Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Monitoring Duurzaam Groeien, Leerplein Twente

Monitoring Duurzaam Groeien, Leerplein Twente

  •   Sociale Innovatie
  •   1 januari 2024 - 31 december 2025

Met het reflexief monitoren van het vitaliteitsprogramma Duurzaam Groeien aangeboden door Leerplein Twente, willen we de effecten van het vitaliteitsprogramma inzichtelijk maken en tegelijkertijd leren wat goed gaat en wat beter kan. Zo kan het programma indien nodig worden aangepast.

  • Lectoraat: Sociale Innovatie
  • Betrokken onderzoekers: Kim Molenaar, onderzoeker en Joost van der Weide, lector
  • Opdrachtgever: Leerplein Twente

Aanleiding
 

Leerplein Twente heeft veel ervaring met (re)integratietrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is daarbij succesvol, en wil de opgedane kennis en ervaring graag inzetten in een vitaliteitsprogramma gericht op duurzaam groeien. Het gaat om een tweejarig (pilot)programma voor 50 deelnemers (uitkeringsgerechtigden en werkenden met grote kans op terugval).

Doel
 

Centraal in dit programma staat het integreren van de thema’s leefstijl en vitaliteit in de dienstverlening van Leerplein Twente, zodat de kans op terugval (draaideur-effecten) van mensen naar de bijstand en langdurige zorg minimaal wordt (besparing maatschappelijke kosten). Daarnaast wil Leerplein Twente met de monitoring zo goed mogelijk de (maatschappelijke) impact van het vitaliteitsprogramma aan de buitenwereld laten zien.

Werkwijze


Voor de reflexieve monitoring van vitaliteitsprogramma Duurzaam Groeien, beschrijven we allereerst de beoogde werkwijze en voeren we een (eerste) marktverkenning uit om te zien wat andere soortgelijke organisaties doen t.a.v. vitaliteitsprogramma’s voor uitkeringsgerechtigden en werkenden met een grote kans op terugval. Vervolgens bespreken we met de betrokken partijen de verwachtingen, houden we intervisiebijeenkomsten ter reflectie en uitwisseling en interviewen we deelnemers. Tussentijds leggen we bevindingen voor, stellen we rapportages op en/of geven we aanbevelingen die helpen bij de verbetering van het vitaliteitsprogramma. Tijdens een afsluitende bijeenkomst kijken we in gezamenlijkheid terug op het project, waarbij de onderzoekers wederom hun bevindingen inbrengen. De resultaten van deze bijeenkomst en andere bijeenkomst, bundelen we in een  beknopte rapportage. 

Producten


Een rapportage over de bevindingen, met een beschrijving van de sterke punten en de verbeterpunten
 

Meer weten?

Neem contact op met Kim Molenaar, onderzoeker Sociale Innovatie


h.w.molenaar@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)