Studentbegeleiding
Begeleiding en hulp
Onze hogeschool moet een plek zijn waar iedereen zich gezien en gehoord voelt. Een veilige plek waar je jezelf kunt zijn en je talenten tot bloei komen. Je krijgt bijvoorbeeld intensieve persoonlijke coaching van je studentbegeleider. En zijn er klachten of problemen die je studievoortgang belemmeren, dan kun je terecht bij de specialisten van het Student Support Centrum. Die begeleiding is aanvullend op de ondersteuning vanuit de opleiding.
Studeer je al bij Windesheim? Kijk op SharePoint voor hulp/begeleiding(opent in nieuw tabblad).
Bij wie kun je terecht?
Studentbegeleider
Je studentbegeleider is je eerste aanspreekpunt: hij of zij coacht je, bewaakt met jou je studievoortgang en helpt je bij het kiezen van leer- en stageactiviteiten. Jullie hebben regelmatig contact over of je op de juiste plek zit en of je op koers ligt. Mocht je tijdens je studie problemen ondervinden, dan kan je begeleider je doorverwijzen naar het Student Support Centrum.
Student Support Centrum
Het Student Support Centrum (SSC) biedt allerlei soorten ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van studeren met een functiebeperking, psychische problematiek, loopbaanvragen of taalondersteuning. Je kunt naar het SSC doorverwezen worden door je studentbegeleider, maar je mag ook zelf contact opnemen. Het SSC heeft diverse specialisten in huis, bijvoorbeeld een studentendecaan, financieel coach, studentenpsycholoog, studiekeuze- en loopbaancoach en taalspecialist. Daarnaast biedt het SSC trainingen op het gebied van studievaardigheden, zoals timemanagement en het verwerken van studiestof.
Begeleiding tijdens je studie
-
-
Kans op studievertraging (studentendecaan)
Gaat het niet zo lekker of speelt er iets in je leven wat invloed heeft op je studie? De decaan kan je helpen om inzicht te krijgen in je situatie. Je kunt je hart luchten en samen kijken naar oplossingen. Alles wat je de decaan vertelt is 100% vertrouwelijk en wordt ook zo behandeld.
Wanneer ga je langs bij een decaan?
Een decaan kan je helpen wanneer je studievertraging zou kunnen oplopen door persoonlijke omstandigheden. Dat kan van alles zijn: langdurige ziekte, schulden, motivatieproblemen, mentale problemen, een overlijden in de familie, zwangerschap, AD(H)D of een andere functiebeperking.
Wat doet de decaan?
De decaan kan advies geven, regelingen treffen, bemiddelen en je doorverwijzen naar andere ondersteunende diensten of instanties. Kortom, de decaan denkt met je mee over oplossingen en kan bijvoorbeeld adviseren over aanpassingen binnen je studie. Zoals extra tijd voor tentamens of wijzigingen in je studieprogramma.
-
Studeren met een functiebeperking
Een functiebeperking varieert van dyslexie tot een lichamelijke beperking of psychische klachten zoals concentratieproblemen, faalangst, AD(H)D, autisme of depressie.
Bij Windesheim staan we klaar om jou te ondersteunen, zodat je optimaal en succesvol kunt studeren! We zijn al sinds 2016 de beste grote hogeschool in de begeleiding van studenten met een functiebeperking.
-
Mentaal welzijn (studentenpsycholoog)
Je kunt bij de studentenpsycholoog terecht wanneer je persoonlijke problemen ervaart die effect hebben op je studie. De psycholoog biedt kortdurende hulp bij psychische of sociaal-emotionele klachten en problemen die je studievoortgang belemmeren. Denk aan:
- Somberheid
- Onzekerheid
- Angst
- Relationele problemen
- Eenzaamheid
- Assertiviteitsproblemen
- Faalangst
- Medisch onverklaarbare fysieke klachten
- Identiteitsvragen
- Overbelasting
- Eetproblemen
De studentenpsychologen organiseren ook verschillende therapiegroepen.
De studentenpsychologen zijn gebonden aan de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen en hebben een beroepsgeheim.
Meer over de studentenpsycholoog op Sharenet(opent in nieuw tabblad) (inloggen met Windesheim-account)
-
Hulp bij studievaardigheden
Loop je vast in je studie? Blijft de stof niet hangen, zakt je motivatie weg, of verlies je het overzicht? We kunnen je helpen om je studievaardigheden in kaart te brengen en te ontwikkelen.
Bespreek eerst je uitdaging met een studentbegeleider. Heb je moeite met een specifiek vak? Dan kan de vakdocent je mogelijk verder helpen.
