Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Informatie voor ouders

Banner image

Je kind staat voor een spannend moment: de keuze voor een studie.

Dit keuzeproces kan soms een behoorlijke uitdaging zijn, maar gelukkig hoeven ze dit niet alleen te doen. Jij, als ouder of verzorger, kent je kind als geen ander en kunt hen helpen om de juiste richting te ontdekken. Hoe geef je de juiste ondersteuning? En wat is er eigenlijk belangrijk om te weten over het hbo?

Op deze pagina vind je praktische tips en informatie, zodat je jouw kind optimaal kunt begeleiden in de zoektocht naar de studie die écht bij hen past. Samen zorgen jullie ervoor dat ze vol zelfvertrouwen hun eigen pad kiezen!

Tips bij studiekeuze

Zo kun jij helpen bij studiekeuze

Studiekeuze-activiteiten

Verken de opties bij Windesheim

Teaser image

Samen naar de open dag

Teaser image

Meelopen of proefles

Teaser image

Studiekeuzebegeleiding

Praktische informatie

Informatie over het hbo

Toelating

Een havo-, vwo- of mbo 4-diploma geeft toegang tot bacheloropleidingen en Associate degrees. Soms gelden er extra eisen voor bepaalde vakken of profielen. Voor mbo geldt dat afzonderlijke certificaten niet voldoende zijn.

Meer over toelating 

Financiën

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-. Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek.

Meer over financiën

Aanmelding

Bij de meeste opleidingen is de aanmelddeadline 1 mei. Uitzonderingen zijn Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie, Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding, Sportkunde en Global Project and Change Management.

Meer over aanmelden

Begeleiding

Begeleiding tijdens de studie

Elke student krijgt tijdens de opleiding persoonlijke coaching van een studentbegeleider. Daarnaast is er begeleiding voor bijvoorbeeld topsporters, anderstaligen of studenten die zelf een onderneming willen starten.

Lees meer over studentbegeleiding

Studeren met een functiebeperking

Heeft jouw kind begeleiding nodig vanwege bijvoorbeeld dyslexie, AD(H)D of ASS? Er zijn voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Na aanmelding wordt jouw kind uitgenodigd voor een gesprek. Ouders, begeleiders van school en/of ambulant begeleiders zijn daarbij ook welkom.

Lees meer over studeren met een functiebeperking