Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Studenten en zorgprofessionals denken samen na over oplossingen voor de zorg

  • 19 december 2023
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Studenten en zorgprofessionals denken samen na over oplossingen voor de zorg

Wachtlijsten in de ouderenzorg, digitalisering om langer thuis te wonen, grensoverschrijdend gedrag in de psychiatrie, samenwerking tussen zorgprofessionals… 

Dit zijn slechts een paar van de vele uitdagingen waar zorg- en welzijn professionals mee te maken hebben. Op donderdag 14 december 2023 vond de eerste ‘Challenge’ plaats georganiseerd vanuit het Regionaal Investeringsfonds (RIF): ‘Tekort in de zorg is onze zorg’.

Verpleegkundestudenten van hogeschool Windesheim en ROC van Flevoland, zochten met docenten en professionals uit de praktijk naar mogelijke oplossingen. Zorggroep Almere en het Leger des Heils, locatie Buitenhaeghe, zijn hier ook nauw bij betrokken.

Een groep studenten werkte samen met Zorggroep Almere aan de vraag hoe complementaire zorg een goede plek kan krijgen binnen de zorg. Complementaire zorg is aanvullende zorg die zich vooral richt op het bevorderen van ontspanning en comfort. De studenten adviseerden om met verschillende zorgprofessionals een visie over complementaire zorg te ontwikkelen. Wanneer wordt die zorg gegeven, aan wie en hoe vaak? Verder bedachten ze een testweek over complementaire zorg, met workshops over bv massage, aromatherapie, yoga, muziektherapie etc. 

De groep studenten die samenwerkte met het Leger des Heils boog zich over ‘omgaan met grensoverschrijdend gedrag’. Twee van de drie zorgmedewerkers krijgt te maken met dit gedrag. Dat is een van de oorzaken van het grote verloop onder medewerkers. In deze groep werden oplossingen aangedragen in de sfeer van het vergroten van de autonomie van de (aspirant) medewerkers. Dat als zij geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag, ook betrokken worden in de bespreking en afhandeling ervan. Dat gebeurt nu vaak buiten hen om, met de manager. Ook wordt in hun teams al enige tijd geëxperimenteerd met twee keer op de dag een kort moment van evaluatie met het team om incidenten te bespreken en draait er een pilot om zorgmedewerkers meer te laten verdiepen in ‘het verhaal van de cliënt’ zodat ze eventueel beter voorbereid zijn op mogelijke incidenten.

‘Tekort in de zorg is onze zorg’ is een samenwerkingsverband tussen het beroepsonderwijs en zorginstellingen om onderwijs en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar te brengen. De missie focust zich op het verminderen van de grote tekorten in de zorg in Flevoland en Gooi  & Vechtstreek verminderen, het terugdringen van de hoge werkdruk onder zorgmedewerkers en de uitstroom van zorgmedewerkers. 

De betrokken partners  uit de regio Flevoland zijn: Hogeschool Windesheim, ROC van Flevoland, Leger des Heils, Triade Vitree, Kwintes en Zorggroep Almere. Ook zijn MBO College Hilversum, Hogeschool Utrecht, Vivium Zorggroep, Tergooimc en Inovum onderdeel van deze mooie samenwerking 

De volgende Challenge zal plaatsvinden op 30 mei 2024, tijdens het symposium van de Human Capital Agenda Zorg en Welzijn.

Meer informatie: Ontzorg de zorg(opent in nieuw tabblad)
Nicole de Boer (opent in nieuw tabblad)(Windesheim)
Jennifer Resida(opent in nieuw tabblad) (ROC van Flevoland)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024
Teaser image

‘Het verhaal van Benafsha is een mooie testcase voor onze hogeschool’

5 december 2024