Blijf je twijfelen of je studievaardigheden wel passen bij je opleiding, zelfs na hulp van je begeleider of docent? Een loopbaancoach kan je verder helpen. Je begint met een intakegesprek en enkele testen, zoals een capaciteiten- of leerstijltest. Zo worden de oorzaken van je problemen duidelijk. Daarna krijg je advies om je studievaardigheden te verbeteren.
Online workshops en trainingen
Het Student Support Centrum biedt tijdens het schooljaar allerlei workshops, trainingen en bijeenkomsten aan op het gebied van studievaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.
Bekijk de agenda(opent in nieuw tabblad) (inloggen met Windesheim-account)
Daarnaast vind je in de Studysupportal(opent in nieuw tabblad) tips, adviezen en links om zelf aan je studievaardigheden te werken.
-
Nederlandse taal
Het Student Support Centrum geeft extra taalondersteuning voor iedereen die dat nodig heeft. Dat kan zijn omdat je dyslectisch bent, of omdat Nederlands niet je moedertaal is, maar bijvoorbeeld ook omdat je moeite hebt met schrijven, spellen, grammatica of presenteren. Neem contact op met het SSC om de mogelijkheden te bespreken.
Meer informatie over taalhulp op Sharenet(opent in nieuw tabblad) (inloggen met Windesheim-account)
Nederlands als tweede taal
Je kunt extra ondersteuning krijgen wanneer Nederlands niet je moedertaal is. Ook hebben we speciale begeleiding voor vluchtelingstudenten.
-
Studeren en topsport
Als je op een hoog niveau sport beoefent, kom je mogelijk in aanmerking voor de topsportregeling. Deze regeling biedt je de mogelijkheid om sport en studie zo goed en effectief mogelijk op elkaar af te stemmen door middel van extra voorzieningen en faciliteiten.
-
Studeren en ondernemen
We bieden verschillende regelingen en faciliteiten wanneer je een studie wilt combineren met ondernemen. Zo maak je niet alleen een succes van je studie, maar ook van je eigen bedrijf!
-
Studeren met mantelzorgtaken
Is er bij jou thuis iemand langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? En moet je daarom vaak thuis meehelpen of voor een familielid zorgen? Dan verleen jij mantelzorg.
Op Windesheim zijn er drie vormen van ondersteuning mogelijk die voor mantelzorgers relevant kunnen zijn:
- mentale ondersteuning
- regelingen voor het onderwijs
- financiële ondersteuning
Maak een afspraak met de decaan om samen te bespreken wat er voor jou nodig en mogelijk is.
Meer over mantelzorg op Sharenet(opent in nieuw tabblad) (inloggen met Windesheim-account)
-
Studeren als ouder
Studeren en kinderen, hoe combineer je dat? Windesheim helpt je graag hierbij!
-
We zijn er voor je!
Ben jij student bij Windesheim en heb je dringend hulp nodig? Aarzel niet en neem contact op met het Hulppunt Zorgwekkend Gedrag(opent in nieuw tabblad).
Hulp bij je studiekeuze
Twijfel je over je studiekeuze of wil je de volgende stap in je carrière zetten? Ga met ons in gesprek, óók wanneer je overweegt te stoppen met je huidige studie.
-
-
Studiekeuzebegeleiding
Als je vastloopt bij het vinden van een passende opleiding, bieden de studiekeuze- en loopbaancoaches van Windesheim hulp. Ze bieden zowel individuele begeleiding als groepstrainingen. Onze begeleiding is onafhankelijk en richt zich op opleidingen binnen én buiten Windesheim.
Lees meer over studiekeuzebegeleiding Meer informatie over studeren in voltijd
-
Loopbaancoaching
Wil jij graag de volgende stap zetten in je carrière, maar weet je niet hoe? Ervaar je uitdagingen in je loopbaan? Praat dan met onze studiekeuze- en loopbaancoach. Een loopbaancoachingstraject kan je helpen bij het vinden van antwoorden. Onze coaches zijn geregistreerd bij NOLOC en bieden onafhankelijk advies.
Meer informatie over loopbaancoaching
Meer informatie over studeren in deeltijd -
Switchen van opleiding
Misschien kom je er tijdens je studie achter dat de opleiding toch niet bij je past. Geen zorgen, want een switchcoördinator denkt graag met je mee over een passende oplossing. Bijvoorbeeld de overstap naar een andere studie binnen of buiten Windesheim. Bespreek je twijfels in elk geval zo snel mogelijk met je studentbegeleider (sb’er) of kom direct naar het Student Support Centrum.
