Informatie voor ouders
Je kind staat voor een spannend moment: de keuze voor een studie.
Dit keuzeproces kan soms een behoorlijke uitdaging zijn, maar gelukkig hoeven ze dit niet alleen te doen. Jij, als ouder of verzorger, kent je kind als geen ander en kunt hen helpen om de juiste richting te ontdekken. Hoe geef je de juiste ondersteuning? En wat is er eigenlijk belangrijk om te weten over het hbo?
Op deze pagina vind je praktische tips en informatie, zodat je jouw kind optimaal kunt begeleiden in de zoektocht naar de studie die écht bij hen past. Samen zorgen jullie ervoor dat ze vol zelfvertrouwen hun eigen pad kiezen!
Zo kun jij helpen bij studiekeuze
-
-
Stap 1: Het besef dat er gekozen moet worden
Middelbare scholen en mbo’s geven vaak de eerste aanzet om te beginnen met het studiekeuzeproces. Dit gebeurt vaak al in havo 4, vwo 5 of in de voorlaatste klas van het mbo. Dat kan voor je gevoel vroeg zijn, maar toch is het niet voor niks. Het kiezen van een studie kan namelijk tijd kosten. En je wilt niet dat je kind last-minute moet beslissen. Bovendien zijn er belangrijke deadlines, zoals de aanmelddatum van 1 mei voor hogescholen en zelfs 15 januari voor opleidingen met een numerus fixus.
Daarnaast is een studie kiezen tegenwoordig uitdagender dan vroeger. Jongeren worden geconfronteerd met een enorm aanbod aan opleidingen, een overvloed aan informatie, en een snel veranderende wereld. Vroeg beginnen helpt je kind om een bewuste keuze te maken.
-
Stap 2: Accepteer de onzekerheid
"Ik weet écht niet wat ik leuk vind."
"Ik weet niet wat ik later wil worden."
"Ik ben bang de verkeerde keuze te maken."
"Er zijn zoveel opties, ik weet niet waar ik moet beginnen."Klinkt dit herkenbaar? Het keuzeproces brengt vaak onzekerheden met zich mee, en dat is heel normaal. Begin een open gesprek door deze onzekerheden hardop te benoemen. Stel verdiepende vragen en moedig je kind aan om er ook met iemand anders over te praten. Dit helpt om het echte probleem te begrijpen. Uiteindelijk zijn er twee mogelijkheden: je kind weet het nog steeds niet, of ze weten het wél en zetten stappen, ondanks de onzekerheid.
"Verkeerd" kiezen is niet erg
Onthoud: er is geen foute keuze, want elke beslissing biedt een leerervaring. Zelfs een "verkeerde" studiekeuze kan helpen om uiteindelijk de juiste richting te vinden.
Bij Windesheim en veel andere hogescholen kun je in de eerste weken van een opleiding zonder studievertraging overstappen naar een andere opleiding.
-
Stap 3: Ga na wat je kind beweegt
Heeft jouw kind al een goed beeld van zichzelf? Laat hem of haar eens nadenken over drie vragen: wie ben ik, wat kan ik, en wat wil ik?
Vindt je kind dit moeilijk? Stel de vragen dan wat luchtiger. Praat over interesses, sterke punten en waar je kind blij van wordt. Vraag ook wat hij of zij belangrijk vindt in het leven en in toekomstig werk. Een paar vragen die kunnen helpen:
- Welke vakken vind je leuk?
- Waar ben je goed en waar ben je minder goed in?
- Waar krijg je energie van?
- Voor wie of wat wil je iets betekenen in jouw leven?
- Hoe wil je leren? Veel theorie of praktijk?
- Welke 3 beroepen lijken je leuk?
- Welke opleiding zouden kunnen passen bij deze beroepen?
Het kan helpen om samen lijstjes te maken of online testjes te doen. Een ontspannen, ongedwongen gesprek kan verrassend veel inzicht geven in wat je kind energie en plezier geeft! Als ouder kun je kijken of je een rode draad ziet in het complete verhaal.
Handige links
-
Stap 4: Mogelijkheden verkennen
Weet je inmiddels beter waar je kind blij en enthousiast van wordt? Dan is het tijd om samen te kijken welke studierichtingen daarbij passen. Houd de mogelijkheden nog breed en verken verschillende opties. Misschien kan je zoon of dochter eens praten met iemand uit jullie netwerk die in een interessant vakgebied werkt, of zelfs een dagje meelopen voor meer inzicht.
Denk in deze fase ook na over de locatie: in welke stad ziet je kind zichzelf studeren? Willen ze op kamers of liever thuis blijven?
Oriënteren op open dagen
Check samen wanneer de open dagen van verschillende hogescholen zijn en moedig je kind aan om zich aan te melden. Houd het proces behapbaar: liever twee opleidingen bezoeken en de sfeer goed proeven dan er zes in één keer bezoeken. Valt een opleiding tegen? Kies dan gewoon twee nieuwe voor de volgende keer. Zo blijft het overzichtelijk en haalbaar.
Handige links
- Interessegebieden bij Windesheim
- Open dagen bij Windesheim
- Op Studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) vind je een overzicht van alle opleidingen en open dagen in Nederland
Tussenjaar
Het kan ook gebeuren dat je kind er niet uitkomt en voor een tussenjaar gaat. Geen zorgen! Een tussenjaar kan gebruikt worden om verder te ontwikkelen. Door bijvoorbeeld te reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te doen, werkervaring op te doen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Het TussenjaarKenniscentrum(opent in nieuw tabblad) geeft informatie over de kansen en risico's van een tussenjaar.
