Iedereen telt mee: Hoe benut je al het beschikbare talent?
Onderzoek toont aan dat verscheidenheid in competenties, ervaringen en perspectieven binnen teams leidt tot meer innovatie, hogere productiviteit en groter werkplezier. Deze voordelen komen pas tot hun recht wanneer organisaties actief sturen op een inclusieve cultuur waarin iedereen zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt en talenten optimaal worden benut. Het lectoraat Sociale Innovatie werkt samen met kennis- en praktijkpartners om te ontdekken hoe werk en samenwerking op nieuwe manieren georganiseerd kunnen worden. Zo dragen we bij aan organisaties die beter presteren en tegelijk bijdragen aan het welzijn van medewerkers en een inclusieve samenleving.
Onze projecten
-
Inclusief werkgeverschap
Voor veel organisaties zijn hun medewerkers het belangrijkste kapitaal. In een krappe arbeidsmarkt wordt het steeds belangrijker om niet alleen talent aan te trekken, maar ook te benutten. Inclusief werkgeverschap gaat over het actief betrekken van mensen die vaak buiten beeld blijven, zoals mensen met een arbeidsbeperking of een migratieachtergrond. Het lectoraat Sociale Innovatie onderzoekt hoe organisaties inclusieve omgevingen kunnen creëren waar iedereen zich thuis voelt en kan groeien.
-
All4Talent: Samen werken aan een inclusieve arbeidsmarkt
All4Talent ontwikkelt kennis, tools en samenwerkingsvormen voor een inclusieve arbeidsmarkt waarin ieders talent wordt benut.
-
Fix IT! Het dichten van de lekkende pijplijn van vrouwelijke IT-loopbanen
Dit project helpt IT-opleidingen en bedrijven in Noord- en Oost-Nederland om meer vrouwen aan te trekken en te behouden, met als doel gendergelijkheid te bevorderen.
-
Gender Include IT: Vrouwen behouden voor de ICT
Aansluiting verbeteren voor vrouwen in de ICT door sociaal én technologisch te innoveren.
-
-
Overstapmomenten arbeidsmarkt
Overgangen op de arbeidsmarkt, zoals van school naar werk of van werk naar een nieuwe baan, vormen vaak een struikelblok. Vooral voor mensen in een kwetsbare positie is dit een kritieke fase. Het lectoraat onderzoekt hoe deze overstapmomenten soepeler en duurzamer kunnen verlopen. De focus ligt op samenwerking en innovatieve oplossingen die talentverlies voorkomen en kansen vergroten.
-
Op Weg naar Werk: Bouwstenen voor een Inclusieve Arbeidsmarkt Zwolle
In dit onderzoek bouwen we aan een integrale aanpak die werkzoekenden en werkgevers verbindt met behulp van Dennis en Eva.
-
Monitoring Duurzaam Groeien, Leerplein Twente
In dit project willen we de effecten van het vitaliteitsprogramma inzichtelijk maken en tegelijkertijd leren wat goed gaat en wat beter kan.
-
Arbeidspotentieel kwetsbare werkzoekenden bij technisch mkb
In dit project onderzoeken we hoe technische mkb-bedrijven effectief kunnen samenwerken met kwetsbare werkzoekenden, zoals statushouders en 55-plussers.
-
-
Regionale samenwerking
Regionale samenwerking is de sleutel tot een inclusieve arbeidsmarkt. Het lectoraat brengt publieke en private partijen samen om kennis en middelen te delen en kansen te creëren. Hoe kunnen regionale netwerken bijdragen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt waarin talent optimaal wordt benut? Door onderzoek en samenwerking ontwikkelen we nieuwe modellen die regio’s versterken en verbinden.
-
Confronting the Anthropocene
This research sheds light on building resilience and social innovation to empower communities against calamities and tackle environmental challenges.
-
Professioneel samenwerken in de wijk
Door de samenwerking tussen zorg en welzijn professionals te verbeteren krijgen leefstijlgerichte preventie en zelfredzaamheid van wijkbewoners meer aandacht.
-
Twomes
We onderzoeken hoe we huiseigenaren kunnen helpen met vragen over de warmtetransitie van hun woning, om ze te helpen bij het energiezuiniger maken ervan.
-
-
Talentbenutting en eigen regie
Veel talent blijft onbenut omdat mensen niet altijd de ruimte krijgen om hun vaardigheden volledig in te zetten. Het lectoraat onderzoekt hoe organisaties talent kunnen herkennen en ondersteunen, zodat medewerkers zelf de regie kunnen nemen over hun ontwikkeling. Met sociale innovatie als uitgangspunt ontstaan werkplekken waar zowel mensen als bedrijven kunnen floreren.
-
Eigen regie in de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche
Hoe verbeteren werkgevers en werknemers in de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche duurzame inzetbaarheid, met focus op het de werknemers' eigen regie?
-
Sociale innovatie in de logistiek
In dit project onderzoeken we hoe sociale innovatie-instrumenten voor de logistieke sector bedrijven kunnen helpen om personeelstekorten aan te pakken.
-
Eigen regie in duurzame inzetbaarheid in de schoonmaak- en glazenwassersbranche
In dit vervolgonderzoek zoeken we naar tools om de dialoog over eigen regie in de schoonmaak- en glazenwassersbranche stimuleren.
-
Ons lectoraat in beeld
Hoe kun je ICT-bedrijven aantrekkelijker maken voor vrouwen? Het lectoraat Sociale Innovatie onderzocht dit en werkte daarbij samen met het ICT-bedrijf Sogeti. Sjiera de Vries, oud-lector Sociale Innovatie, gaat op bezoek bij Sogeti om de voortgang te bespreken.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Sociale Innovatie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Samen de weg vrijmaken voor het benutten van ongekend talent! Doe je mee?
Hoe begeleid je vrouwelijke statushouders naar werk?
Expeditie Inclusie : een onderzoeksverslag over storytelling en ontmoeting binnen de koers van hogeschool Windesheim
Vrouwen zonder officieel eigen inkomen : hoe hard moet ik mijn geluid zetten om gehoord te worden?
Houd ze in het Vizier! : jongeren en werkgevers: er kan meer dan je denkt!
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Joost van der Weide.
0884697654(opent in nieuw tabblad) j.vander.weide@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Neem ook een kijkje op onze LinkedIn-pagina(opent in nieuw tabblad)