Leren van leerlingen binnen 2LW via Lesson Study
Zicht krijgen op het leren van leerlingen is een belangrijke uitdaging voor leraren in het voortgezet onderwijs (Onderwijsinspectie, 2024). Onderzoeker Thijs Hemmer en lector Sui Lin Goei, van het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen, zetten Lesson Study in om samen met aanstaande leraren binnen de tweedegraads lerarenopleiding (2LW) van hogeschool Windesheim te werken aan de focus op het leren van leerlingen. Met als doel het onderzoekend vermogen van aanstaande leraren te stimuleren.
Thijs Hemmer en Sui Lin Goei vertellen:
Lesson Study als effectieve aanpak voor flexibel onderwijs
De transformatie naar verder flexibel en gepersonaliseerd onderwijs stelt het voortgezet onderwijs en de tweedegraads lerarenopleiding (2LW) van Windesheim in Zwolle voor uitdagingen. Het vraagt enerzijds om een onderwijsaanbod waarin verschillen tussen studenten worden benut voor het leren en ontwikkelen (Goei & Willemse, 2020). Verder dienen voor het onderwijs complexe praktijkvraagstukken leidend te zijn. Als laatste dient het leren samen plaats te vinden, ondanks de meer gepersonaliseerde opleidingstrajecten.
Een gebleken effectieve aanpak voor de ontwikkeling van het onderzoekend vermogen bij leraren, passend binnen de uitgangspunten van flexibel onderwijs, is Lesson Study (LS).
LS als onderzoeksaanpak van vierdejaarsstudenten binnen 2LW
We hebben LS vanuit het lectoraat Inclusieve leeromgevingen ingezet als onderzoeksaanpak binnen het eindonderzoek van vierdejaarsstudenten binnen 2LW.
De (voorlopige) conclusies zijn veelbelovend. Een greep hieruit:
- Het expliciteren van praktijkkennis blijkt veelal lastig voor aanstaande leraren, en wordt in mindere mate geëxpliciteerd in de opleiding. Binnen LS speelt praktijkkennis een fundamentele rol;
- Vaak wordt literatuur gebruikt passend bij bestaande praktijkbeelden en ervaringen. Het handelen op basis van pre-concepten is een mogelijk gevolg. Hier liggen kansen voor ons onderwijs op Windesheim;
- Het scherpstellen van specifieke onderwijsbehoeften van groepen leerlingen wordt als lastig ervaren;
- Cyclisch werken voor een langere tijd maakt dat LS daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van het werken in de onderwijspraktijk.
Professionalisering van lerarenopleiders
LS is een effectieve aanpak voor het vergroten van het onderzoekend vermogen van (aanstaande) leraren om zo zicht te krijgen op het leren van leerlingen, en de leeromgeving op de behoeften van leerlingen af te stemmen.
Het kan tevens een effectieve aanpak zijn om in te zetten binnen onderwijs van de lerarenopleiding en voor professionalisering van lerarenopleiders. Op deze manier kan ook het onderzoekend vermogen bij lerarenopleiders worden vergroot, en daarmee onder andere worden gewerkt aan een meer inclusiever leerklimaat.
Europese Lesson Study for Future Education (LIFT)
Het belang van LS wordt in heel Europa erkend. Het lectoraat is penvoerder van het Europese Lesson Study for Future Education (, waarin met zeven Europese landen een model wordt ontwikkeld om LS in te zetten voor binnen lerarenopleidingen in heel Europa.
Vorige week zijn we met de gehele projectgroep voor het eerst bij elkaar gekomen op NHL Stenden Hogeschool te Leeuwarden.
Het was een zeer inspirerende en leerzame tijd! We slaan als diverse lerarenopleidingen in heel Europa op deze manier de handen ineen en hopen hiermee de professionalisering in het onderwijs, middels LS, te kunnen versterken en ondersteunen.
Over Thijs en Sui Lin
Thijs Hemmer is onderwijskundige en lerarenopleider binnen 2LW en onderzoeker binnen het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen.
Sui Lin Goei is lector lectoraat Inclusieve Leeromgevingen en academic director van de masters.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)