Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd
In Flevi's Kenniswerkplaats Jeugd(opent in nieuw tabblad) wordt kennis verzameld en gedeeld over familieveerkracht.
- Lectoraat: Klantenperspectief in ondersteuning en zorg
- Betrokken onderzoekers: Charlotte Vissenberg, Annemijn Visscher(opent in nieuw tabblad), Jeanet van de Korput(opent in nieuw tabblad), Pamela Jakobs(opent in nieuw tabblad), Petra Josso Loureiro(opent in nieuw tabblad), Lalash Tahir(opent in nieuw tabblad), Anne Thijssen(opent in nieuw tabblad) en Natasja Diender(opent in nieuw tabblad).
- Partners: Windesheim, JGZ Almere, GGD Flevoland, de Flevolandse gemeenten, Icare, Vitree, Flever
Regionale Kenniswerkplaats Jeugd
De focus van de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd ligt op het verzamelen van kennis over familieveerkracht. Dit gebeurt via actieleren en jongeren die actief zijn als onderzoekers.
De opbrengsten van de deelonderzoeken worden gedeeld met de praktijk, bijvoorbeeld via inspirerende activiteiten.
De eerste 1000 dagen
- Projectleider: Annemijn Visscher
Tijdens de eerste 1000 dagen van het leven van een kind vinden er veel ontwikkelingen plaats, maar verandert er ook veel in een gezin. De eerste 1000 dagen staan voor het moment van conceptie tot de tweede verjaardag. Hoe het gezin met deze veranderingen omgaat, is afhankelijk van veerkracht. In het project De eerste 1000 dagen wordt gekeken in welke mate familieveerkracht tot bloei komt in de eerste 1000 dagen. Er wordt gekeken wat daarbij bevorderend en belemmerend werkt, bekeken vanuit de lokale context van gezinnen.
Voor mijn kind wil ik het anders
-
Projectleider: Jeanet van de Korput
Het project heet Voor mijn kind wil ik het anders. Hoewel de titel wellicht het idee geeft dat het project gaat over het perspectief van ouders, is dit zeker niet zo. Intergenerationele overdracht gaat over aspecten die worden overgedragen tussen generaties, bijvoorbeeld wat ouders op hun kinderen overdragen en andersom wat kinderen op ouders overdragen. In het project Voor mijn kind wil ik het anders wordt vanuit het centrale thema veerkracht onderzoek gedaan naar de positieve en negatieve aspecten die van invloed zijn op intergenerationele overdracht.
Interdisciplinair samenwerken met gezinnen
- Projectleider: Pamela Jakobs
Het komt in Flevoland bij diverse gezinnen voor dat kinderen/ jongeren en hun ouders te maken hebben met een veelheid aan positieve en negatieve uitdagingen in hun leven, zoals de geboorte van een nieuw gezinslid, schulden, het starten van een nieuwe baan, moeite met leren op school en verslaving. Omdat het om verschillende levensterreinen gaat, zijn er vaak veel hulpverleners betrokken. Vanuit dit project wordt gekeken welke samenwerkingen bijdragen aan het versterken van de basis van gezinnen. Het gaat hierbij om interdisciplinaire samenwerking tussen gezinnen en welzijnsorganisaties, coaches, schuldhulpverlening, gemeente en jongerenwerkers.
Publicaties
- Heb oog voor elkaar(opent in nieuw tabblad) - rapportage onderzoeksproject bij middelbare school De Meergronden
Meer weten?
Neem contact op met Charlotte Vissenberg(opent in nieuw tabblad), associate lector en projectleider Veerkrachtige families.