Pas net begonnen met je opleiding? Bij Windesheim kun je binnen 10 weken na de start van je opleiding direct switchen naar een andere opleiding binnen de hogeschool.
-
Een veilige leeromgeving
We vinden het belangrijk dat studenten en medewerkers zich sociaal en mentaal veilig en goed voelen, zowel op school als daarbuiten.
-
-
Vertrouwenspersonen
Pesten, geweld, agressie, discriminatie of (seksuele) intimidatie: dat accepteren wij niet! Overkomt je zoiets, stap dan naar een vertrouwenspersoon. Hij of zij luistert serieus naar je, geeft advies, zoekt mee naar oplossingen en heeft informatie over eventuele hulpverlening. En de naam zegt het al: wat je aan vertrouwenspersonen vertelt, wordt vertrouwelijk behandeld. Zij vertellen niets door en hebben een geheimhoudingsplicht. Ze helpen je ook als je een officiële klacht wilt indienen.
Hoe gaan wij om met klachten?
- Medewerkers en studenten krijgen alle ruimte om klachten te melden
- Als je een klacht indient dan mag dat geen nadelige gevolgen hebben voor jou
- We behandelen alle meldingen uiterst vertrouwelijk
- Een onafhankelijke klachtencommissie onderzoekt een klacht op een objectieve en zorgvuldige manier
- We nemen zo snel mogelijk gepaste maatregelen als iemand in de organisatie ongewenst gedrag vertoont
-
Hulppunt Zorgwekkend Gedrag
Het Hulppunt Zorgwekkend Gedrag biedt ondersteuning voor situaties waarin je je sociaal onveilig voelt op de campus, erbuiten of online. Als je te maken hebt met ongewenst gedrag, je je zorgen maakt over jouw welzijn of dat van iemand anders, aarzel dan niet om contact op te nemen voor hulp, steun en advies. Het is ook mogelijk om anoniem contact op te nemen.
- Meer informatie over het Hulppunt Zorgwekkend Gedrag op Sharenet(opent in nieuw tabblad) (inloggen met Windesheim-account)
- Of neem direct contact op met hulppuntzwg@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Andere begeleiding
Naast het Student Support Centrum kun je ook elders op de campus ondersteuning krijgen. Voltijdstudenten krijgen bijvoorbeeld in het eerste jaar een studentcoach toegewezen.
-
-
Coaching door een medestudent
Soms is het fijn om met een medestudent te praten over uitdagingen waar je mee worstelt. Daarom staat er voor voltijdstudenten meteen een studentcoach klaar. Deze oudejaarsstudent kun je zien als een buddy, iemand bij wie je voor én tijdens je studie terechtkunt.
-
Vind betekenis bij het Studentenpastoraat
Zoek je bronnen van inspiratie en betrokkenheid? Heb je vragen over geloof, bijbel en kerk? Kom dan naar het studentenpastoraat. Het studentenpastoraat RE:LINK is er voor iedereen, ongeacht je godsdienstige of kerkelijke achtergrond en betrokkenheid. Je hoeft geen lid te worden en je kunt per activiteit meedoen.
Ga naar RE:LINK.nl(opent in nieuw tabblad)
RE:LINK en Buro Ruis organiseren het Faalcafé in studentencafé Het Vliegende Paard. Bekende en onbekende Zwollenaren delen daar hun faalverhalen. Benieuwd naar hoe zo'n avond verloopt? Lees het verslag.
-
Welzijn door beweging bij het Ambulatorium
Misschien verlies je tijdens je studie af en toe het overzicht. Of merk je dat de werkwijze op het hbo of een stage te uitdagend is. Bij het Ambulatorium staat beweging centraal bij het voorkomen of verwerken van psychosociale en psychische klachten.
Studenten en docenten van de opleiding Psychomotorische Therapie (PMT) kijken samen met jou naar hoe gedachten, gevoelens en gedrag met elkaar verbonden zijn. Er is een breed aanbod aan trainingen: van het ontwikkelen van presentatievaardigheden tot het goed leren omgaan met spanning en stress. Zo kun jij vol goede moed verder.
Er zijn geen kosten aan verbonden en er is geen wachtlijst.
Meer informatie over het Ambulatorium op SharePoint(opent in nieuw tabblad) (inloggen vereist)
-
Student Support Centrum Almere
Meer weten over begeleiding tijdens je studie bij Windesheim in Almere? Neem contact op met het Student Support Centrum:
Student Support Centrum Zwolle
Meer weten over begeleiding tijdens je studie bij Windesheim in Zwolle? Neem contact op met het Student Support Centrum: