Opleidingen bewegen en sport
Jij hebt een passie voor sport en wil anderen helpen in beweging te komen.
Maak bijvoorbeeld als gymdocent jouw leerlingen enthousiast voor sport tijdens en buiten jouw lessen. Je kunt bewegen ook inzetten in de gezondheidszorg en welzijnssector. Laat jouw cliënten zien hoe functioneel bewegen kan zijn bij het verhelpen van mentale of lichamelijke klachten. Wil jij de stap naar dit vakgebied maken? Lees meer over het werkveld en bekijk welke opleidingen in sport en bewegen je bij ons kunt volgen.
Of misschien ben je al werkzaam in het werkveld. Verdiep je in trends binnen de sport en ontwikkel jezelf binnen jouw vakgebied. Ontdek onze verdiepende opleidingen in Bewegen en Sport.
Werken in bewegen en sport
-
-
Ik wil gymdocent of leraar lichamelijke opvoeding worden
Als docent in het bewegingsonderwijs zorg je dat leerlingen in beweging komen en plezier krijgen in sport. Je kunt lesgeven in sport en bewegen op:
- de basisschool,
- het voortgezet onderwijs,
- het speciaal onderwijs en
- het mbo.
Naast lesgeven organiseer je bijvoorbeeld activiteiten op school om leerlingen inzicht te geven in een gezonde leefstijl. Je combineert dus sport en jouw organisatie skills. Denk aan het organiseren van een sportdag. Bijvoorbeeld in samenwerking met een sportorganisatie of -vereniging.
Met de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding voltijd behaal je een eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je les mag geven in alle onderwijstypen. Je kunt de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding ook in deeltijd volgen.
Wil je naast sportleraar ook aan de slag als basisschoolleraar en vanuit jouw rol zorgen voor actief basisonderwijs? Met de Alo-Pabo behaal je in vijf jaar zowel je diploma voor de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding als de Pabo.
-
Ik wil sportondernemer worden
Als sportondernemer breng je innovatieve sportconcepten op de markt. Dit kun je doen binnen jouw eigen start-up of als medewerker binnen een bestaande welzijns- of sportorganisatie. De tweejarige Ad Sport- Sportondernemer geeft jou de juiste basis. Je gaat straks aan de slag met sportvernieuwing en het begeleiden van sportactiviteiten. Daarnaast ontwikkel je sportmanagement- en ondernemersvaardigheden. Wil je je niet alleen bezighouden met sportvernieuwing en het organiseren van sportactiviteiten? Maar je ook inzetten voor de maatschappelijke functie van sport? Dan is de vierjarige bachelor Sportkunde iets voor jou.
-
Ik wil sportkundige worden
Als sportkundige zorg je dat sport en bewegen bijdraagt aan plezier, ontspanning en de gezondheid van mensen. Je begrijpt het belang van sport vanuit maatschappelijk oogpunt en vormt de schakel tussen verschillende instanties. Zo ben je betrokken bij de ontwikkeling van beleid en plannen rondom sportaanbod. Dit doe je vaak in samenwerking met overheden, verenigingen, scholen en sportbonden. Je richt je op onderzoek, aangepast sporten, een gezonde leefstijl, het ontwikkelen van beweegprogramma’s en het organiseren van sportactiviteiten. Kortom, een breed werkveld waarin jij je inzet voor de maatschappelijke functie van sport. De vierjarige hbo-bachelor Sportkunde geeft jou de juiste basis om als sportkundige aan de slag te gaan.
-
Ik wil werken als psychomotorisch therapeut
Als psychomotorisch therapeut zet je beweging in om jouw cliënten te helpen met psychische, verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Je kunt aan de slag in de gezondheidszorg en de welzijnssector. Denk aan een GGZ-instelling of de ouderenzorg. Help bijvoorbeeld dementerende ouderen met angstklachten. Of werk je juist liever met kinderen? Je kunt als therapeut ook werken bij een multidisciplinaire praktijk zoals Intraverte. Je werkt samen met therapeuten vanuit andere disciplines, zoals oefentherapie, fysiotherapie en ergotherapie. Samen helpen jullie kinderen met hulpvragen. Maar ook in het onderwijs en in de sportwereld zijn er banen voor jou als psychomotorisch therapeut.
De volgende opleidingen geven een goede basis voor een psychomotorisch therapeut:
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie voltijd
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie deeltijd
Heb je al een diploma voor Psychomotorische Therapie en wil je jouw kennis verdiepen tot masterniveau? Dan is de Master Psychomotorische Therapie iets voor jou. Je verdiept je in complexe problematiek, psychomotorisch handelen, onderzoek en gedragsveranderingen.
-
Ik wil werken als oefentherapeut
Als oefentherapeut help je cliënten met lichamelijke klachten door middel van sport en spel. Denk aan pijnklachten bij beweging, problemen met de lichaamshouding of problemen bij de ontwikkeling van de motoriek. Je hebt daarbij niet alleen oog voor de lichamelijke klacht maar ook voor de leefstijl en omgeving van je cliënt. Om als oefentherapeut aan de slag te kunnen heb je een diploma van de hbo-bachelor Oefentherapie nodig. Dit is een voltijdstudie. Je volgt fulltime les, maakt opdrachten en loopt stages.
