Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Begeleiden vrouwelijke statushouders

Begeleiden vrouwelijke statushouders

  •   Sociale Innovatie
  •   1 september 2022 - 1 september 2024

Samen met professionals en ervaringsdeskundigen hebben we gezocht naar oplossingen en drijfveren om vrouwelijke statushouders beter te begeleiden naar werk.

  • Lectoraat: Sociale Innovatie
  • Betrokken onderzoekers: Francien Lange(opent in nieuw tabblad)Sjiera de Vries(opent in nieuw tabblad) en Joost van de Weide in samenwerking met Simone Boogaarts, José Renkens en Suzanne van Hees (onderzoekers HAN) en Leendert de Bell, Floor ten Holder en Jessica Vermeij (onderzoekers HU)
  • Partners: Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN) en Hogeschool Utrecht (HU), en diverse publieke praktijkorganisaties die vrouwelijke statushouders begeleiden naar werk en diverse organisaties die daarbij betrokken zijn. In de regio Zwolle zijn TIEM en Saeed onze belangrijkste partners.
  • Financier: RAAK-Publiek
     

Arbeidsparticipatie vrouwelijke statushouders

Veel vrouwelijke statushouders hebben moeite om werk te vinden, wat hen kwetsbaar maakt op financieel, sociaal en persoonlijk vlak. Professionals geven aan dat het vaak lastig is om inzicht te krijgen in hun drijfveren, mogelijkheden en belemmeringen. Daarom hebben we samen met professionals en ervaringsdeskundige vrouwelijke statushouders onderzocht hoe begeleiding beter kan aansluiten op hun behoeften. In dit praktijkgerichte onderzoek hebben we verschillende werkwijzen getest en geëvalueerd.

Hoe-begeleid-je-vrouwelijke-statushouders-naar-werk_1

Hoe begeleid je vrouwelijke statushouders naar werk?

Ons onderzoek laat zien dat begeleiding vaak onvoldoende aansluit bij de uitdagingen waar vrouwelijke statushouders mee te maken hebben, zoals een gebrek aan kinderopvang en sociale netwerken. Effectieve ondersteuning vraagt om maatwerk en samenwerking met lokale organisaties. Het creëren van een veilige omgeving is essentieel, zodat zij hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en vertrouwen kunnen opbouwen. Ook het versterken van sociale contacten speelt een grote rol in hun integratie en persoonlijke groei. Als resultaat van dit onderzoek hebben we een e-book ontwikkeld met praktische handvatten voor professionals die deze doelgroep begeleiden.

Download e-book(opent in nieuw tabblad)      Download infographic (opent in nieuw tabblad)