Flexibele leerroutes: professioneel leren van HBO docenten in onderwijsinnovaties
Flexibele leerroutes zijn ‘hot and happening’ in het hoger beroepsonderwijs. De bedoeling van flexibilisering is dat de student meer de regie krijgt over het leerproces. Voor deze onderwijsvernieuwing moeten docenten met een andere bril naar onderwijs leren kijken. Dat is vaak een uitdaging omdat onbewuste overtuigingen een rol spelen: zogenaamde culturele scripts. Het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen heeft een subsidie gekregen om onderzoek te doen naar hoe culturele scripts van docenten onderwijsinnovatie beïnvloeden, hoe deze scripts kunnen veranderen en wat docenten daarvoor nodig hebben.
Het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen heeft de NRO innovatie subsidie toegekend gekregen voor het onderzoek naar een nieuw script over professioneel leren van HBO-docenten in onderwijsinnovaties. De eigen leerroute en flexibel studeren is zo’n onderwijsvernieuwing. Voor docenten is het belangrijk om hun werkwijze hierop aan te passen én nieuwe perspectieven te plaatsen.
Het proces van onderwijsinnovatie is vaak gericht op het afronden van het traject met vooral instrumentele implementaties, denk aan inschrijfsystemen of curricula die flexibel studeren ondersteunen. Terwijl het professioneel leren van docenten juist begint als de implementatie een feit is. Tijdens het leerproces spelen impliciete, vaak behoudende overtuigingen een rol. Dit worden culturele scripts genoemd. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe beïnvloeding en transformatie van culturele scripts bijdraagt aan het welslagen van een innovatie.
Het onderzoek vindt plaats op drie verschillende lerarenopleidingen van hogeschool Windesheim waar flexibele leerroutes zijn ingevoerd. Jantien Gerdes, onderzoeker bij het lectoraat en projectleider van dit project, vertelt “We werken samen met 2LW, de educatieve masters en Teachers College. Interessant is dat de opleidingen in verschillende fases van implementatie zijn zodat we van elkaar kunnen leren. Met dit onderzoeken beogen we ook meer zicht te krijgen op hoe deze opleidingen meer lerend met elkaar kunnen optrekken.”
Het uiteindelijke doel van dit project is kennis creëren over hoe culturele scripts van docenten de uitvoering van een dergelijke onderwijsinnovatie beïnvloeden, hoe transformatie van deze scripts tot stand komt en hoe deze transformatie ondersteund kan worden.
Meer weten over dit project? Neem contact op met Jantien Gerdes(opent in nieuw tabblad)en houd LinkedIn(opent in nieuw tabblad) in de gaten.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)