Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

IPS bij NAH

  •   Klantenperspectief in ondersteuning en zorg
  •   1 maart 2021 - 31 december 2024

Is individuele plaatsing en steun (IPS) een geschikte manier om mensen met niet-aangeboren hersenletsel zonder werk weer aan werk te helpen? 

Werken met hersenletsel

Werken is voor veel mensen belangrijk. Met de juiste begeleiding kunnen ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) geholpen worden richting werk. In dit project werd onderzocht of het haalbaar is de ‘Individuele Plaatsing en Steun (IPS)’ methode te gebruiken om mensen met NAH naar werk te begeleiden. IPS wordt al zeer succesvol gebruikt bij mensen met psychische problemen. Wij denken dat IPS ook goed is in te zetten bij mensen met NAH. 

Samen met drie zorginstellingen (Heliomare, InteraktContour en Siza) werd gekeken of  IPS inderdaad goed in te zetten is en wat de resultaten zijn van IPS. Binnen het project werden in een pilot vijftien mensen met NAH middels IPS begeleid. De pilot werd uitgevoerd door drie organisaties, namelijk Heliomare, Boogh/InteraktContour en Siza. IPS is binnen deze organisaties geïmplementeerd in teams die zich bezighouden met de begeleiding van mensen richting werk. Er zijn vijf re-integratiedeskundigen door Kenniscentrum Phrenos opgeleid tot IPS-trajectbegeleider. In de pilot krijgen de deelnemers maximaal één jaar IPS. 

Amsterdam UMC, Heliomare en Hogeschool Windesheim onderzochten de uitvoering en resultaten van de pilot. Daarnaast werd aanvullend onderzoek uitgevoerd naar bredere implementatie van IPS bij mensen met NAH. 

Producten

Meer weten? 

Neem contact op met: Diane Bulsink(opent in nieuw tabblad), onderzoeker