Reminder en Casemanagement
- Lectoraat: Klantenperspectief in ondersteuning en zorg
- Betrokken onderzoekers: Dr.Mireille Donkervoort (opent in nieuw tabblad)
- Partners: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Hersenletsel
In Nederland is veel aanbod van goede zorg en ondersteuning voor mensen met hersenletsel. Maar zij worden daar vaak niet naar verwezen en weten zelf niet waar te zoeken. Daardoor hebben mensen met hersenletsel en hun naasten vaak het gevoel er alleen voor te staan, vooral als ze thuis het leven weer moeten oppakken. In het onderzoeksproject Casemanagement Hersenletsel is onderzocht wat goed, integraal casemanagement voor mensen met hersenletsel inhoudt, en hoe dat het best georganiseerd kan worden.
ReMinder
Het project bestond uit verschillende losse onderdelen. Vanuit het lectoraat richtten wij ons specifiek op de hersenletselmonitor ReMinder en de toeleiding van mensen naar casemanagement door middel van de hersenletselmonitor ReMinder. Onder andere: hoe kan de ReMinder geïmplementeerd worden zodat hij past binnen de bestaande lokale kaders, en wat zijn de ervaringen van de gebruikers?
De ReMinder is een digitale vragenlijst waarmee mensen met niet-aangeboren hersenletsel langdurig worden gemonitord op mogelijke gevolgen van hersenletsel. Mensen die met hoofd- of hersenletsel uit het ziekenhuis zijn ontslagen en hun naasten kregen de vragenlijst elke drie maanden toegestuurd. Binnen het casemanagementproject konden zij ook direct vragen stellen. Op de achtergrond keek een casemanager hersenletsel mee, die zo nodig ondersteuning bood.
Opzet
Het onderzoek vond plaats in drie regio’s (Utrecht, Salland en Flevoland). Het project is in 2019 gestart en duurde tot en met 2022. De pilot Casemanager Hersenletsel is een van de vijf pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning binnen het programma Volwaardig leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Verder lezen?
Meer weten?
Neem contact op met Dr.Mireille Donkervoort(opent in nieuw tabblad)