Klantverhalen vertalen naar betere zorg
Wij brengen alle verhalen en zienswijzen van cliënten in kaart, zowel in woord als in beeld. Deze perspectieven vertalen we naar zorg en ondersteuning op maat. De zorg die zo ontstaat, is het resultaat van een samenspel tussen organisaties, professionals, technologie en burgers. Onze expertise ligt bij het versterken van veerkrachtige families, het bevorderen van inclusie en het optimaliseren van zorglogistiek.
Ons lectoraat is gevestigd in Almere en richt zich hoofdzakelijk op de regio Flevoland.
Onze onderzoeksprojecten
-
Discipline-overstijgend samenwerken
In zorg en welzijn houden zich vaak meerdere hulpverleners bezig met deelproblemen van cliënten. In de jeugdzorg bijvoorbeeld worden jeugdigen en gezinnen daardoor regelmatig geconfronteerd met meerdere hulpverleners die hun eigen ding doen. Sommige gezinnen krijgen met zoveel verschillende betrokken organisaties en instellingen te maken dat overzicht houden moeilijk is. Het is bovendien vaak de vraag hoe effectief zo’n stapeling van zorg en hulp nog is.
-
eHealth in Flevoland
Dit onderzoek kijkt welke digitale toepassingen in de zorg breder benut kunnen worden en waar eHealth meer ingezet kan worden
-
Crossover digitalisering
Twee lectoraten met expertise op het gebied van zorgdigitalisering bundelen de krachten
-
Lerend netwerk Toekomstscenario Flevoland
Dit onderzoek bouwt aan een lerend netwerk met jeugdzorg organisaties en verbetert de samenwerking
-
Lectorenplatform Leven met Hoofdzaken
Krachten bundelen voor een meer inclusieve samenleving en goed leven van en met mensen met een psychische- of hersenaandoening.
-
Logt u even in?
Project over het samen ontwikkelen van digitale communicatieplatforms in ondersteuning en zorg
-
Flevo Academie Jeugd
De Flevo Academie Jeugd draagt bij aan het creëren van een samenwerkend en lerend netwerk in het Flevolandse Zorglandschap
-
-
Evenwaardige ruimte voor ervaringskennis
Steeds vaker werken professionals in zorg, welzijn en het sociaal domein samen met mensen die een situatie zelf hebben ondervonden. Het benutten van kennis en kunde van ervaringsdeskundigen wordt in toenemende mate gewaardeerd.
-
KEUS
De participatiewet wordt de komende jaren herzien om te zorgen dat de wet beter aansluit bij de leefwereld van mensen en meer uitgaat van vertrouwen, eenvoud en de menselijke maat. KEUS onderzoekt hoe ervaringsdeskundigheid hierbij kan helpen.
-
Maatschappelijke diensttijd
Een maatschappelijke diensttijd biedt jongeren een kans op een vernieuwende manier talenten te ontdekken en te ontwikkelen
-
-
Inclusie & inclusief handelen
Inclusie en inclusief handelen, iedereen spreekt erover maar wat bedoelen we nu precies? In deze onderzoekslijn onderzoeken we wat ervoor nodig is om de verschillende perspectieven op inclusie bij elkaar te brengen.
-
Nu begrijp ik je en doe ik mee
-
Prio
Hoe doorbreek je patronen die van ouders op kinderen worden overgedragen?
-
-
Meedoen met cognitieve uitdagingen
Meedoen in onze samenleving is voor mensen met een cognitieve uitdaging vaak niet eenvoudig. De gevolgen van aangeboren en niet-aangeboren verstandelijke beperking kunnen grote impact hebben op het leven van de betreffende persoon en diens naasten.
-
Thuis wonen met hersenletsel
Hoe kunnen mensen met niet aangeboren hersenletsel langer kwaliteitsvol thuis blijven wonen?
-
Lang zullen ze leren
Ook mensen met een licht verstandelijke beperking verdienen het zich verder te ontwikkelen. Maar lukt dat altijd?
-
IPS bij NAH
Individuele plaatsing en steun: een geschikte manier om mensen met niet-aangeboren hersenletsel zonder werk weer aan werk te helpen?
-
Studeren met hersenletsel
Studeren met niet-aangeboren hersenletsel kan een flinke uitdaging zijn. In dit onderzoek is gekeken hoe de begeleiding verbeterd kan worden.
-
Een leven lang leren voor iedereen
In dit project is onderzoek gedaan naar onderwijs- en ontwikkelmogelijkheden in Almere voor volwassen mensen met een beperking
-
Demenzien
In dit project onderzoeken we hoe Demenzien de relatie tussen mensen met dementie, mantelzorgers en zorgverleners in het verpleeghuis kan verbeteren.
-
Reminder en Casemanagement
Er is veel goede zorg en ondersteuning voor mensen met hersenletsel. Maar vaak worden zij niet goed doorverwezen. Hoe kan dat beter?
-
Vervolg NAH Zorg op Maat
Onderzoek naar zorg op maat voor mensen met niet aangeboren hersenletsel
-
NAH-Kennisnetwerk Gewoon Bijzonder
Kennisnetwerk over niet aangeboren hersenletsel van ervaringsdeskundigen, onderzoekers van verschillende instituten, zorgprofessionals en beleidsmakers
-
-
Ouderen en thuis wonen
Goed ouder worden op een plek waar we ons thuis voelen, dat willen we allemaal. Maar wat is goed ouder worden? Wanneer voelen we ons thuis? Hoe gaat dit samen met de vergrijzing en personeelstekorten in de zorg? Wat kan de invloed van (systemen in) de samenleving zijn?
