Diagnostiek Seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking: de inzet van psychomotorische therapie
In dit project werkt het lectoraat met partners aan de onderzoeksvraag: op welke wijze kunnen psychomotorische therapeuten bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van problematiek voortvloeiend uit seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking?
- Lectoraat: Bewegen, Gezondheid en Welzijn
- Betrokken onderzoekers: Mia Scheffers
- Partners: Trajectum, Fier, Vitree, Centrum Verstandelijke Beperkingen en Psychiatrie, Radboud Universiteit Nijmegen (Behavioural Science Institute), VU (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen), Landelijk Kenniscentrum LVB en de Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie
- Subsidie: RAAK-PRO
Nieuwe kennis en behandelprotocol
Doelstelling van dit project is het verwerven van nieuwe kennis op het gebied van de psychomotorische diagnostiek en behandeling. Deze kennis kan ingezet worden bij problematiek die veroorzaakt wordt door seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Hiermee beoogt het consortium een nieuw behandelprotocol (diagnostisch instrument en psychomotorische interventie) te ontwikkelen.
PMT'ers kunnen deze kennis inzetten in hun werk binnen de instellingen. Via de onderzoekspartners in het project vloeit de kennis bovendien door naar een breder werkveld en naar het onderwijs binnen en buiten de hogescholen.
- Soort onderzoek: ontwerp nieuw behandelprotocol
Lichaams- en bewegingsgerichte interventies
Aanleiding zijn praktijkvragen van PMT'ers uit zorginstellingen. Zij bieden er behandelingen aan bij psychische problemen of gedragsproblematiek met behulp van lichaams- en bewegingsgerichte interventies. Een dergelijke aanpak is passend bij een doelgroep die door beperkte cognitieve vaardigheden minder baat heeft bij verbale therapievormen en sluit aan bij de specifieke gevolgen van seksueel trauma die zich niet alleen sociaal en emotioneel maar ook sterk lichamelijk uiten.
De beroepsgroep geeft aan behoefte te hebben aan een gevalideerd psychomotorisch instrument ter ondersteuning van de diagnostiek en een goed beschreven en onderbouwde psychomotorische interventie ter aanvulling van het huidige bestaande behandelaanbod. Het project richt zich op het onderzoeken, ontwikkelen en evalueren van:
- Een psychomotorisch observatie- en screeningsprotocol gericht op de diagnostiek van seksueel trauma bij LVB
- Een psychomotorische interventie gericht op de behandeling van seksueel trauma bij LVB
Meer weten?
Neem contact op met Mia Scheffers, associate lector, Bewegen, Gezondheid en Welzijn
wj.scheffers@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)