Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Evenwaardige ruimte voor ervaringskennis

    Banner image
    1. Home(opent in nieuw tabblad) /
    2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
    3. Evenwaardige ruimte voor ervaringskennis

    Steeds vaker werken professionals, beleidsmakers en onderzoekers in zorg en welzijn en het sociaal domein samen met mensen die een situatie zelf hebben ondervonden. Het benutten van kennis en kunde van ervaringsdeskundigen wordt in toenemende mate gewaardeerd. De inzet van ervaringskennis gaat over veranderingsprocessen, van individuele veranderingsprocessen tot groepsgewijze veranderingsprocessen.  

    Daarbij blijkt dat ervaringskennis van toegevoegde waarde is, op alle niveaus in de samenleving speelt en dwars door alle niveaus heen gaat. Daarnaast word vanuit verschillende perspectieven en posities betekenis aan ervaringskennis gegeven. Een mooie diversiteit die een afspiegeling is van de grote diversiteit aan ervaringsdeskundigen en ervaringsdeskundigheden.  
     
    Kernwoorden hierbij zijn:

    • Participatie (van de mensen zelf)
    • Evenwaardigheid (betrokkenheid met anderen)
    • Inclusieve integrale benadering (benadering van anderen)  

    Waarde van ervaringskennis

    Door de ervaringskennis in een evenwaardige positie bij levensvraagstukken te betrekken, wordt de kans vergroot dat gevonden oplossingen/veranderingsvoorstellen beter aansluiten bij de leefwereld en ontstaat er tevens meer eigenaarschap en draagvlak voor de gevonden oplossing/verandering.  

    Publicatie

    Meer weten?

    Wil je (nog) meer met ervaringskennis doen? Of een advies over een aanpak met ervaringskennis? Neem dan contact op met Quinta Ansem, senior ervaringsdeskundige en docent-onderzoeker, via qm.ansem@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).

    Ga hier terug naar de onderzoeken binnen dit thema.