Weten hoe bewegen van belang is voor onze gezondheid?
Bewegen en een positieve lichaamsbeleving zijn van groot belang voor ons welbevinden. Binnen de psychomotorische therapie (PMT) is de laatste paar decennia een belangrijk en ruim aanbod aan bewegings- en lichaamsgerichte interventies ontwikkeld. Ze worden volop ingezet wanneer welzijn en kwaliteit van leven onder druk komen te staan door psychosociale of psychiatrische problematiek. Het onderzoek binnen het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn richt zich op de werkzaamheid, het effect en de mogelijke inzet van deze verschillende bewegings- en lichaamsgerichte interventies.
Onze projecten
-
(Lichte) verstandelijke beperking
Een onderzoekslijn specifiek gericht op de inzet van psychomotorische therapie en begeleiding voor jeugdigen en volwassenen met (lichte) verstandelijke beperkingen. Het gaat daarbij met name om ontwikkeling en onderzoek naar psychomotorische interventies bij agressieproblematiek en (seksueel) trauma. Binnen dit onderzoek is er nadrukkelijk aandacht voor lichaamsbeleving, lichaamsbewustzijn en copingvaardigheden.
Daarnaast is er ook aandacht voor een ervaringsgerichte insteek bij andere problemen die voortkomen uit bijvoorbeeld slechte impulsregulatie, zoals het geval is wanneer mensen met een lichte verstandelijke misbruikt worden door anderen voor criminele activiteiten (bv ‘geldezels’). Ook is er aandacht voor aanverwante behandelcontexten, zoals onderzoek naar het inzetten van psychomotorische therapie binnen de forensische setting.-
Cyberweerbaarheid bij LVB
Dit project richt zich op de ontwikkeling en evaluatie van interventies gericht op het vergroten van cyberweerbaarheid van mensen met een LVB.
-
Veilig en Sterk na seksueel trauma
Dit project richt zich op de effecten van de PMT-interventie “Veilig en sterk” na seksueel trauma.
-
Agressie te lijf+
Met het vormgeven van de (ondertussen erkende) interventieomschrijving worden handvatten geboden voor de theoretische onderbouwing van deze PMT-behandeling, wordt een therapeutenhandleiding beschikbaar gesteld en worden de randvoorwaarden geschept voor verder effectonderzoek naar deze interventie.
-
Geldezels: ervaringsgerichte voorlichting
Dit project richt zich op de ontwikkeling van een ervaringsgerichte voorlichting rondom geldezels, voor mensen met een LVB.
-
Diagnostiek Seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking: de inzet van psychomotorische therapie
In dit project werkt het lectoraat met partners aan de onderzoeksvraag: op welke wijze kunnen psychomotorische therapeuten bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van problematiek voortvloeiend uit seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking?
-
KFZ Werkingsmechanismen en interventies van vaktherapie in de forensische zorg
In kaart brengen van evidence gap vaktherapie in de forensische jeugdzorg.
-
KFZ: evidence gap vaktherapie
In kaart brengen van evidence gap vaktherapie in de forensische GGZ.
-
KFZjeugd: evidence gap vaktherapie
In kaart brengen van evidence gap vaktherapie in de forensische jeugdzorg.
-
Wat voel jij als je boos bent?
Dit promotieonderzoek richt zich op PMT bij mensen met een LVB die agressief gedrag vertonen.
-
-
Meedoen: sportparticipatie en gezondheid
Een onderzoekslijn “meedoen” gericht op de vooral bewegingsgerichte interventies binnen de psychomotorische therapie waarbij gekeken wordt naar hoe deze ingezet kunnen worden om de sportparticipatie van zowel kinderen als volwassenen te vergroten. Gekeken wordt naar de positieve invloed van bewegen voor welzijn en naar wat nodig is om mensen te ondersteunen om te gaan sporten. Dit kan gaan om een specifiek aanbod in het water voor kinderen met stoornissen binnen het autisme spectrum als om begeleiding richting de sportverenigingen voor jongeren met mentale problematiek of volwassenen na een eerste psychose.
-
Challenge, Change, Confidence
Ontwikkeling van én inzicht geven in de werkzame elementen, bruikbaarheid en haalbaarheid van een preventieve boksinterventie gericht op het ondersteunen van de mentale gezondheid van kinderen van ouders met een psychische problemen en verslavingsproblemen.
-
Bewegend Buurten
Het doel van dit project is de inactieve ouderen met een lage sociaaleconomische status (SES) van de wijk Akkerhoeve (Gemeente Leusden) in beweging te brengen en daarbij aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de inwoners. Hierbij wordt gaandeweg het beweegaanbod vormgegeven in samenwerking met de bewoners en de betrokken partners.
-
De kracht van water
Kan een interventie in water bijdragen aan het verbeteren van bewegings- en sociale vaardigheden bij kinderen met ASS?
-
The Supportive Sport Club
Het doel van the Supportive Sports Club is om een passend sportaanbod te creëren voor kinderen van 6 t/m 12 jaar die niet lekker meekomen op sociaal, emotioneel en/of gedragsvlak in de gemeente Dronten.
