleiders en toepassing te bevorderen.
-
Gesprekken professionele groei
Om schoolleiders te ondersteunen in (hun reflectie) op hun professionele groei zijn er gesprekken met hen gevoerd.
-
Ons lectoraat in beeld
Scholen vinden het belangrijk leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst. Maar hoe ontwerp je precies toekomstbestendig onderwijs? Het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen hielp de Geert Groteschool in Zwolle daarom bij het inzetten van een innovatieve onderwijsrobot. Leerlingen van groep 7 en 8 ontwierpen in Leerling Ontwikkel Teams (LOT’s) lessen voor de kleuters. Ze trainden door deze ontwerpdracht hun eigen 21th century skills, zoals samenwerken en kritisch nadenken. Lector Sui Lin Goei gaat op bezoek en kijkt mee tijdens de les.
Lunch met de Lector
Dinsdag 7 december 2021 vond de zesde editie van Lunch met de Lector (opent in nieuw tabblad)plaats. Dit keer was Sui Lin Goei te gast. In deze uitzending vertelt ze meer over hoe ze onderzoek doen naar gedrag op scholen en de aanpak die ze daarvoor gebruiken, School Wide Positive Behavior Support of PBS:
Sui Lin Goei: “Gedrag is een vak, net als taal, rekenen of aardrijkskunde. Het is dus belangrijk om in je lessen ook deze waarden en gedragsverwachtingen terug te laten komen.”
New Scientist organiseert de serie Lunch met de Lector in samenwerking met Regieorgaan SIA en interviewde Sui Lin Goei al voorafgaand aan de lunch. Dit artikel is hier(opent in nieuw tabblad) te lezen.
Een aantal producten uitgelicht
Het boek PBS praktijkboek(opent in nieuw tabblad) laat met praktijkvoorbeelden zien hoe en waarom PBS in ons land een plek heeft gekregen. Ook biedt het boek praktische oefeningen en handige documenten zoals checklists en vragenlijsten en er is informatie opgenomen over onderzoek naar PBS in de Nederlandse context
Auteurs: Joke Kamstra, Monique Nelen, Anita Blonk, Martijn Willemse en Sui Lin Goei
Het boek Handboek Bestuurlijk leiding geven aan lerende scholen(opent in nieuw tabblad) combineert theorie en praktijk en maakt duidelijk op welke wijze bestuurlijke leiderschapspraktijken en persoonlijke kwaliteiten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van lerende scholen en daarmee aan het vergroten van de onderwijskwaliteit.
Auteurs: Loes van Wessum en Ingrid Verheggen
Het boek Zorgzame didactiek(opent in nieuw tabblad) laat zien op welke wijze je met didactiek werkt aan effectief leren, aan een prettig leefklimaat en positieve relaties.
Auteur: Jantien Gerdes
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij toegang tot resultaten van en handvatten uit ons onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Schoolbreed samen werken aan gedrag
Higher education teachers’ understandings of and challenges for inclusion and inclusive learning environments
Eindrapportage Project 8
Belonging in Online Synchronous Classrooms : Experiences of Minoritized Students in Dutch Higher Education during the COVID-19 Pandemic
ESHA headstart : guidelines for school leaders # 7: stimulating collective efficacy
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Sui Lin Goei.