Match mensen, organisaties, sportbonden, verenigingen en overheden en breng ze samen door plannen, beleid en nieuw sportaanbod. Want verbinden is wat jij als sportkundige doet: mensen samenbrengen door de kracht van sport en bewegen vanuit maatschappelijk oogpunt.
Met de hbo-opleiding Sportkunde in Zwolle leer je hoe je de randvoorwaarden voor sportdeelname creëert. Of dat nu is voor bijvoorbeeld plezier en ontspanning of gezondheid.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma hbo Sportkunde
Het eerste jaar volg je deels samen met studenten van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding en Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie. Want grote kans dat je elkaar later ook in het werkveld treft!
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Sport is leuk en betekenisvol en jij wilt dit graag uitdragen. Je wilt regelen, faciliteren en promoten zodat zoveel mogelijk mensen kunnen bewegen. Maar iedereen heeft een eigen favoriete manier en motivatie om te bewegen. Al deze verschillende drijfveren verken je, maar je begint bij jezelf. Waar zit jouw drive? Wat vind jij leuk om te doen en hoe sport jij het liefst? In een vereniging of in teamverband? Of ga je er liever in je eentje op uit? En ga je dan naar de sportschool of toch liever naar buiten?
Hoe beleef jij sport en bewegen?
Zo kom je er steeds meer achter hoe jouw eigen sportbelevenis in elkaar steekt. En zo ontdek je ook dat dit voor iedereen dus anders is. Wat doen al jouw studiegenoten op het gebied van beweging en waarom? Hoe meer je op onderzoek uitgaat, hoe meer contexten je leert kennen waarin sport en bewegen een rol spelen.
De contexten die in het eerste jaar voorbijkomen zijn:
- Op en rondom de campus: je maakt kennis met de Calo en alle sport- en beweeg-gerelateerde opleidingen. Je krijgt lessen op de campus met je medestudenten en werkt aan je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling.
- In de wijk: in de buurt waar jij woont ga je op onderzoek uit. Je kijkt naar de beweegmogelijkheden die jouw gemeente biedt. Zo krijg jij meer zicht op het werkveld.
- Op de vereniging: je gaat naar verenigingen waar veel gesport wordt in de vrije tijd.
- Het event als beweeginstrument: jij organiseert evenementen waarin jij mensen motiveert om te gaan bewegen. Jij leert hoe je sport- en beweegevenementen organiseert. En je past theorie toe in de praktijk en neemt zelf ook deel aan sport- en beweegevenementen.
In het eerste jaar ontdek je dus zowel de theorie, als de praktijk. Je gaat aan de slag met praktijkgerichte opdrachten en met het organiseren van sportevenementen voor en met mensen. Ook krijg je praktijkgerichte modules, zoals bewegen en positieve gezondheid. Hierin krijg je een beeld over je eigen gezondheid. En je leert in het vak psychologie hoe je anderen kunt motiveren.
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten, dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede en derde jaar verbreed jij je kennis als sportkundige en blijf je werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert hoe je beweegactiviteiten kunt organiseren, je ontwikkelt managementvaardigheden en je krijgt inzicht in de maatschappelijke rol van sport. Dit doe je zowel op de campus, als in de praktijk. Ook krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren in een onderwerp dat goed bij jou past.
Eigen keuzes maken
Vanaf jaar 2 ga jij je focussen op één van de drie waarden:
- Sociaal-maatschappelijke waarde, waarbij je sport en bewegen organiseert voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is
- Gezondheidscontext, waarin jij je gaat focussen op vitaliteit
- Economische waarde, waarin jij je gaat focussen op sportmanagement, -marketing of op de financiële gezondheid van je organisatie
In jaar 2 maak je niet een keuze voor de rest van je studie. Je kan de waardes blijven afwisselen in keuzemodules.
Op de campus en in de praktijk
In jaar 2 en 3 ben je zowel op de campus aanwezig, als in de praktijk. Op de campus krijg jij lessen over onder andere onderzoek en sportbeleid en infrastructuur. Daarnaast krijg jij specifieke vakken, afhankelijk van de waarde waarin jij je wilt specialiseren. Denk aan: sportmarketing, vitaliteit of financieel- en projectmanagement. Ook kun je deelnemen aan teamprojecten, waarin jij samen met je medestudenten gaat werken aan een opdracht.
