Kennisevent over personeelstekort in de zorg
Personeelstekort in de zorg – ook in Flevoland
Het tekort aan zorgpersoneel loopt op, ook in Flevoland. Daarom wordt op 30 mei het kennisevent “De zorgvrager en zorgprofessional in de toekomst. Personeelstekort en het belang van anders organiseren” georganiseerd. Inwoners, studenten, zorgprofessionals, managers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden kunnen tijdens het event meepraten over mogelijke oplossingen.
Minder instroom, meer uitstroom
Er zijn steeds minder zorgmedewerkers voor meer mensen die zorg nodig hebben. Minder scholieren en studenten kiezen voor opleidingen in de zorg en medewerkers vertrekken naar andere regio’s of zelfs naar andere beroepsgroepen.
Het kennisevent heeft drie aandachtsgebieden: Hoe vergroten we de instroom van nieuwe verzorgenden en verpleegkundigen? Hoe behouden we de medewerkers? Zijn er mogelijkheden om zorg anders te organiseren?
Programma
Het kennisevent is op 30 mei 2024, van 13.00 tot 17.00 uur bij Windesheim in Almere. Op het programma staan themagesprekken over instroom, behoud en anders organiseren van zorg.
Er zijn twee workshoprondes, met interactieve workshops over verschillende onderwerpen, van zorgverbetering tot inclusie en het gebruik van data in de zorg.
De hele middag kunnen deelnemers rondkijken bij het ‘landschap van de toekomst’, vol vernieuwende initiatieven op zorggebied.
Challenge
Mensen kunnen ook meedoen aan de Challenge – Wachtlijsten in de ouderenzorg. Samen met andere deelnemers wordt in tweeënhalf uur onder begeleiding gewerkt aan oplossingen voor de wachtlijsten, die ook direct in de praktijk toepasbaar zijn.
Onderaan de pagina vind je een overzicht van alle workshops en de Challenge.
Gratis toegang
Het kennisevent wordt georganiseerd door het regionale investeringsfonds ‘Tekort in de zorg is onze zorg’ in samenwerking met het ROC van Flevoland, MBO College Hilversum, Flever en hogeschool Windesheim in Almere.
De toegang is gratis, aanmelden kan via dit formulier(opent in nieuw tabblad).
Workshops
Workshop Live Event spel - ervaar zelf kansengelijkheid en bestaanszekerheid
In deze workshop speel je samen met andere deelnemers het ‘life event spel’ van het European Anti Poverty Network. In dit spel loop je op een groot speelbord letterlijk door het leven met alle kansen, uitdagingen en life events die een mens tegen kan komen. Op een speelse manier, met een serieuze ondertoon. Net zoals het leven zelf kan zijn.
Aan de hand van dit spel kijken we naar helpende en belemmerende life events, gaan we met elkaar in gesprek over inlevingsvermogen, compassie en de toegevoegde waarde van ervaringsleren. Op basis daarvan reflecteren we kritisch op het huidige beleid en uitvoering van dit beleid rondom bestaanszekerheid.
Door: Quinta Ansem - Windesheim
Workshop: Design Thinking in zorg & welzijn
Eh.. design thinking? Daar heb je vast al wel over gehoord. Design Thinking is een mindset en een methode waarmee je innovatieve ideeën ontwikkeld om tot vernieuwing en innovatie te komen. In deze workshop leer je wat design thinking inhoudt en maak je kennis met praktijkvoorbeelden uit zorg en welzijn. We gaan ook aan de slag; zodat je met een ontwerpbril op de workshop uitloopt!
Door: Jet van den Hoek - Flever
Workshop: Onboarding - ga je mee op reis?
Pak je koffer maar! We gaan op reis. In deze workshop krijg je tips & tricks voor onboarding in jouw organisatie. Hierbij maken we gebruik van de toolkit onboarding ontwikkeld door RIF Ontzorg de Zorg en Flever, bekijk de toolkit hier(opent in nieuw tabblad).
De sessie is actief en interactief zodat je met een gezonde dosis energie de workshop uitloopt!
Door: Jet van den Hoek - Flever
Workshop: Positieve gezondheid en inzetbaarheid in de organisatie
In deze workshop wordt je geïnspireerd door verschillende invalshoeken van het werken met Positieve Gezondheid in jouw organisatie. Het bevorderen van positieve gezondheid leidt tot meer werkplezier, verbeterde en duurzamere inzetbaarheid van medewerkers, een vermindering van uitval en ziekteverzuim, en het verminderen van ervaren werkdruk. Je krijgt praktische handvatten en gaat ook zelf aan de slag tijdens deze workshop. Kom ook en raak positief geïnspireerd!
