Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Iedereen zorgt!

  •   Klantenperspectief in ondersteuning en zorg
  •   1 januari 2024 - 31 december 2026

Ook in Flevoland is het personeelstekort in de zorg groot. Iedereen zorgt! doet onderzoek naar nieuwe instroom van personeel, het behoud van personeel en het anders organiseren van zorglogistiek. 

Personeelstekort in de zorg

De vraag naar zorg groeit en tegelijkertijd neemt het aantal zorg- en welzijnsprofessionals af. Ook voor Flevoland worden grote tekorten voorspeld. Dat vraagt om een toekomstbestendig beleid. Verschillende zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en onderwijsinstellingen hebben zich verenigd in de sectortafel Human Capital Agenda Zorg en Welzijn Flevoland. Daarnaast werken onderwijs, gemeenten en zorg- en welzijn organisaties samen aan kennisontwikkeling ten bate van het sociale domein in de regio, onder meer via de Werkplaats Sociaal Domein Flevoland en de Flevo Academie Jeugd.

Deelprojecten 

Een onderdeel hiervan is het project ‘Iedereen zorgt! Naar een gedeelde verantwoordelijkheid voor het toekomstbestendig organiseren van zorg en welzijn in Flevoland’, gefinancierd door de provincie Flevoland. In dit project trekken het Windesheim Lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg, de opleidingen van Windesheim Health, Flever en andere praktijkpartners samen op.
Het project bestaat uit drie deelprojecten gericht op de drie thema’s die voortgekomen zijn uit de sectortafel Human Capital Agenda Zorg en Welzijn Flevoland: 

  1. Instroom van nieuwe zorg- en welzijnsprofessionals In dit deelproject staat het vergroten van de instroom van professionals centraal. Door het verkrijgen van inzicht in de motivatie en wensen van leerlingen rondom werken in de zorg, kan door opleidingen gericht gewerkt worden aan de werving, de scholing en behouden van toekomstige professionals. We brengen ook de vraag en motivatie van zij-instromers in kaart zodat bepaald kan worden wat nodig is om hun instroom in de zorg en welzijnssector te realiseren. 

  2. Behouden van mensen in de zorg- en welzijnssector De uitstroom van zorgprofessionals is erg hoog. Belangrijke redenen die genoemd worden voor de uitstroom van zorgprofessionals zijn ‘het geringe aantal ontwikkel-/ loopbaanpaden’ en ‘het gebrek aan ervaren tijd en ruimte voor opleiding, ontwikkeling en zelfontplooiing’. Daarom willen we in 2023 meer zicht krijgen in ontwikkelwensen en scholingsbehoeften van zorgprofessionals en zorgorganisaties in de regio Flevoland. Op basis hiervan kan bepaald worden wat daarbij een aansluitende leerstructuur is en wat de kenmerken zijn van een passende leercultuur. 

  3. Het anders organiseren van de zorg- en welzijnssector
    In het derde deelproject staat de wens om zorg en welzijn op andere manieren te organiseren, en daarbij ook gebruik te maken van ideeën die zorggebruikers en inwoners hier zelf over hebben, centraal. We maken hierbij onderscheid tussen anders organiseren waardoor met dezelfde inzet van personeel meer werk gedaan kan worden én anders organiseren door andere vormen van menskracht in te zetten zoals de klant zelf, het netwerk van de klant en/of vrijwilligers. 

Publicaties

Meer weten? 

Neem contact op met Charlotte Vissenberg(opent in nieuw tabblad), associate lector of Nicole de Boer(opent in nieuw tabblad), onderzoeker