ZonMw Lichaamsgeoriënteerde behandeling van arousalregulatie bij mensen met traumagerelateerde problematiek
In dit project wordt in samenwerking met cliënten, een behandeling gericht op arousalregulatie ontwikkeld en geëvalueerd.
- Lectoraat: Bewegen, Gezondheid en Welzijn
- Betrokken onderzoekers: Ingrid Nissen, Mia Scheffers, Jooske van Busschbach en Stefanie Terpstra
- Partners: Heelzorg, Centrum voor Psychotrauma Zwolle en Traumacentrum Transit bij GGz Centraal Ermelo
- Subsidie: ZonMw
Onderzoeksvragen
De onderzoeksvragen zijn:
- Hoe ziet een lichaamsgericht programma eruit voor mensen met traumagerelateerde problematiek, dat als doel heeft het leren adequaat reguleren van het arousalniveau?
- Is er sprake van een verbetering in het signaleren van lichaamssignalen en in arousalregulatie na het volgen van dit programma?
- Leidt dit tevens tot positieve veranderingen in het dagelijks leven, zoals de ervaren regie en contact met het eigen lichaam?
Verbeteren van arouselregulatie
Doel van het project is om via een lichaamsgerichte behandelmethode, die samen met cliënten/ervaringsdeskundigen wordt ontwikkeld, de arousalregulatie te verbeteren.
Met behulp van focusgroepen met zowel therapeuten als cliënten die ervaring hebben met psychomotorische interventies bij trauma, wordt een programma ontwikkeld gericht op arousalregulatie bij trauma. In een consensusgroep wordt het programma definitief vastgesteld. Voor de focusgroepen wordt gestreefd naar een diversiteit in ervaring met verschillende vormen van traumagerelateerde problematiek, vroegkinderlijk trauma, vluchtelingen, beroepsgerelateerd geweld (veteranen, politiemensen, journalisten). Ten eerste wordt op deze manier gewaarborgd dat het programma door een heterogene groep van cliënten en therapeuten wordt gedragen. Ten tweede komt een dergelijke aanpak ook de disseminatie in een later stadium ten goede. Naast de aandacht voor de opzet en inhoud van het behandelprogramma wordt met de focusgroepen ook kritisch gekeken naar de mogelijke uitkomstmaten en de wijze van evalueren. Het is immers van belang dat overeenstemming is vanuit het perspectief van alle betrokkenen over wat een succesvolle behandeling is.
Herstellen van contact met het lichaam
Cliënten met traumagerelateerde problematiek hebben veel last van problemen in de arousalregulatie, die het gevolg zijn van een chronische disregulatie van het stresssysteem. Het arousalniveau kan te hoog zijn, hyperarousal, hetgeen tot uiting komt in een continu gevoel van angst en verhoogde waakzaamheid, maar kan ook in agressief gedrag. Anderzijds kan er sprake zijn van een te lage arousal, hypoarousal. Het contact met het eigen lichaam is dan vaak sterk verminderd, er kan sprake zijn van dissociatie. Problemen in de arousalregulatie worden momenteel beperkt geadresseerd binnen het reguliere behandelaanbod. De problemen hebben echter aanzienlijke invloed op het dagelijks functioneren. Daarom is specifieke aandacht van belang. Dit wordt ook benadrukt door cliënten, die benoemen dat aanvullende lichaamsgerichte behandelingen gericht op het herstellen van contact met het lichaam en op vaardigheden in arousalregulatie noodzakelijk zijn. Er zijn aanwijzingen dat een lichaamsgerichte aanpak geschikt is om arousal te leren reguleren en dat ook andere PTSS-symptomen afnemen na een dergelijk aanbod. Het aanbod is echter nauwelijks gestandaardiseerd terwijl ook weinig zicht is op de resultaten.
In dit onderzoek staat centraal of volgens cliënten gevoelens van regie, empowerment en verbondenheid hierdoor toenemen.
Uitkomsten
- Module Arousalregulatie
Meer weten?
Neem contact op met Ingrid Nissen, onderzoeker Bewegen, Gezondheid en Welzijn
ic.nissen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)