Flevoland Monitor 2025: van meer naar beter
Flevoland groeit op veel fronten. De Flevoland Monitor 2025 bevestigt dat de regio zich ontwikkelt als groeigebied, met op de meeste indicatoren betere scores dan het landelijk gemiddelde. De economie, werkgelegenheid en het aantal bedrijfsvestigingen zijn de afgelopen tien jaar harder gegroeid dan in de rest van Nederland. Ook in duurzame energie per inwoner loopt Flevoland voorop.
Onderzoeker Friso de Vor presenteert vandaag de resultaten van de monitor tijdens het symposium ‘De Staat van Flevoland’ in Almere. Daarbij wordt duidelijk dat groei niet alleen moet gaan over meer, het zal ook moeten gaan over beter. En juist op dat vlak staat Flevoland voor stevige uitdagingen. De economische vooruitgang gaat niet altijd samen met een betere leefkwaliteit; in sommige delen blijft het welzijn achter bij het nationale niveau. Daarnaast staan het toekomstige verdienvermogen en de beschikbare ruimte onder druk.
Duurzaamheid en sociaal kapitaal
Flevoland scoort goed op duurzaamheid: schone lucht en veel duurzame energie. Maar op sociaal vlak scoort de provincie minder goed. Friso: “Inwoners voelen zich gemiddeld onveiliger en het vertrouwen in anderen is laag. Vooral stedelijke gemeenten doen het slechter dan landelijke gebieden. Daar is het beeld bijna tegenovergesteld."
Minder economische groei en uitdagingen
De economie van Flevoland groeide de voorgaande jaren sneller dan het landelijke gemiddelde, maar in 2024 was er sprake van een enige vertraging van de groei. Het Flevolandse bruto regionaal product (brp) groeide met 0,6 procent, terwijl landelijk het bruto binnenlands product (bbp) met 0,9 procent is gegroeid. Ook de arbeidsproductiviteit blijft achter. Een van de verklarende factoren is dat er relatief weinig wordt geïnvesteerd in technologie en innovatie. Om de productiviteit te verbeteren, zal Flevoland meer moeten inzetten op slimme, efficiënte en duurzame productie.
Behoefte aan regionaal talent
De werkgelegenheid neemt toe, maar de arbeidsmarkt blijft krap. Er komen wel veel nieuwe inwoners bij (vooral door verhuizingen). Op 1 januari 2025 telden de zes Flevolandse gemeenten bij elkaar 456.446 inwoners. Dat is een groei ten opzichte van een jaar eerder van 1,3 procent tegenover 0,6 procent landelijk. Daarbij nemen steeds meer inwoners deel aan de arbeidsmarkt. Desondanks blijven werkgevers het lastig vinden om geschikt personeel te vinden. Tot 2028 blijft er waarschijnlijk een tekort van zo’n 1.550 nieuwe arbeidskrachten per jaar. Friso: “De aanwas van regionaal talent uit opleidingen groeit, maar schiet tekort om aan de regionale arbeidsvraag te voldoen."
Druk op de ruimte
De bevolkingsgroei en economische groei zorgen ook voor ruimteproblemen. Er is meer behoefte aan woningen, bedrijventerreinen en plekken voor duurzame energie. De uitdaging is om slim om te gaan met de beschikbare ruimte en daarbij ook de leefkwaliteit te waarborgen. Friso stelt: “De kunst is om voldoende rekenschap te geven aan de economische ontwikkelkracht van Flevoland én nadrukkelijk aandacht te hebben voor de uitdagingen op het gebied van kwaliteit van leven en leefomgeving. Groei zal dan niet zozeer moeten gaan over méér, maar vooral ook over beter."
Over de Flevoland Monitor
De Flevoland Monitor verschijnt sinds 2023 jaarlijks. Het rapport geeft inzicht in de economische en sociale ontwikkelingen van de provincie en helpt beleidsmakers bij toekomstplannen. Friso is senior onderzoeker regionale economie bij het kenniscentrum Technologie en heeft de leiding over het onderzoek.
Bekijk hier de Flevoland Monitor 2025(opent in nieuw tabblad)
Lees hier meer over het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland bij Windesheim in Almere, waar praktijkgericht onderzoek plaatsvindt in, voor én met de regio Flevoland op het gebied van brede welvaart, o.a. op de terreinen gezondheid en welzijn, wonen en educatie.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)