Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Eigen regie in de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche

Eigen regie in de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche

  •   Sociale Innovatie
  •   1 januari 2023 - 1 januari 2024

Hoe verbeteren werkgevers en werknemers in de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche duurzame inzetbaarheid, met focus op het de werknemers' eigen regie?

Duurzame inzetbaarheid

De sociale partners in de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche streven naar evenwichtige arbeidsrelaties in de sector. In het kader van de CAO zijn sinds 2019 meerdere projecten gestart om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Enerzijds om uit te proberen wat wel of niet werkt in de sector en anderzijds om werkgevers en werknemers te stimuleren samen het onderwerp duurzame inzetbaarheid op te pakken.

Doel

Na twee jaar experimenteren is duidelijk dat een belangrijke sleutel ligt bij het samen in gesprek gaan van de werkgever met de werknemer. De branche heeft echter te maken met een zeer divers personeelsbestand en het is daarmee een uitdaging om deze grote verscheidenheid aan mensen uit te dagen om zich te ontwikkelen. Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche heeft besloten een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar wat er nodig is om de eigen regierol van werknemers te versterken en hoe sociale partners dit kunnen bevorderen. Het onderzoek dient een tweeledig doel:

  1. Inzicht bieden in de wijze waarop eigen regie van werknemers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche kan worden bevorderd;
  2. Inzicht geven in mogelijke afspraken en activiteiten die op brancheniveau kunnen worden gemaakt om de eigen regierol van werknemers te bevorderen.

Werkwijze

Onderzoekers van de lectoraten van Saxion en Windesheim voeren het onderzoek uit met een ontwerpgerichte en participatieve aanpak. We zijn gestart met meeloopdagen bij verschillende schoonmaakbedrijven zodat we beter in staat waren wetenschappelijke inzichten op het gebied van eigen regie te vertalen naar concrete randvoorwaarden en aandachtspunten voor de branche. Vervolgens zijn deze inzichten verdiept en worden ze omgevormd tot een gevisualiseerd, compact en concreet kader voor de branche en sociale partners met duidelijke adviezen voor het stimuleren van eigen regie.

Meer weten? 

Neem contact op met Dr. Joost van der Weide, lector Sociale Innovatie of Kim Molenaar, onderzoeker

Joost van der Weide
j.vander.weide@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Kim Molenaar(opent in nieuw tabblad)
h.w.molenaar@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)