Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Inclusieve Energietransitie Overijssel

Inclusieve Energietransitie Overijssel

  •   Sociale Innovatie
  •   1 januari 2020 - 1 januari 2022

Door te begrijpen hoe individuele waarden van bewoners de betrokkenheid beïnvloeden, hopen we de wijkaanpak Energietransitie in Overijssel te verbeteren.

Wat beweegt bewoners?

De energietransitie is één van de grote uitdagingen in de komende decennia. Of de energietransitie gaat slagen, hangt vooral af van individuele bewoners en van het feit of iedereen mee kan doen in de transitie. Uit eerder onderzoek (Perlaviciute & Steg, 2014; 2015; Perlaviciute & Squintani, 2019) blijkt dat dit gedrag en de betrokkenheid bij de transitie onder andere samenhangen met de waardeoriëntatie van bewoners. 

Doel

In de afgelopen jaren is in Overijssel een wijkaanpak Energietransitie gestart, waarbij op verschillende manieren passend bij de wijk, de energietransitie wordt vormgegeven. In dit onderzoek ligt de focus op:

  1. de wijze waarop de gemeente de participatie van wijkbewoners vormgeeft;

  2. de wijze waarop vanuit waardeoriëntatie/bewonersidealen, aangrijpingspunten voor participatie van wijkbewoners gevonden kunnen worden, die een inclusieve energietransitie bevordert

  3. de mate waarin de waardeoriëntatie gerelateerd is aan de keuze van bewoners of de wijk voor specifieke technische oplossingen.

Waardeoriëntatietool

De waardeoriëntatietool is een instrument waarmee beleidsmedewerkers en wijkregisseurs de waardenoriëntatie van bewoners in een wijk kunnen achterhalen en aan de hand hiervan een passende participatie-aanpak vaststellen. De tool kan worden geplaatst op een website waar bewoners deze kunnen invullen. Bewoners krijgen  vervolgens ook meteen een advies  over de soort technische oplossingen die er voor hen zijn en die het beste aansluiten op hun waardenoriëntatie.

Publicaties

Meer weten? 

Neem contact op met Dr. Liesbeth Rijsdijk, Lector Netwerken in een Circulaire Economie

Liesbeth Rijsdijk
e.rijsdijk@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)