Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. The association between a history of child maltreatment and body attitude in the general adult popul

The association between a history of child maltreatment and body attitude in the general adult population

  •   Bewegen, gezondheid en welzijn
  •   31 december 2022 - 31 december 2026

De relatie tussen vijf vormen van kindermishandeling (seksueel, fysiek, en emotioneel misbruik en fysieke en emotionele verwaarlozing) en lichaamsattitude in de volwassenheid werd onderzocht. Ook werd gekeken naar verschillen tussen mannen en vrouwen in lichaamsattitude per vorm van mishandeling.

  • Lectoraat: Bewegen, Gezondheid en Welzijn
  • Betrokken onderzoekers: L. H. Råman MSc, Dr. M. Scheffers, Dr. J. Moeijes, Dr. B. F. Jeronimus
  • Partners: Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen

Impact traumatische ervaringen in de kindertijd

Traumatische ervaringen in de kindertijd kunnen impact hebben op hoe de relatie met het eigen lichaam zich ontwikkelt. Een meer negatieve lichaamsbeleving werd gevonden in studies bij verschillende klinische populaties waaronder vrouwen die vroegkinderlijk seksueel misbruik hadden meegemaakt. Bekend is dat traumatische gebeurtenissen in de kindertijd verbonden zijn aan een aantal sociale en psychologische problemen in de volwassenheid. Dit is de eerste studie, die de relatie aankaart tussen traumatische gebeurtenissen in de kindertijd en lichaamsattitude in de volwassenheid in de algemene Nederlandse populatie.

Associatie tussen mishandeling in de kindertijd en de lichaamsattitude in de volwassenheid

Het doel van dit onderzoek is het exploreren van de associatie tussen mishandeling in de kindertijd en de lichaamsattitude in de volwassenheid in de algemene populatie. De dataverzameling werd gedaan via het crowd sourcing project HoeGekIs.nl.

De Childhood Trauma Questionnaire - Short Form (CTQ-SF) werd gebruikt om ervaringen van misbruik en verwaarlozing te meten. De Lichaamsattitudelijst (DKB-35-NL) werd gebruikt om lichaamsattitude te meten.

Op basis van aanwijzingen in eerdere studies werd specifiek onderzocht of aanwezigheid van seksueel misbruik geassocieerd werd met een meer negatieve lichaamsattitude dan niet-seksueel trauma.

Publicatie en opbrengsten 

  • De score op lichaamsattitude van de slachtoffers van seksueel misbruik in combinatie met andere vormen van mishandeling was lager dan die van de slachtoffers van niet-seksuele vormen van mishandeling of de groep met geen ervaring van mishandeling.
  • Vier van de vijf vormen van mishandeling correleren negatief met lichaamsattitude, zoals werd verwacht. Fysieke mishandeling toonde een positieve associatie met lichaamsattitude.
  • De relatie tussen alle vijf vormen van mishandeling en lichaamsattitude verschilde niet significant tussen mannen en vrouwen. Dit was tegen de verwachting in voor de fysieke en emotionele vormen van mishandeling. We hadden verwacht dat mannen hoger zouden scoren op lichaamsattitude dan vrouwen.
  • Emotionele verwaarlozing kwam het meest voor, wat ook in andere onderzoeken is gevonden. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de hechting en ontwikkeling van het kind en dit speelt door in de volwassenheid. Tijdig opsporen van emotionele verwaarlozing is echter relatief moeilijk en minder onderzocht dan bijvoorbeeld seksuele en fysieke mishandeling. Daarom is het belangrijk om de hoge prevalentie aan het licht te brengen met behulp van onderzoek zoals dit.

Meer weten? 

Neem contact op met  L.H. Råman, MSc, junior onderzoeker Bewegen, Gezondheid en Welzijn
l.h.raman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)