Teams Gezinsbegeleiding
De multidisciplinaire teams gezinsbegeleiding werken met gezinnen die hulp nodig hebben op verschillende terreinen. Met praktijkleren en onderzoek wordt de werkwijze verbeterd en geëvalueerd.
- Lectoraat: Klantenperspectief in ondersteuning en zorg
- Betrokken onderzoekers: Charlotte Vissenberg, associate lector en projectleider, onderzoekers Pamela Jakobs(opent in nieuw tabblad), Nicole de Boer(opent in nieuw tabblad), Iris Goes(opent in nieuw tabblad)
- Partners: gemeente Almere en betrokken organisaties
Veel vraag naar jeugdhulp
De afgelopen jaren is er in Almere veel geïnvesteerd om de hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen zo goed mogelijk te organiseren. Zo zijn zowel de preventieve jeugdhulp als de (toegang tot) geïndiceerde jeugdhulp versterkt. Dit heeft de vraag echter niet kunnen afremmen of voldoende kunnen ombuigen naar andere vormen van (preventieve) hulp in de eigen wijk of buurt.
De vraag naar jeugdhulp in Almere blijft stijgen. Bij relatief veel kinderen, jongeren en gezinnen is die jeugdhulp langdurig en specialistisch. Er is sprake van veel jeugdhulp met verblijf buitenshuis. Jeugdigen zitten daar voor een lange periode, soms omdat alternatieven voor doorstroom (zoals vormen van begeleid wonen) ontbreken. Daarnaast komen gezinnen met problemen op meerdere leefgebieden (opvoeden, wonen, financiën, veiligheid) vaak laat in beeld van hulpverleners. Zijn ze wel in beeld, dan ligt de focus van de hulpverlening vaak alleen op de kinderen of alleen op de volwassenen.
Tot slot is de ondersteuning aan jeugdigen en hun ouders vaak nog te versnipperd. Er bestaan nog steeds onnodige schotten tussen jeugdhulp en andere vormen van ondersteuning (bijvoorbeeld schuldhulpverlening, verslavingszorg, volwassenpsychiatrie). Gezinnen zijn soms bij verschillende instanties op de radar, maar snelle en passende actie blijft uit door het ontbreken van een gezamenlijke aanpak.
Pilot
Per 1 januari 2020 is in Almere Poort en Almere Haven een pilot gestart waarin gewerkt wordt met multidisciplinaire teams gezinsbegeleiding. De teams gezinsbegeleiding zijn bedoeld voor gezinnen die hulp nodig hebben op verschillende terreinen. De veronderstelling is dat teams gezinsbegeleiding zorgen voor betere ondersteuningstrajecten doordat de vraag vanuit meerdere organisaties bekeken kan worden, het gezin centraal staat in het ondersteuningstraject, de teams zo administratief en organisatieluw mogelijk opereren en eigen regie (door middel van een gezinsplan) centraal staat. Daarnaast is de veronderstelling dat deze teams een alternatief kunnen vormen voor duurdere specialistische jeugdhulp of dat deze specialistische trajecten korter ingezet kunnen worden.
Doel
De doelstellingen van dit project zijn tweeledig. Ten eerste beoogt Windesheim door de inzet van actieleren de teams gezinsbegeleiding samen met de betrokken organisaties en gezinnen vorm te geven, te monitoren en gezamenlijk te zoeken naar verbeterpunten in de werkwijze (praktijkleren). Er zal op twee niveaus actieleren plaatsvinden, op gezinsniveau en op teamniveau.
Ten tweede beoogt Windesheim door middel van data die wordt verzameld tijdens het actieleren, observaties en door middel van diepte-interviews met gezinnen en professionals te achterhalen wat de ervaren effecten van de teams gezinsbegeleiding zijn. Onderdeel van deze evaluatie is waar mogelijk een financiële vertaling van deze ervaren effecten. De evaluatiethema’s worden gezamenlijk met de betrokken organisaties en de gemeente opgesteld.
Publicatie
- Artikel in het Tijdschrift voor orthopedagogiek(opent in nieuw tabblad) april 2024
Meer weten?
Neem contact op met Charlotte Vissenberg(opent in nieuw tabblad), associate lector, of Pamela Jakobs(opent in nieuw tabblad), onderzoeker.