Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Challenge, Change, Confidence

  •   Bewegen, gezondheid en welzijn
  •   1 september 2023 - 25 augustus 2025

Ontwikkeling van én inzicht geven in de werkzame elementen, bruikbaarheid en haalbaarheid van een preventieve boksinterventie gericht op het ondersteunen van de mentale gezondheid van kinderen van ouders met een psychische problemen en verslavingsproblemen.

  • Lectoraat: Bewegen, Gezondheid en Welzijn
  • Betrokken onderzoekers: Dr. Jasmijn Holla en Willemijn Langkamp, MSc. (resp. lector en projectleider, hogeschool Inholland – penvoerder) 
    Dr. Tina Bellemans  (onderzoeker)
    Dr. Jooske van Busschbach (lector) 
  • Partners: Hogeschool Inholland (penvoerder), Hogeschool Rotterdam
  • Subsidieverstrekker: SIA Raak

Aanleiding

Kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen (KOPP/KOV) ervaren vaak chronische stress, mentale en lichamelijke gezondheidsproblemen. Vaak zijn zij niet in beeld bij professionals of krijgen alleen verbale therapieën, terwijl lichaamsgerichte activiteiten geschikter lijken voor mensen die niet makkelijk over gevoelens praten.
Boksen, als sport/lichaamsgerichte aanbod, heeft aantrekkingskracht op jongeren in kwetsbare posities, heeft de potentie om het zelfvertrouwen, de persoonlijke groei en mentale gezondheid van KOPP/KOV te bevorderen en victimisatie te voorkomen of beperken.

Vanuit boks-, sport-, welzijns- en zorgprofessionals is er op dit moment een duidelijke vraag maar ook discussie over de manier waarop boksen ingezet kan worden als adequate preventieve interventie voor KOPP/KOV.

Om deze handelingsverlegenheid weg te nemen, vragen bokstrainers maar ook
buurtsportcoaches, welzijns- en zorgprofessionals om hulp bij het komen tot een passende en veilige boksinterventie die de mentale gezondheid van KOPP/KOV bevordert. 

Doelstelling en uitvoering

Met een ontwerpgerichte aanpak wordt in dit project de volgende onderzoeksvraag beantwoord: “Aan welke inhoudelijke en organisatorische criteria moet een boksinterventie ter bevordering van de mentale gezondheid van KOPP/KOVV in de leeftijd 16-24 jaar voldoen?”.
Het beantwoorden van deze vraag zal resulteren in een boksinterventie die kan worden aangeboden in samenwerking tussen ondernemers binnen de boks- en sportwereld én welzijns- en zorgprofessionals, en inzicht geven in de werkzame elementen, bruikbaarheid en haalbaarheid van deze lichaamsgerichte interventie voor KOPP/KOV.

Meer weten? 

Neem contact op Tina Bellemans, onderzoeker
t.bellemans@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)