Inclusieve en duurzame stadsontwikkeling
In de stad en de stedelijke regio liggen de grote uitdagingen van de toekomst. Er spelen economische en sociale vraagstukken en tegelijkertijd staan de steden voor grote opgaven op het gebied van bouwen en duurzaamheid. De onderzoekers van het lectoraat Urban Innovation werken in fieldlabs en leergemeenschappen samen met bedrijven, regionale organisaties, inwoners en studenten aan praktijkgerichte onderzoeksvragen. Met een participatieve en ontwerpgerichte aanpak worden innovatieve toepassingen direct in de praktijk getest.
Activiteiten Urban Innovation
-
1. Onderzoek
Het lectoraat Urban Innovation verzamelt en initieert innovatievoorbeelden en -verhalen uit de nieuwe stad. Met praktijkgericht onderzoek kunnen we leren, begrijpen en delen wat er gebeurt. Zo dragen we bij aan welbevinden, welzijn en welvaart voor iedereen.
Er zijn vijf onderzoeksthema's gedefinieerd, waarbij de laatste twee verbindend en ondersteunend zijn:
- Gezonde leefomgeving
- Nabije leefomgeving
- Circulaire leefomgeving
- Dwarsthema: Welbevinden, welzijn en welvaart
- Dwarsthema: Leren, innoveren en doorwerking-
LLO katalysator voor duurzaamheid in de hospitality sector
In dit onderzoek wordt onderwijs ontwikkeld om de bedrijfsvoering in hotels en restaurants te verduurzamen.
-
GO! in Almere
Met de GO! methode wordt een gezonde, lokale leefomgeving ingericht door bewoners en professionals
-
Bewonersinitiatieven
Hoe kunnen ouderen langer gezond thuis wonen? We onderzoeken twee bewonersinitiatieven om praktische handreikingen te kunnen opzetten voor volgende initiatieven
-
Hoe breed mag een school zijn?
Hoe zorg je ervoor dat brede buurtscholen een bijdrage leveren aan de kansengelijkheid en leefbaarheid in de wijk?
-
Almere als 15 minuten stad
Als alle voorzieningen in een wijk, zoals onderwijs, zorg, winkels, werk etc. binnen 15 wandel- of fietsminuten bereikbaar zijn, verbetert dat de kwaliteit van leven van inwoners.
-
Community development in relatie tot inclusieve wijken
In een toekomstbestendige wijk kunnen alle mensen, met of zonder beperkingen, jong en oud wonen, werken en meedoen. Dit onderzoek bekijkt hoe zo’n wijk kan ontstaan en behouden blijft.
-
JONG!
Voor Almere, als stad in ontwikkeling, is het belangrijk om te weten hoe jongeren gebruik maken van de stad om te ontspannen en ontmoeten. Dat onderzoeken we bij JONG!
-
Participatie in de stedelijke omgeving
Bewoners en organisaties zelf mee laten denken over het beheren en ontwikkelen van de stad. Hoe doe je dat?
-
Participatief natuurinclusief ontwerpen
Voor een ecologisch inclusieve samenleving is het cruciaal om natuur te integreren in stedelijke omgevingen. Daarvoor moeten ook niet-menselijke soorten gehoord worden.
-
Regeneratief biobased bouwen
Hoe kunnen regionale ketens voor biobased bouwen zo georganiseerd worden dat ze een positieve bijdrage leveren aan sociaal-ecologische systemen?
-
Gezonde leefomgeving voor positieve gezondheidsvaardigheden (GGME)
Is het betrekken van mensen bij het verbeteren van hun sociale en fysieke leefomgeving van (meer)waarde op het duurzaam bevorderen van hun positieve gezondheidsvaardigheden?
-
12 jaar Gezonde Stad
Hoe kun je gezondheidsverschillen in een wijk aanpakken? Het project '12 jaar Gezonde Stad' onderzocht hoe een gezonde leefstijl aantrekkelijk en makkelijk gemaakt kan worden voor alle bewoners.
-
GO! Noord Nederland
GO! Noord Nederland onderzocht samen met bewoners hoe de leefomgeving in dorpen gezonder ingericht kan worden.
-
-
2. Kennis delen
Het lectoraat Urban Innovation organiseert regelmatig bijeenkomsten. Die zijn bedoeld om van elkaar te leren en de kennis die we opdoen in onze onderzoeken te delen met geïnteresseerden.
Lees hier meer over onze gastcolleges, inspiratiesessies, de talkshows 'Op de rand van de toekomst' en de werksessies.
-
Inspiratiesessies
Wat beïnvloedt een leefbare stad eigenlijk? In onze inspiratiesessies kijken we hier vanuit verschillende perspectieven naar
-
Samenwerken aan de nieuwe stad symposium
Op 3 juli 2023 was het symposium 'Samenwerken aan de nieuwe stad', met de lectorale rede van Evert-Jan Velzing.
-
Talkshows
Lectoraat Urban Innovation is betrokken bij de talkshows 'Op de rand van de toekomst' en 'Almere 2050'
-
Werksessies
Urban Innovation organiseert regelmatig (online) werksessies.
