Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Veilig en Sterk na seksueel trauma

Veilig en Sterk na seksueel trauma

  •   Bewegen, gezondheid en welzijn
  •   1 februari 2023 - 1 september 2025

Dit project richt zich op de effecten van de PMT-interventie “Veilig en sterk” na seksueel trauma.

  • Lectoraat: Bewegen, Gezondheid en Welzijn
  • Betrokken onderzoekers: Marieke Leeflang, MSc (promovendus) 
    Prof. Dr. Carlo Schuengel (promotor)
    Dr. Jooske van Busschbach (co-promotor) 
    Dr. Tina Bellemans  (co-promotor)
    Dr. Mia Scheffers (mede-auteur artikelen)
  • Partners: Viveon (academische werkplaats van ’s Heerenloo en de VU Amsterdam)

Aanleiding

De gevolgen van seksueel misbruik kunnen zich, zeker bij mensen met een LVB, uiten in complexe gedrags-, psychische- en gezondheidsproblemen met een brede en langdurige impact op het functioneren. Een belangrijk maar vaak onvoldoende herkend effect van seksueel misbruik betreft de lichaamsbeleving. Er aanwijzingen dat ook bij mensen met een LVB er met name op het domein lichaamsbewustzijn meer problemen ervaren worden wanneer er sprake is geweest van seksueel misbruik. 

Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte behandelvorm met specifieke aandacht voor o.a. verstoorde lichaamsbeleving. PMT wordt in de algemene geestelijke gezondheidszorg (GGZ) veel ingezet bij (seksueel) trauma met goede wetenschappelijke aanwijzingen voor effectiviteit van deze vorm van behandeling. In het behandelaanbod binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is PMT geïntegreerd, maar tot op heden ontbreekt de wetenschappelijke evidentie voor effectiviteit en goed beschreven ervaringen van deze groep cliënten.

Doel

Het doel van het onderzoek is het evalueren van bruikbaarheid en effectiviteit van de psychomotorische interventie “Veilig en Sterk” gericht op de gevolgen van seksueel misbruik specifiek bij mensen met een LVB en het herstel van de  lichaamsbeleving en psychische gezondheid.

Meer weten? 

Neem contact op met Marieke Leeflang, onderzoeker.
m.leeflang@vu.nl(opent in nieuw tabblad)