Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Twomes

  •   Sociale Innovatie
  •   1 februari 2020 - 1 oktober 2021

We onderzoeken hoe we huiseigenaren kunnen helpen met vragen over de warmtetransitie van hun woning, om ze te helpen bij het energiezuiniger maken ervan.

Digital Twins voor warmtetransitie

Het kabinet wil dat de komende tien jaar, anderhalf miljoen huizen worden verduurzaamd, met als uiteindelijk doel dat in 2050 alle huizen energieneutraal zijn. Een belangrijke voorwaarde voor het slagen hiervan is dat huiseigenaren in beweging komen en dat de vragen die zij hebben over de energietransitie en meer specifiek over de warmtetransitie van hun woning, zo snel en goed mogelijk worden beantwoord.

Doel

In het Twomes onderzoeksproject willen we achterhalen welke vragen er leven bij bewoners met betrekking tot de warmtetransitie van hun woning, en welke van deze individuele vragen geautomatiseerd beantwoord zouden kunnen worden. Daarnaast willen we de drijfveren en barrières die bewoners ervaren bij de warmtetransitie van hun woning achterhalen. Het uiteindelijke doel van het Twomes onderzoeksproject is om bewoners te helpen bij het nemen van stappen in het energiezuiniger maken van hun woning. Dit onderzoeksproject maakt onderdeel uit van een groter onderzoeksproject van het Lectoraat Energietransitie.

Hiertoe is er een onderzoek uitgevoerd dat bestond uit drie onderdelen:

  1. Diepte-interviews met vijf professionals die dagelijks te maken hebben met vragen van bewoners over de energietransitie;

  2. Contentanalyse van bewonersvragen die op online platforms te vinden zijn;

  3. Diepte-interviews onder bewoners van de wijk Assendorp in Zwolle.

Belangrijkste resultaten

Het onderzoek heeft in totaal meer dan 70 bewonersvragen opgeleverd, waarvan een deel geautomatiseerd kunnen worden. De meeste vragen liggen op het vlak van “kosten-baten”; hoeveel gedoe levert iets op; overzicht over het proces (als ik maatregel A tref, wat komt er dan nog achter aan? Waar kan ik betrouwbare en onafhankelijke informatie vinden en wat gaat de gemeente in mijn wijk doen/wat gaat de overheid doen (bv. subsidies). Sociale vergelijking is een belangrijke stimulans voor het nemen van stappen in de warmtetransitie; mensen schatten hun eigen energieverbruik te rooskleurig in en zij willen graag weten wat anderen hebben gedaan die een vergelijkbare woning en gezinssituatie hebben. Bewoners hebben grote behoefte aan betrouwbare onafhankelijke informatie en een helder en voorspelbaar overheidsbeleid m.b.t de warmtetransitie. Hoe groter de onzekerheid, hoe minder snel bewoners tot actie zullen overgaan.

Publicaties

Meer weten? 

Neem contact op met Dr. Liesbeth Rijsdijk, lector Netwerken in een Circulaire Economie 

Liesbeth Rijsdijk
e.rijsdijk@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)