-
Bewonersinitiatieven
Hoe kunnen ouderen langer gezond thuis wonen? We onderzoeken twee bewonersinitiatieven om praktische handreikingen te kunnen opzetten voor volgende initiatieven
-
Ontzorgen in de VVT-zorg | Dinalog
In dit onderzoek worden de voorkeuren van cliënten uit de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg onderzocht
-
Thuis wonen met hersenletsel
Hoe kunnen mensen met niet aangeboren hersenletsel langer kwaliteitsvol thuis blijven wonen?
-
Proeftuin ouderen
Wat doen 65-plussers al en wat hebben ze nodig om gezond ouder te worden? Dat onderzoeken we om zo het preventieaanbod beter te laten aansluiten bij de behoeftes van de Flevolanders.
-
-
Veerkrachtige families in Flevoland
De projecten die vallen onder het kennisthema Veerkrachtige families richten zich op het veerkrachtig opgroeien van kinderen in Flevoland. Wij benaderen dit thema vanuit meerdere perspectieven. De ervaringen en perspectieven van kinderen en hun gezinnen staan centraal. Ook bekijken wij dit thema vanuit een sociologisch en politiek perspectief.
-
Familieveerkracht
Onderzoek naar familieveerkracht bij gezinnen met meervoudige en complexe problematiek
-
Sense of Belonging
Hoe zit het met de sense of belonging van de eerstejaars studenten in Almere? Voelen ze zich gezien en gehoord?
-
Verklarende analyse
Project waarbij werken met de verklarende analyse beschikbaar gemaakt is voor heel Flevoland en Utrecht.
-
Teams Gezinsbegeleiding
De multidisciplinaire teams gezinsbegeleiding werken met gezinnen die hulp nodig hebben op verschillende terreinen. Met praktijkleren en onderzoek wordt de werkwijze verbeterd en geëvalueerd
-
Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd
In deze Regionale Kenniswerkplaats Jeugd wordt kennis verzameld over familieveerkracht
-
-
Zorglogistiek vanuit klantperspectief
Deze lijn richt zich op praktijkgericht onderzoek en onderwijs op het gebied van zorglogistieke bedrijfsvoering vanuit klantperspectief. Onder zorglogistiek verstaan we het leveren van de juiste zorg, met de juiste randvoorwaardes. Dat wil zeggen: met de juiste producten, op het juiste moment, op de juiste plaats, door de juiste zorgverlener in de juiste hoeveelheden, tegen optimale kosten.
-
Ontzorgen in de VVT-zorg | Dinalog
In dit onderzoek worden de voorkeuren van cliënten uit de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg onderzocht
-
Iedereen zorgt!
Ook in Flevoland is het personeelstekort in de zorg groot. Iedereen zorgt! doet onderzoek naar nieuwe instroom van personeel, het behoud van personeel en het anders organiseren van zorglogistiek.
-
Wie zorgt in de wijk
Onderzoek naar de professionalisering van de zorg voor ouderen in de wijken van de regio Almere. Dat wil zeggen: wijkverpleegkundigen, studenten, docenten en iedere andere geïnteresseerde die een bijdrage levert.
-
Ons lectoraat in beeld
Hoe kun je zorg zo inrichten dat deze meer aansluit op de behoeften en het perspectief van de cliënt zelf? Dat is wat het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg onderzoekt. Het magazine geeft een overzicht van de onderzoeksprojecten van de afgelopen jaren en een vooruitblik.
Op de hoogte blijven? Abonneer je op onze nieuwsbrief(opent in nieuw tabblad) of lees nieuwsbrieven hier terug(opent in nieuw tabblad).
Ons lectoraat in beeld
Hoe kun je zorg zo inrichten dat deze meer aansluit op de behoeften en het perspectief van de cliënt zelf? Dat is wat het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg onderzoekt. Bijvoorbeeld samen met personen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en in nauwere samenwerking met een zorgconsulent. Zie hoe lector Kitty Jurrius zorgverleners introduceert in de wereld van mensen met een niet-aangeboren hersenletsel.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en al onze onderzoekers van het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij toegang tot resultaten van en handvatten uit ons onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
'Met een goede trampoline spring je hoger'
Voors en tegens van lerende praktijken : wie heeft het lef om te vertragen en werkelijk te leren?
Samen de puzzel leggen : leren en veranderen door middel van actieleren
Empowerment van bruggenbouwers nodig in lerende praktijken
Like a BOZ : samen organiseren: klantenperspectief als vizier van zorglogistiek
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Charlotte Vissenberg(opent in nieuw tabblad).
Neem ook een kijkje op onze LinkedIn pagina(opent in nieuw tabblad)
Maak kennis met de andere Almeerse lectoraten
Dit lectoraat vormt samen met Urban Innovation en Urban Care & Education het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland. We willen een actieve bijdrage leveren aan de sociaal, ecologisch en economisch duurzame toekomst van een ‘New Town’ als Almere en de provincie Flevoland. Die bijdrage leveren we met de juiste kennis en knowhow.
Urban Care & Education heeft vier brede onderzoekslijnen: Kansengelijkheid, Taal in de stad, Opleiden en werken in een grootstedelijke onderwijscontext en Goed onderwijs voor het jonge kind
Hoe vergroot je de veerkracht van bewoners en ondernemers in de wijk? Hoe creëer je meer eenheid tussen de gebouwde en de beleefde stad? Het lectoraat Urban Innovation gaat hiermee aan de slag.