Lang zullen ze leren
Ook mensen met een licht verstandelijke beperking verdienen het zich verder te ontwikkelen. Lang zullen ze leren! richt zich op het ontwikkelingsgericht begeleiden van mensen met een LVB.
- Lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg
- Betrokken onderzoekers: Diane Bulsink(opent in nieuw tabblad), Mireille Donkervoort(opent in nieuw tabblad), Lotte van den Berg(opent in nieuw tabblad), Desiree Winkelaar-Gerritsen(opent in nieuw tabblad), Tristan Koenders(opent in nieuw tabblad) (hogeschool Windesheim) en Henk Roelfsema(opent in nieuw tabblad) (hogeschool Utrecht)
- Partners: Hogeschool Utrecht, LFB, Triade Vitree, Amerpoort, Vrije Universiteit Amsterdam, Academische werkplaats Viveon, Stichting Dissability Studies in Nederland, Vilans/Kennisplein Gehandicaptensector, Stichting Prago, Praktijkonderwijs Almere, Stichting Parc Spelderholt, Stichting ABRI, Breed Overleg Plus, Coalitie voor Inclusie, , Gemeente Almere, Van Bragt Marketing Management BV en MEE Samen.
- Opdrachtgever: Regieorgaan SIA
Een leven lang leren voor iedereen
Iedereen verdient het om een leven lang te leren, ook mensen met een licht verstandelijke beperking. In de realiteit blijkt dit nog een enorme uitdaging te zijn. Dit project draagt bij aan de handelingsbekwaamheid van professionals die werken met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), zodat de begeleiding van mensen met een LVB meer ontwikkelingsgericht wordt.
Ontwikkelingsgericht begeleiden
Het onderzoek Lang zullen ze leren! gaat over het ontwikkelingsgericht begeleiden van mensen met een LVB. Ontwikkelingsgericht begeleiden gaat uit van de mogelijkheden van degene die begeleid wordt. Bij ontwikkelingsgericht begeleiden, werken begeleider en degene die begeleid wordt, samen aan het vergroten van diens kennis en vaardigheden, en daarmee aan het versterken van het aanpassingsvermogen, de autonomie en de eigenwaarde.
De hoofdvragen van dit onderzoek zijn: Op welke wijze kan een meer ontwikkelingsgericht klimaat worden gecreëerd rondom begeleiding van volwassenen met een licht verstandelijke beperking? En welk leeraanbod sluit aan bij de behoeften en mogelijkheden van deze groep?
We verzamelen kennis over ontwikkelingsgericht begeleiden en kijken naar bestaande succesvolle initiatieven. Daarnaast gaan we met actieleertrajecten aan de slag bij twee zorgorganisaties om te onderzoeken hoe het ontwikkelingsgericht begeleiden (meer) toegepast kan worden. We ontwikkelen binnen dit project ook onderwijsproducten.
Meer weten?
Neem contact op met: Diane Bulsink(opent in nieuw tabblad), onderzoeker en projectleider.