-
Bewegende kinderen: mentaal gezonde en tevreden kinderen
Onderzoek naar de aanname dat voldoende lichamelijke activiteit de psychosociale gezondheid en kwaliteit van leven positief beïnvloedt
-
-
Ontwikkeling en gebruik uitkomstmaten
Een onderzoekslijn gericht op de ontwikkeling en psychometrische kwaliteit van instrumenten die in de (psychomotorische) diagnostiek of effectevaluatie ingezet kunnen worden centraal staat. Binnen deze lijn worden in direct contact met psychomotorisch therapeuten werkzaam in de praktijk gewerkt aan meetinstrumenten waarmee ze het beloop van de behandeling kunnen volgen, het behandelresultaat vast kunnen stellen en dit bespreekbaar kunnen maken met de betrokken patiënt.
-
Patient Reported Outcome Measures in de psychomotorische therapie
Uitkomstmetingen met Patient Reported Outcome Measures (PROMs) kunnen bijdragen aan het verzamelen van wetenschappelijke onderbouwing van de PMT en aan het monitoren van de resultaten van PMT van de individuele patiënt.
-
Doen en Meten Volwassenen
Het doel van het project was om valide meetinstrumenten te selecteren voor psychomotorisch therapeuten waarmee ze het beloop van de behandeling kunnen volgen, het behandelresultaat vast kunnen stellen en dit bespreekbaar kunnen maken met de betrokken patiënt.
-
-
Trauma
Een onderzoekslijn specifiek gericht op trauma en de rol van psychomotorische therapie bij de behandeling daarvan. Onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van trauma op de relatie met het lichaam en naar interventies gericht op die gevolgen. Het kan daarbij gaan om enkelvoudig trauma maar ook om complex en trauma terwijl ook met verschillende doelgroepen gewerkt wordt. Denk daarbij aan vluchtelingen of vrouwen met vroegkinderlijk trauma.
-
The association between a history of child maltreatment and body attitude in the general adult population
De relatie tussen vijf vormen van kindermishandeling (seksueel, fysiek, en emotioneel misbruik en fysieke en emotionele verwaarlozing) en lichaamsattitude in de volwassenheid werd onderzocht. Ook werd gekeken naar verschillen tussen mannen en vrouwen in lichaamsattitude per vorm van mishandeling.
-
ZonMw Lichaamsgeoriënteerde behandeling van arousalregulatie bij mensen met traumagerelateerde problematiek
In dit project wordt in samenwerking met cliënten, een behandeling gericht op arousalregulatie ontwikkeld en geëvalueerd.
-
-
Werkzaamheid en effectiviteit PMT
Een brede onderzoekslijn waarin werkzaamheid en effectiviteit van psychomotorische therapie centraal staat. Daarbij gaat het zowel om grotere gecontroleerde kwantitatieve als meer kwalitatieve evaluatie studies terwijl op dit moment ook veel aandacht is voor de mogelijkheden om via (multiple) single case studies inzicht te krijgen in de resultaten van het psychomotorisch aanbod. Het onderzoek betreft zowel interventies waarbij alleen psychomotorische therapie wordt aangeboden als behandelingen waarbij psychomotorische therapie een onderdeel zijn.
-
Psychomotorische therapie bij chronische pijn
De behandeling van mensen met chronische aspecifieke pijn is en blijft een gecompliceerd geheel, aangezien deze diagnose vaak complex is. Lichaamsbewustzijn kan hier een rol spelen, maar er zijn nog geen onderzoeksdata die aantonen dat dit ook daadwerkelijk effect heeft.
-
The Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness, version 2 (MAIA-2)
Onderzoek naar de psychometrische kwaliteiten van de MAIA-2-NL.
-
Lichaamsbeleving bij eetstoornissen. Naar een integratie van esthetische en functionele aspecten
Het promotieonderzoek gaat over de diagnostiek en de behandeling van de negatieve lichaamsbeleving bij mensen met een eetstoornis en daarin specifiek de rol van de functionele lichaamsbeleving.
-
PMT agressieregulatie bij eetstoornissen: gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek (RCT) en instrumentontwikkeling
Vanuit de praktijk van PMT is een Module Agressieregulatie (PMTAR-module) ontwikkeld voor patiënten met een eetstoornis en onderzocht op effectiviteit in een pilotstudie en twee RCT’s. - Daarnaast is een PMT-gedragsmaat voor agressieregulatie ontwikkeld en getest bij een niet-klinische en klinische doelgroep: de Methode voor Stamp Stoot Stem (MSSS-test)
-
Ons lectoraat in beeld
Hoe zet je psychomotorische therapie in bij een eetstoornis? Het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Windesheim doet hier praktijkgericht onderzoek naar. Onze onderzoeker Marlies Rekkers schreef daar het boek Protocol Positieve Lichaamsbeleving over. Lector Jooske van Busschbach geeft leiding aan effectstudies over de inzet van psychomotorische therapie bij de behandeling van trauma’s of eetstoornissen. Zij kijkt mee in de praktijk van Inge van Driel, psychomotorisch therapeut in Apeldoorn die het protocol positieve lichaamsbeleving bij een cliënt inzet.
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Jooske van Busschbach.