Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Bewonersinitiatieven

  • 5 juli 2024
Banner image

Hoe kunnen ouderen langer gezond thuis wonen? 

Afgelopen januari ging het praktijkgerichte onderzoek ‘Bewonersinitiatieven: Langer gezond thuis wonen door ouderen’ van start.

Van maart 2024 tot juli 2025 gaan we ons in een hecht team van onderzoekers van de lectoraten Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg en Urban Innovation, in samenwerking met GGD Flevoland, verdiepen in de besluitvormingsprocessen, impact en inhoud van de bewonersinitiatieven De BinnenHaven en Voorzorgcirkels ZorgSaam en SamenSpel uit Almere. In dit project leren we van en met de bewonersinitiatieven om producten te ontwikkelen voor beleid, onderzoek en onderwijs op basis van praktijkervaringen. Hierin worden we bijgestaan door experts van o.a. Provincie Flevoland, SamenBuurten en Pharos. 

De bewonersinitiatieven 

Dit participatief actieonderzoek vindt in co-creatie plaats met Wooncoöperatie de BinnenHaven en Voorzorgcirkels ZorgSaam en SamenSpel uit Almere. Beide initiatieven dragen op geheel eigen wijze bij aan het vergroten van sociale verbinding onder ouderen, waarbij aandacht is voor samenwerking en ondersteuning. Zo is Wooncoöperatie de BinnenHaven hard aan het werk om een duurzame en intergenerationele buurtgemeenschap in Almere Haven te realiseren, terwijl de Voorzorgcirkels in Almere Muziekwijk-Zuid een gezamenlijk hulpprotocol en sociale activiteiten organiseren voor betrokken ouderen. 

Terugblik op de eerste onderzoeksfase 

Na een officiële kick-off met alle projectpartners in januari maakten we uitgebreid kennis met de deelnemers van beide bewonersinitiatieven tijdens twee startbijeenkomsten in het voorjaar, waarin we met aanwezigen kennis over het initiatief en leervragen uitwisselden. Onderwerpen zoals onderling vertrouwen, communicatie, verbinden van jong en oud, en participatie zijn de revue gepasseerd. De middagen stonden in het teken van verbinding met een fijne en diverse gemeenschap van ouderen. Het enthousiasme, de daadkracht en motivatie van de initiatieven zijn opvallend en bieden vruchtbare grond voor waardevolle samenwerking en inzichten! 

Op de agenda 

Tijdens de zomerperiode gaat het onderzoeksteam druk aan de slag met het analyseren van de afgenomen interviews met de initiatiefnemers en een tiental betrokken deelnemers van beiden initiatieven, om hun praktijkervaringen te kunnen verbinden met wetenschappelijke kennis. Deze resultaten vormen, in combinatie met de opgehaalde leervragen uit de startbijeenkomsten, de basis voor aankomende leernetwerkbijeenkomsten over besluitvormingsprocessen, doorontwikkeling en successen. We kijken uit naar verdere samenwerking met de bewonersinitiatieven in een volgende fase van het onderzoek! 
Meer informatie over het project ‘Bewonersinitiatieven: Langer gezond thuis wonen door ouderen’ op deze pagina

mensen vergaderen en Rixt houdt een presentatie

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

‘De kern van de Eigen leerroute? Als student zelf de regie voeren’

9 juli 2024
Teaser image

Slimme oplossingen op Innovation day

5 juli 2024
Teaser image

Keuzemodule familiebedrijven beschikbaar voor mbo-studenten

1 juli 2024
Teaser image

‘Lezen moet iets leuk zijn en niet iets dat moet’

19 juni 2024
Teaser image

Samenwerking met KWF voor professionaliseren ervaringsdeskundigheid

18 juni 2024