-
-
3. Onderwijs Urban Innovation
Het lectoraat Urban Innovation is nauw betrokken bij het onderwijs op hogeschool Windesheim. Studenten kunnen hun co-maker of stage-opdracht bij of via het lectoraat doen. Daarnaast organiseren we verschillende activiteiten met het onderwijs, zoals de jaarlijkse hackathon.
-
LLO katalysator voor duurzaamheid in de hospitality sector
In dit onderzoek wordt onderwijs ontwikkeld om de bedrijfsvoering in hotels en restaurants te verduurzamen.
-
FreshBrainsweek
In deze internationale projectweek gaan studenten uit Nederland, Duitsland en Zwitserland aan de slag om het centrum van Almere Buiten leefbaarder en aantrekkelijker te maken
-
Het groot Almeers stadsbos
Studenten, onderzoekers en een kunstenaar maken samen een ontwerp voor de nieuw in te richten studentenplek in het Circus-gebouw, van stadshout
-
Circulair en Digitaal in Denken, Leren & Doen
Circulariteit, digitalisering en techniek zijn essentieel voor de arbeidsmarkt, zowel landelijk als voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA).
-
Studentenonderzoek Nieuwbouw Windesheim in Almere
Windesheim in Almere zal waarschijnlijk in 2027 verhuizen naar een nieuw gebouw. Studenten onderzoeken verschillende dingen rondom het nieuwe gebouw
-
Hackathon
Jaarlijks event waarbij hbo studenten van verschillende opleidingen in groepen duurzame oplossingen zoeken voor problemen uit de praktijk
-
-
4. Netwerken
Het lectoraat Urban Innovation is actief in verschillende samenwerkingsverbanden, zowel in de regio Flevoland als in landelijke onderzoeksplatforms.
-
Circulair en Digitaal in Denken, Leren & Doen
Circulariteit, digitalisering en techniek zijn essentieel voor de arbeidsmarkt, zowel landelijk als voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA).
-
Het Groene Brein
Lectorenplatform Het Groene Brein zet zich in voor een circulaire, inclusieve economie
-
Platform Stad en Wijk
Het platform is een samenwerkingsverband van zeventien lectoraten van tien hogescholen die met behulp van praktijkgericht onderzoek inzicht verschaffen in en oplossingen aandragen voor maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
-
Samen Buurten
Samen Buurten is de netwerkbeweging waar wonen, werken en leven in Flevoland samen gaan komen.
-
CirCollab
Circollab wil de circulaire transitie versnellen. Het consortium bestaat uit 13 lectoraten, waaronder Urban Innovation
-
-
5. In het nieuws
De onderzoekers van Urban Innovation zijn regelmatig in het nieuws. Hier vind je een overzicht.
-
Urban Innovation in het nieuws
Het lectoraat Urban Innovation is regelmatig in het nieuws
-
De hackathon
Een van onze drijfveren is om onderzoek, onderwijs, werkveld, bewoners en studenten met elkaar te verbinden. Een mooi voorbeeld is de hackathon 'Reshape the future'. Onze studenten bedenken samen met Flevolandse bedrijven en de gemeente, duurzame oplossingen voor de wijk Almere Pampus.
Het stadsdeel Pampus biedt vanaf 2030 ruimte aan 30.000 huizen en 16.000 arbeidsplaatsen. Het gebied wordt circulair en duurzaam ontwikkeld. Tijdens de 4e editie van de hackathon deden 150 studenten van verschillende opleidingen mee (van Bedrijfskunde tot Engineering).
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Urban Innovation publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Dit geeft vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek. Iedereen kan die informatie (her)gebruiken.
Preliminary study of participatory and nature-inclusive design approaches
Samenwerken aan de nieuwe stad
Fostering learning beyond urban experiment boundaries
Samenwerken en leren in fieldlabs volgens de Urban Innovation aanpak
Learning for transitions: an experiential learning strategy for urban experiments
Ons onderzoek is mede mogelijk dankzij een subsidie van het Fonds Verstedelijking Almere voor de periode van 2021 t/m 2026.
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Evert-Jan Velzing, lector Urban Innovation.
Neem ook een kijkje op onze LinkedIn-pagina(opent in nieuw tabblad)
Maak kennis met de andere Almeerse lectoraten
Deze lectoraten vormen samen met Urban Innovation het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland. We willen een actieve bijdrage leveren aan de sociaal, ecologisch en economisch duurzame toekomst van een ‘New Town’ als Almere en de provincie Flevoland. Die bijdrage leveren we met de juiste kennis en knowhow.
Klantverhalen in de eigen context vormen het vertrekpunt voor het onderzoek van het lectoraat om zo zorg en ondersteuning op maat te kunnen bieden.
Urban Care & Education heeft vier brede onderzoekslijnen: Kansengelijkheid, Taal in de stad, Opleiden en werken in een grootstedelijke onderwijscontext en Goed onderwijs voor het jonge kind