Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Begeleiding van vrouwelijke statushouders naar de arbeidsmarkt kan beter

  • 4 oktober 2024
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Begeleiding van vrouwelijke statushouders naar de arbeidsmarkt kan beter

Veel vrouwelijke statushouders in Nederland hebben moeite om werk te vinden. Eén van de mogelijke redenen is dat bestaande methodes voor arbeidsintegratie vaak niet aansluiten op hun specifieke behoeften. Omdat veel programma’s gericht zijn op mannen, wordt te weinig aandacht besteed aan obstakels waar vooral vrouwen tegenaan lopen, zoals een gebrek aan opvang voor kinderen en het missen van een ondersteunend netwerk. Dit maakt het voor hen lastig om stappen te zetten richting de arbeidsmarkt.

Lage arbeidsparticipatie van vrouwelijke statushouders

Door deze uitdagingen blijft de arbeidsparticipatie van vrouwelijke statushouders laag. Dit heeft niet alleen financiële gevolgen voor deze vrouwen en hun gezinnen, maar beperkt ook hun kansen om volwaardig mee te doen in de samenleving. Daarnaast brengt dit obstakels met zich mee op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en sociale integratie.

Praktijkgericht onderzoek naar arbeidsparticipatie

Om dit probleem aan te pakken, heeft het lectoraat Sociale Innovatie praktijkgericht onderzoek gedaan over dit thema. Het onderzoeksproject 'Participatie met Perspectieven' richtte zich op de begeleiding van vrouwelijke statushouders naar werk. Gedurende twee jaar hebben onderzoekers van het lectoraat samen met onderzoekers van Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), Hogeschool Utrecht (HU) en professionals uit de praktijk van Forte Welzijn, Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, RSD de Liemers, TIEM, Saeed en de gemeenten Overbetuwe, Houten, Utrecht en Zwolle nieuwe inzichten opgedaan. Deze werden recentelijk gedeeld in een slotbijeenkomst.

E-book met praktische handvatten

De slotbijeenkomst was een groot succes. Met een opkomst van ruim 80 professionals werd het een middag vol inspirerende uitwisselingen van ervaringen en inzichten over de arbeidsparticipatie van vrouwelijke statushouders. Eén van de concrete resultaten van het project is een e-book, dat praktische handvatten biedt voor professionals die zich bezighouden met de begeleiding van vrouwelijke statushouders. Dit digitale boek is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zich inzet om deze kwetsbare groep op een duurzame manier naar de arbeidsmarkt te leiden.

Download het e-book(opent in nieuw tabblad)

Lectoraat Sociale Innovatie

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Hoogste tevredenheid over studeren met ondersteuningsbehoefte bij Windesheim

25 oktober 2024
Teaser image

Darren is de 5000ste student met een diploma van Windesheim in Almere

15 oktober 2024
Teaser image

Meer oog voor ongekend talent door sociale innovatie

14 oktober 2024
Teaser image

Olga Nordbeck: 'Het mooiste beroep: voor de klas staan'

14 oktober 2024
Teaser image

Bewust smartphonegebruik goed voor mentaal welzijn studenten

10 oktober 2024