Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Geldezels: ervaringsgerichte voorlichting

Geldezels: ervaringsgerichte voorlichting

  •   Bewegen, gezondheid en welzijn
  •   1 november 2022 - 31 mei 2023

Dit project richt zich op de ontwikkeling van een ervaringsgerichte voorlichting rondom geldezels, voor mensen met een LVB.

  • Lectoraat: Bewegen, Gezondheid en Welzijn
  • Betrokken onderzoekers: Dr. Remco Spithoven (lector en penvoerder hogeschool Saxion), Dr. Tina Bellemans  (onderzoeker), Dr. Jooske van Busschbach (lector)
  • Partners: Lectoraat Maatschappelijke Veiligheid Hogeschool Saxion (penvoerder), Mediajungle
  • Subsidieverstrekker: SIDN-fonds

Aanleiding

Hoewel de digitalisering van de samenleving het dagelijks leven voor veel mensen vereenvoudigt en versnelt, kent deze ook sterke neveneffecten. Door de digitalisering van het betaalverkeer nam de gelegenheid voor cybercriminaliteit toe. Met name gedigitaliseerde vormen van oplichting en diefstal namen toe naar mate het digitale betalingsverkeer in snelheid en omvang toenam. Dit gegeven is extra bevestigd en verder toegenomen tijdens de coronacrisis. Voor de LVB-doelgroep geldt echter een extra kwetsbaarheid: zij kunnen de gevolgen van hun handelen in het digitale betalingsverkeer niet tot nauwelijks overzien. Daarmee vormen zij een gewild doelwit voor ronselaars van geldezels voor criminele netwerken. Geldezels zijn immers het cruciale sluitstuk van de criminele geldketen om geld wit te wassen. Voorlichting voor deze doelgroep in combinatie met deze delicten zijn in het algemeen schaars. De voorlichtingen die er zijn, zijn onvoldoende afgestemd op de doelgroep en hun problematiek. Reguliere voorlichting leidt als gevolg van hun kwetsbaarheid niet tot toegenomen weerbaarheid onder LVB-jongeren. 

Doel

Dit onderzoek zich specifiek op de ontwikkeling van een ervaringsgerichte voorlichtingstool voor jongeren en hun begeleiders (o.a. mentoren en ouders). Het doel is om kennis te vergroten, concrete handvatten te bieden om hierover gesprekken te voeren en om adequaat te kunnen handelen wanneer ronselaars hen benaderen.

Publicaties en opbrengsten

Meer weten? 

Neem contact op met Tina Bellemans, onderzoeker.
t.bellemans@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)