Door: Ine van Gisbergen – Visiom (Institute for Positive Health)
Workshop: Wat is jouw beeld van een medewerker in de zorg?
In deze workshop ontdekken we verschillen en vooroordelen van onszelf en onze omgeving. Hoe is dit rondom beroepen in de zorg? Samen bepalen we de uitdaging(en) en komen via brainstormen tot oplossingen als input voor jezelf, onderwijs, onderzoek, gemeente en provincie.
Door: Nicole de Boer – Windesheim
Workshop: Kwaliteit van zorg continu verbeteren
In deze workshop 'Kwaliteit van zorg continu verbetereren, werken vanuit onderzoek en EPB en meer zeggenschap en autonomie van verpleegkundigen' willen we jullie graag meenemen hoe wij binnen Treant (ziekenhuiszorg) het Magnet concept hebben omarmd, waar we nu staan en waarom verpleegkundigen enthousiast zijn over Magnet. In de workshop ga je zelf aan de slag met leiderschap en zeggenschap.
Door: Lia Scholtanus en Anja Benjamins – Treant
Workshop: Inclusie, een belangrijke kans voor zorgorganisaties op de arbeidsmarkt
In deze workshop 'Inclusie, een belangrijke kans voor zorgorganisaties om zichzelf beter te positioneren op de arbeidsmarkt!' gaan we aan de slag met de kansen die diversiteit en inclusie kunnen bieden voor zorgorganisaties. We leren de deelnemer met een inclusieve bril naar vacatureteksten te kijken en geven praktische tips waarmee jij direct aan de slag kunt.
Door Jannika Uitslag of Anne van Appeven – Generatie Morgen
Workshop: Zorg, data en technologie
Het Nederlandse zorg- en welzijnssysteem wordt internationaal geprezen om zijn kwaliteit en toegankelijkheid. Helaas staat het systeem wel onder toenemende druk door uitdagingen zoals vergrijzing, personeelstekorten en een groeiende noodzaak voor preventieve zorg.
Het gebruik van data in zorg en sociaal domein, bijvoorbeeld om beleidskeuzes te onderbouwen en te monitoren, gebeurt nog te weinig. Terwijl dit waardevolle inzichten kan bieden, zowel over het hele Nederlandse zorg- en welzijnssysteem, als voor kwetsbare groepen.
In deze sessie gaan we aan de slag met 'data-gedreven werken' in de zorg en het sociaal domein. We doen dit aan de hand van enkele concrete regionale data-inzichten. Zijn er regionale verschillen in zorggebruik? Is dat te verklaren vanuit de samenstelling van de regio? Zijn de verschillen wenselijk? En belangrijker: welke handelingsperspectief biedt het?
Door: AHTI
Workshop: BordjeVol zet mantelzorgers in hun kracht
De rol van mantelzorgers wordt steeds belangrijker. Veel zorgmedewerkers zijn zelf (ook) mantelzorger. Hoe voorkom je overbelasting en uitval van mantelzorgers? En daarmee nog meer druk op het zorgsysteem? Sinds de introductie van de methode BordjeVol wordt deze in het hele land gebruikt voor mantelzorgondersteuning. BordjeVol biedt inzicht, inspiratie en activatie. Maak kennis met deze succesvolle fysieke serious game.
Door: Jessica Slijpen - BordjeVol
Challenge - Wachtlijsten in de ouderenzorg
Zin om samen de zorgsector te vernieuwen? Dan is deze challenge iets voor jou! Samen met andere deelnemers – zorgverleners, studenten, managers, mensen die zelf of in hun familie te maken hebben met wachtlijsten – werk je aan mogelijke oplossingen voor deze problemen. Met begeleiders ontwikkel je in tweeëneenhalf uur adviezen die direct in de praktijk toe te passen zijn.
Het thema van de challenge tijdens het kennisevent is:
“Wachtlijsten in de ouderenzorg”
Overheidsbeleid is gericht op langer thuis wonen, terwijl door vergrijzing en complexere zorgvragen de vraag naar intensievere zorg toeneemt. Samen met personeelstekorten en sluiten van verzorgingshuizen creëert dit wachtlijsten voor verpleeghuizen en verhoogt de druk op mantelzorgers. Dit vraagt om het anders organiseren van de zorg!
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)