Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

eHealth in Flevoland

  •   Klantenperspectief in ondersteuning en zorg
  •   1 september 2024 - 31 december 2024

Met dit project laten we zien hoe we digitale zorg in Flevoland toegankelijker maken en hoe we door nieuwe samenwerkingen eHealth in Flevoland nog breder kunnen inzetten.

Digitale transformatie

Om meer inzicht te krijgen in de toegankelijkheid van digitale zorg heeft ons lectoraat onderzoek gedaan naar eHealth in Flevoland. Het onderzoek sloot direct aan op de IZA-ambitie: Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Wij hebben onderzoek gedaan naar initiatieven rondom digitale transformatie en de lessen en leerervaringen daaruit. Ook keken we naar verwachtingen en ervaringen van Flevolandse inwoners over digitale zorg, en de bevorderende en belemmerende factoren voor de gebruiksvriendelijkheid van digitale zorg daaruit. Hieruit konden we conclusies trekken over wat er in onze regio nodig is om de digitale transformatie beter vorm te geven.

Een samenvatting van de resultaten is te vinden in de twee onderstaande infographics.

Een infographic waarin de resultaten van deelonderzoek A van het project eHealth beschreven worden. Hierin staan onder andere de uitdagingen, geleerde lessen en best practices.

Infographic met de resultaten en best practices van deelonderzoek A, als onderdeel van project eHealth in Flevoland. 

Infographic met daarin de resultaten van deelonderzoek B van het project eHealth, met een focus op cliëntperspectieven.

Infographic met de resultaten van deelonderzoek B, als onderdeel van project eHealth in Flevoland.

Aanbevelingen

Hieronder volgen een aantal aanbevelingen voor wat er in onze regio nodig is om de digitale transformatie tot een succes te maken:

  • Houd bij de ontwikkeling en doorontwikkeling van zorgapps rekening met de digitale vaardigheden van verschillende doelgroepen van gebruikers en verwerk hun feedback.
  • Ontwikkel een visie en aanpak voor de doelgroepen die moeite hebben om digitaal ‘mee te komen’, rekening houdend met de mogelijkheden van zorgaanbieders. 
  • Het brede hulpaanbod dat voor burgers voorhanden is vanuit bibliotheken en stichtingen (gratis of tegen geringe betaling) lijkt veel burgers nog onbekend. Breng dit aanbod veel actiever en breder onder de aandacht, zodat zij ook weten waar en hoe ze hulp kunnen krijgen bij het gebruik van zorgapps en digitale tools. 
  • Stimuleer verbinding van apps en ontwikkeling van geïntegreerde zorgapps die meerdere diensten combineren, om versnippering tegen te gaan en gebruiksgemak te vergroten. Zorg voor één centrale vindplaats. Stimuleer bijvoorbeeld één aanpak binnen ziekenhuizen door poliklinieken te laten aansluiten op één overkoepelende zorgapp.
  • Ontwikkel en implementeer richtlijnen voor één laagdrempelige en gebruiksvriendelijke inlogmethode om de toegankelijkheid van zorgapps te bevorderen.
  • Veel zorginstellingen verzorgen interne scholing van (eigen) professionals. Aandacht is nodig voor scholing en werkafspraken op digitale samenwerking tussen professionals in zorg én welzijn rondom dezelfde cliënt en voor delen van informatie. Waaronder: verbinding van apps met zorgdossier, mogelijkheden om elkaars dossiers te raadplegen, informatie meesturen met consulten en het maken afspraken over digitale samenwerking, integrale aanpak, het delen van informatie etc.

De conclusies worden ondersteund door eerder onderzoek dat wij deden naar digitalisering in de zorg in Flevoland.

Meer weten? 

Neem contact op met Renate Werkman(opent in nieuw tabblad), projectleider.