Duurzaam benutten van talent in organisaties
In dit project onderzoeken we hoe het benutten van talent in organisaties wordt beïnvloed door medewerkerskenmerken en de relatie tussen medewerker en leidinggevende.
- Lectoraat: Sociale Innovatie
- Betrokken onderzoekers: Louis Celant(opent in nieuw tabblad) en Rieneke Zijlstra(opent in nieuw tabblad), onderzoekers
- Vier deelprojecten: 2015-2017, 2017-2020, 2020-2022, 2023-2025
Talentgericht werken in teams en de rol van de leidinggevende
Effectief gebruik maken van talent is binnen organisaties een actueel vraagstuk. Organisaties hebben behoefte aan talent om beter te kunnen presteren en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Medewerkers willen graag vanuit hun talent bijdragen om met plezier te werken en zich verder te ontplooien. Talentmanagement staat dan ook hoog op de strategische HR-agenda, maar in de praktijk blijkt dat organisaties nog vaak op zoek zijn naar de juiste aanpak in het slimmer inzetten van talenten. Het herkennen van talent blijkt vaak wel te lukken, maar het daadwerkelijk (meer) gebruik maken van die talenten in het werk wordt door zowel medewerkers als leidinggevenden als lastig ervaren.
Naast talentherkenning zijn pro activiteit en talentontwikkeling de eerste stappen om tot talentbenutting in een team of organisatie te komen. Om talentbenutting onderdeel te maken van de manier van werken zijn meer stappen nodig en speelt de arbeidsrelatie tussen leidinggevende en medewerker een belangrijke rol. Met name de interactie over het koppelen van talent aan werkactiviteiten en doelen is van belang, hiermee kan de organisatie de beschikbare talenten duurzaam benutten. Dit is een proces van meerdere stappen, die door zowel medewerker als team en organisatie moeten worden gezet. De leidinggevende speelt daarbij een belangrijke rol.
Doel
Het project ‘Duurzaam benutten van talent in organisaties' onderzoekt op welke manier het benutten van talent beïnvloed wordt door medewerkerskenmerken en door de relatie tussen medewerker en leidinggevende. Belangrijke deelvragen zijn:
- Herkennen medewerkers hun talent en ondernemen ze actie om hun talent te benutten?
- Hoe is de relatie tussen leidinggevende en medewerker en wat betekent dit voor de talentbenutting door de medewerker?
- Wat levert talentbenutting op voor de organisatie en voor de medewerker?
- Wat kunnen teams en de organisatie doen om het proces van talentbenutting te versterken?
- Op welke wijze kunnen interventies binnen organisaties bijdragen aan de koppeling van talent aan werkactiviteiten en organisatiedoelen?
Deelprojecten
- 2015-2017: ontwikkeling talentbenuttingsscan en opbouw database
- 2017-2020: uitbouwen database en experimenteren met interventies
- 2020-2022: aanvullende experimenten met interventies
- 2023-2025: uitbouwen database talentbenuttingsscan 2.0
Producten
Publicaties
Vos, M., de Vries, S., Celant, L., & Veenkamp, W. (2017).
Optimaal benutten van talent.(opent in nieuw tabblad) Tijdschrift voor HRM, 20(12), 1-22.
Meer weten?
Neem contact op met Louis Celant of Rieneke Zijlstra, onderzoekers Sociale Innovatie
Louis Celant(opent in nieuw tabblad)
lg.celant@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Rieneke Zijlstra(opent in nieuw tabblad)
cm.zijlstra@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)