Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning
Het wordt steeds moeilijker om persoonsgerichte zorg te verlenen, zeker als het gaat om cliënten en patiënten in een kwetsbare positie. Dit komt onder andere doordat de zorg steeds complexer wordt, met minder zorgverleners en een stijgende werkdruk. Dit leidt tot langere wachttijden en minder aandacht voor preventie. Isala, IJsselheem, Icare, Carinova en hogeschool Windesheim werken samen met als doel om passende zorg in de toekomst mogelijk te houden. Daarom richtten zij het lectoraat Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning op, dat per 1 februari 2025 officieel van start gaat, met Myrna Pelgrum-Keurhorst als nieuwe lector.
Myrna: "In een wereld waarin de complexiteit van de zorg toeneemt en het aantal zorgprofessionals afneemt, komt persoonsgerichte zorg extra onder druk te staan. Persoonsgerichte zorg en ondersteuning betekent dat deze zorg is afgestemd op de persoonlijke waarden, wensen, behoeften en situatie van de patiënt en naasten. Verpleegkundigen kunnen hier veel in betekenen, bij hen zit persoonsgericht werken in het DNA. Daarnaast verdienen impactvolle werkwijzen het om uitgelicht te worden, zodat anderen daarvan kunnen leren. Ons lectoraat richt zich op de vraag: Hoe pak je persoonsgericht werken aan in een context waarin maatschappelijke uitdagingen toenemen? Vanuit verpleegkundig perspectief, met verschillende vakgebieden, dichtbij en samen met de patiënt en cliënt."
Krachten bundelen in de regio
Het lectoraat Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning is een samenwerkingsverband tussen Isala, IJsselheem, Icare, Carinova en hogeschool Windesheim. Het lectoraat signaleert praktijkvragen en richt zich vervolgens op onderzoek dat toepasbaar is in die praktijk, tussen verschillende vakgebieden. Wat maakt deze samenwerking zo uniek? Myrna licht toe. "Een sterk fundament van dit lectoraat is dat het samenwerkingsverband de gehele patiënten- en cliëntenreis vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld van thuiszorg, ziekenhuis of verpleeghuis, verschillende aspecten binnen de zorg zijn vertegenwoordigd. Daarin versterken we elkaar. Dit geldt ongeacht waar en hoe de zorg wordt ontvangen."
Onderzoek, onderwijs en praktijk
Daarnaast sluit deze samenwerking ook aan bij het Integraal Zorgakkoord(opent in nieuw tabblad) (IZA), dat als doel heeft om zorg voor de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Een van de speerpunten hiervan is samenwerking tussen sectoren en binnen de regio. Myrna: “Door deze samenwerkingsconstructie hebben we kortere lijnen tussen het doen van onderzoek, het toepasbaar maken van onderzoek en het inzetten van onderzoek in de verpleegkundige praktijk. Daarnaast draagt het bij aan onderwijsinnovatie. Hiermee zetten we een cyclus op. We hebben een sterk fundament binnen dit lectoraat, met vier zorgorganisaties en een hogeschool. Ik zie veel potentie in deze samenwerking.”
Ronald Uittenbroek, directeur bij het kenniscentrum Gezondheid en Welzijn, benadrukt de relevantie van de samenwerking tussen praktijk, onderzoek en onderwijs. “Persoonsgerichte zorg en ondersteuning realiseer je samen met, en vooral dichtbij, de cliënt of patiënt en hun naasten. In het huidige zorg- en welzijnslandschap, dat steeds meer gespecialiseerd en gefragmenteerd raakt, blijft dit een complexe uitdaging. Door wetenschap en praktijk vanaf het begin nauw met elkaar te verbinden, versterken we deze samenwerking en vergroten we de impact die we gezamenlijk kunnen realiseren in de regio. Dit is precies de kern waar lectoraten voor staan: het bevorderen van samenwerking tussen onderzoekers, zorg en welzijnsprofessionals, studenten en bovenal de mensen waar het om gaat, om zo betekenisvolle veranderingen te bewerkstelligen. We zijn erg blij dat Myrna deze rol gaat vervullen voor dit lectoraat.”
Over Myrna
Myrna start per 1 februari als lector. “Mijn drive zit in het willen verbeteren van de zorg en ondersteuning voor patiënten, cliënten en hun naasten en de professionals om hen heen, die zich daarvoor met hart en ziel inzetten. Mijn doel is om het goede te doen voor mensen in een kwetsbare positie, en daarmee bijdragen aan hun kwaliteit van leven, met óf zonder formele zorg.” Myrna is gezondheidswetenschapper en brengt ruim 15 jaar ervaring in het verpleegkundig domein mee. Eerst als PhD-kandidaat met internationaal implementatieonderzoek in huisartsenpraktijken. Daarna als hoofddocent-onderzoeker en associate lector. Als verbinder combineerde ze praktijkgericht onderzoek met onderwijs bij de hbo Verpleegkunde en de Master Advanced Nursing Practice (MANP). Haar werk richtte zich op onderzoeksonderwijs, geriatrische zorg en palliatieve zorg.
Lectoraat van start
Door het samenbrengen en verbinden van veel aanwezige expertise dichtbij ziet Myrna ontzettend veel drive en energie bij de betrokkenen. “De naam van ons lectoraat geeft al een duidelijke richting. Maar het verpleegkundig domein is erg breed. Dus hierin gaan we een sterkere focus aanbrengen en een netwerk opbouwen met een team van verpleegkundig onderzoekers, docentonderzoekers, verpleegkundigen en promovendi. Naast die planvorming gaan we concreet aan de slag. Zo leren we gaandeweg waar kansen en eventuele knelpunten zitten om onze koers aan te scherpen. Ik heb er veel vertrouwen in dat we komende jaren zo meer persoonsgerichte zorg en ondersteuning mogelijk maken dat naadloos aansluit op het levensverhaal van de patiënt en cliënt. Niet alleen voor, maar ook samen met de mensen voor wie het onderzoek bedoeld is.”
Meer weten?
Naast het lectoraat Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning heeft Windesheim ook De master Leiderschap voor Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning en het Patient Journey Network. Hier staat het verbeteren van zorg en welzijn voor patiënten en cliënten centraal.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)