-
Ik wil clubkadercoach worden
Als clubkadercoach begeleid je sportclubs om de kwaliteit van hun trainingen te verhogen. Je verzamelt een team aan toptrainers om je heen en zorgt voor kwalitatief goede trainingen. Daarmee vergroot je het sportplezier op de club. Daarnaast houd jij je bezig met het creëren van vernieuwend sportaanbod. Na de tweejarige Ad Sport – Clubkadercoach kun jij direct aan de slag als sportontwikkelaar, trainer of buurtsportcoach.
-
Trends bewegen en sport
Het vakgebied Bewegen en Sport is continu in ontwikkeling. Lees hier de laatste trends binnen het vakgebied.
Sportpedagogiek
Sportverenigingen worden naast de gezinssituatie en school gezien als het derde opvoedmilieu. Dit heeft gezorgd voor meer focus op de pedagogische kant van sport bij verenigingen. De verenigingen hebben steeds vaker aandacht voor een veilig en inspirerend sportklimaat. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het sportklimaat. Denk aan het beleid van de sportvereniging, de trainstijl van de trainer en de interactie van de leden. Zo heeft pesten een negatieve invloed op het sportklimaat.
Een veilig en plezierig sportklimaat is niet alleen belangrijk voor verenigingen. Maar ook voor het onderwijs en de top- en breedtesport.
-
Sportopleidingen
Onderstaande opleidingen zijn onderdeel van de Calo, dé afdeling voor bewegingsonderwijs op Windesheim. Studenten en docenten van de Calo werken samen met de lectoraten en het werkveld aan scholing, onderzoek en maatschappelijke projecten.
-
Alo-Pabo in Zwolle (voltijd)
-
Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding in Zwolle (deeltijd)
-
Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding in Zwolle (voltijd)
-
Oefentherapie in Zwolle (voltijd)
-
Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in Zwolle (deeltijd)
-
Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in Zwolle (voltijd)
-
Sport - Clubkadercoach in Zwolle (Associate degree, voltijd)
-
Sport - Sportondernemer in Zwolle (Associate degree, voltijd)
-
Sport in Zwolle (Associate degree, voltijd)
-
Sportkunde in Zwolle (voltijd)
Doorstuderen PMT
In jouw functie zet je bewegingsactiviteiten in om mensen met psychische, verstandelijke of lichamelijke klachten te helpen. Je hebt achtergrond in de vaktherapie en wilt groeien in jouw vakgebied. Verdiep je in complexe motorische beperkingen of ontdek welke mogelijkheden Virtual Reality biedt voor Psychomotorische Therapie.
-
Klimmen in Therapie
-
Leefstijlcoaching voor PMT’ers
-
Master Psychomotorische Therapie
-
Onbegrepen gedrag bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking
-
PMT bij mensen met agressief gedrag en een LVB
-
Psychomotorische Runningtherapie
-
Systeemtherapie voor vaktherapeuten
-
Trainer Weerbaarheid
-
Virtual reality (VR) in de psychomotorische therapie en oefentherapie
Doorstuderen bewegingsonderwijs
Geef jij als docent bewegingsonderwijs en wil je jouw lessen naar een hoger niveau tillen? Wil jij sport en gezondheid een prominentere rol geven op jouw school? Of ben je al leerkracht en wil je nu de overstap maken naar bewegingsonderwijs? Ontdek de verdiepende onderwijsopleidingen.
-
Creatief Spelontwerp
-
Groepsdynamisch werken
-
Klimmen in het onderwijs
-
Klimmen in het onderwijs opfriscursus
-
Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek
-
Motorische Remedial Teaching
-
Onbegrepen gedrag bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking
-
Specialist Sportieve en Gezonde School
-
Spel observeren & analyseren in het VO
-
Trainer Weerbaarheid
-
Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs voor het primair onderwijs
Doorstuderen coaching en leiderschap
In het vakgebied Bewegen en Sport werk je vaak met groepen. Een goede groepsdynamiek is van belang. Leer hoe je negatief groepsgedrag signaleert en hoe je de dynamiek verbetert. Je krijgt vervolgens de handvatten om collega’s wegwijs te maken in groepsdynamisch werken. Of heb jij een rol in het doorvoeren van grote veranderingen in jouw organisatie? Leer hoe je succesvol veranderingen begeleidt.
Samen werken aan sportinnovatie
De Windesheim-lectoraten Bewegen, School & Sport en Sportpedagogiek hebben gezamenlijk met de beweegopleidingen het Jeugdsport Innovatiecentrum opgericht. Dit centrum is bedoeld om een leven lang bewegen te stimuleren. De focus ligt hierbij op de jeugdsport. In de jeugd wordt de basis gelegd voor een actieve leefstijl. Sportinnovaties en nieuw sportaanbod krijgen vorm door diverse (praktijkgerichte) onderzoeken. Daarnaast ondersteunt het innovatiecentrum bij het creëren van een veilig en plezierig sportklimaat. Het Jeugdsport Innovatiecentrum is Certified Partner van hét sportinnovatienetwerk van Nederland.