Psychomotorische therapie bij chronische pijn
De behandeling van mensen met chronische aspecifieke pijn is en blijft een gecompliceerd geheel, aangezien deze diagnose vaak complex is. Lichaamsbewustzijn kan hier een rol spelen, maar er zijn nog geen onderzoeksdata die aantonen dat dit ook daadwerkelijk effect heeft.
- Lectoraat: Bewegen, Gezondheid en Welzijn
- Betrokken onderzoekers: Lia van der Maas
- Partners: Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, Adelante zorggroep volwassenenrevalidatie Hoensbroek, Universiteit van Maastricht, Faculteit Experimental Health Psychology, Clinical Psychology Science, Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Bewegingswetenschappen
Onderzoeksvragen
Welke rol speelt het lichaamsbewustzijn bij patiënten met chronische aspecifieke pijn? En wat is het effect van het Pijn Revalidatie Programma van Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie te Amsterdam) en in het bijzonder: wat is specifiek de meerwaarde van psychomotorische therapie?
Evidence-based interventies
Door dit onderzoek onder 185 revalidanten kan een begin gemaakt worden met het evidence-based maken van (PMT-)interventies die onder meer gericht zijn op lichaamsbewustzijn. Door het effect van psychomotorische therapie aan te tonen, kan de waardering ervoor in het revalidatiewerkveld vergroot worden. Zo ontstaan er voor bewegingsagogen en psychomotorisch therapeuten in dit werkveld meer mogelijkheden om hun vak uit te oefenen.
Meer weten?
Neem contact op met: Jooske van Busschbach, lector, Bewegen, Gezondheid en Welzijn
jt.van.busschbach@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)