-
Stap 5: Kritisch kijken, ervaren en vergelijken
Zet samen de belangrijkste voorwaarden voor een studie op een rijtje. Denk aan zaken zoals:
- Sfeer: Voelt de opleiding goed aan?
- Stagemogelijkheden: Zijn er kansen voor praktijkervaring?
- Keuzeruimte: Hoeveel vrijheid is er om eigen vakken te kiezen?
- Voorzieningen: Zijn er goede faciliteiten, zoals bibliotheken of studieplekken?
- Reistijd: Hoe lang is de reistijd naar de hogeschool of universiteit?
- Kwaliteit: Wat is de reputatie van de opleiding?
- Grootte van de opleiding: Wil je kind liever in een grote of kleine groep studeren?
- Opleidingsduur: Hoelang duurt de studie?
- Kosten: Wat zijn de kosten, inclusief lesgeld en boeken?
Vergelijk verschillende studies op deze punten en help je kind met het ordenen en structureren van alle informatie.
-
Stap 6: Keuze maken en checken
Laat alle informatie rustig bezinken en bespreek samen welke opleidingen eruit springen, inclusief de voor- en nadelen. Wanneer je kind een voorlopige keuze heeft gemaakt, wacht een paar dagen om te zien of het nog steeds goed voelt. Is dat het geval? Dan is het tijd om aan te melden! Je kind kan zich inschrijven voor maximaal vier opleidingen, bij Windesheim en/of andere scholen.
Na aanmelding volgt vaak een Matchingsdag, waar je kind een laatste check kan doen om te zien of de opleiding echt past. Een uitnodiging hiervoor komt automatisch. Twijfels? Doorloop dan samen opnieuw stap 4 en 5 om de keuze te verfijnen.
Handige links
- Informatie over aanmelden bij Windesheim
- Studielink(opent in nieuw tabblad), het inschrijvingssysteem voor hoger onderwijs in Nederland
-
Informatie over het hbo
-
-
Routes in het hoger onderwijs
Er zijn verschillende studieroutes in het hoger onderwijs. Omdat dit systeem in veel Europese landen hetzelfde is, kun je ook makkelijk in het buitenland studeren, stage lopen of werken. Hieronder vind je de routes en toelatingseisen:
Opleiding Lengte Toelatingseisen Omschrijving Associate degree 2 jaar Mbo-4, havo, vwo Kortere, praktijkgerichte hbo-opleiding Hbo-bachelor 4 jaar Associate degree, mbo-4, havo, vwo Combinatie van praktijk en theorie op de hogeschool Hbo-master 1 tot 3 jaar Hbo-bachelor, wo-bachelor Praktijkgerichte master, toegespitst op een beroep Wo-bachelor 3 jaar Vwo, hbo-propedeuse, hbo-bachelor Universitaire bachelor, gericht op theorie en academische vorming Wo-master 1 tot 3 jaar Wo-bachelor, hbo-bachelor met pre-master Wetenschappelijk verdiepende master na een bachelor Meer informatie over opleidingsvormen
Hbo of universiteit?
Een bachelor behaal je binnen het hoger onderwijs: op het hbo (hoger beroepsonderwijs) of de universiteit (wetenschappelijk onderwijs). Maar studeren op het hbo is heel anders dan aan de universiteit. Wat past het beste bij jouw kind: veel theorie of veel praktijk? Bekijk hier de verschillen.
-
Verschil hbo en middelbare school
Als je kind van de middelbare school naar het hbo gaat, verandert er veel.
- Het hbo vraagt om veel meer zelfstandigheid.
- Lessen zijn meestal niet verplicht, dus het is aan de student om zelf goed bij te houden wat er moet gebeuren.
- Er is de BSA of doorstroomnorm: je moet een bepaald aantal studiepunten halen om door te mogen gaan.
- Het tempo ligt hoger en is er meer stof om te verwerken dan op de middelbare school.
- De reistijd kan toenemen omdat de hogescholen vaak verder van huis liggen.
- Klassen kunnen groter zijn.
Je kind zal dus moeten wennen aan meer vrijheid én meer verantwoordelijkheid. De stap naar het hbo is dus niet alleen een nieuwe fase, maar ook heel nieuwe leerervaring!
-
Toelating
Een havo-, vwo- of mbo 4-diploma geeft toegang tot bacheloropleidingen en Associate degrees. Soms gelden er extra eisen voor bepaalde vakken of profielen. Voor mbo geldt dat afzonderlijke certificaten niet voldoende zijn.
Financiën
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-. Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek.
Aanmelding
Bij de meeste opleidingen is de aanmelddeadline 1 mei. Uitzonderingen zijn Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie, Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding, Sportkunde en Global Project and Change Management.
Begeleiding tijdens de studie
Elke student krijgt tijdens de opleiding persoonlijke coaching van een studentbegeleider. Daarnaast is er begeleiding voor bijvoorbeeld topsporters, anderstaligen of studenten die zelf een onderneming willen starten.
Studeren met een functiebeperking
Heeft jouw kind begeleiding nodig vanwege bijvoorbeeld dyslexie, AD(H)D of ASS? Er zijn voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Na aanmelding wordt jouw kind uitgenodigd voor een gesprek. Ouders, begeleiders van school en/of ambulant begeleiders zijn daarbij ook welkom.