Je gaat ook in de praktijk aan de slag. Jaar 2 start met een groepsstage. Eén dag in de week ga jij samen met medestudenten meedraaien in een organisatie. In het tweede semester van jaar 2 ga jij twee dagen in de week alleen op stage. Je neemt het huidige aanbod van een organisatie onder de loep en werkt mee aan de optimalisatie van dit aanbod. Vanaf jaar 3 ben je tweeënhalve dag in de week in de praktijk en draai je mee met het management.
Minor
Tijdens de opleiding krijg jij de kans om je eigen keuzes te maken. Een van die momenten is de minor. Een minor is een programma van 30EC en duurt een half jaar. Je kunt je specialiseren op een bepaald onderwerp of juist je blikveld kunt verbreden. Windesheim biedt diverse minoren:
- Sport, Bewegen en Vitaliteit
- Sporteventmanagement van de toekomst
- Aangepast sporten in revalidatie, onderwijs en vrije tijd
Je kunt er ook voor kiezen om een half jaar te gaan studeren aan een andere hogeschool of in het buitenland. Een mooie kans om te kijken hoe sport- en bewegen in een ander land georganiseerd is.
Begeleiding
Jouw eigen persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk. Gedurende de opleiding werk je veel samen met medestudenten in leerteams. Dit zijn kleine groepjes die beleid worden door een docent. Deze docent houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en kan helpen bij het maken van keuzes.
-
Jaar 4: afstuderen
Het vierde jaar is het laatste jaar van de opleiding. Jij volgt lessen en gaat je voorbereiden op je afstuderen.
Eigen invulling
Het eerste semester van jaar 4 volg je nog lessen op de campus. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van je eigen sport- en beweegvisie. Je werkt nog steeds in leerteams onder begeleiding van een docent die je coacht. Daarnaast ga jij je voorbereiden op het afstuderen.
Afstuderen
In de afstudeerperiode komen alle kennis en vaardigheden die jij de afgelopen jaren hebt opgedaan samen. Jij gaat aan de slag binnen een sportorganisatie en zoekt oplossingen voor een actueel vraagstuk. Denk aan het ontwikkelen van trendevents of vernieuwend aanbod om jongeren in beweging te krijgen. Jij pakt de rol van adviseur, om de organisatie een stap verder te helpen. Afstuderen doe je zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt feedback van je begeleidende docent en tips en trucs van je begeleider vanuit de organisatie. Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Jij mag jezelf nu Bachelor of Arts noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Je leert hoe je sportactiviteiten organiseert voor én met mensen. Dat leer je niet alleen in colleges. Je duikt ook de sportzalen en het werkveld in, oriënteert je en loopt stage.
Eerste jaar
Meteen in het eerste jaar maak je al kennis met de praktijk. Je organiseert samen met je medestudenten een event voor studenten van je eigen opleiding. Ook trek je de wijk in om te verkennen welke sport- en beweegaanbod jouw gemeente of wijk aanbiedt.
Praktijklessen in de zaal
Op de dagen dat je op de campus bent, wisselen theorie en praktijk zich af. Je krijgt praktijklessen in de zaal en doet uiteenlopende activiteiten op het veld. Je neemt niet alleen deel aan sportactiviteiten, maar leert ook hoe je ze moet aanbieden.
Stage
Jaar 2 start met een groepsstage van 1 dag in de week. Samen met je medestudenten draai je mee in een organisatie om zo het vakgebied beter te leren kennen. In het tweede semester van jaar 2 ga je 2 dagen in de week alleen op stage. Je neemt het huidige aanbod van een organisatie onder de loep en werkt mee aan het optimaliseren van dit aanbod. Tegelijkertijd ontdek je steeds beter welk deel van het vakgebied je het meest interessant vindt.
In jaar 3 ga je een stap verder, dan draai je tweeënhalve dag in de week mee met het management. Ook deze stage is individueel, maar je wordt uiteraard wel begeleid. Tijdens het afstuderen komen alle kennis en vaardigheden die jij ontwikkeld hebt samen. Jij gaat aan de slag binnen een organisatie met een actueel vraagstuk.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Jaar 1 Jaar 2 en 3 Jaar 4 Gemeenschappelijke Propedeuse Keuzemodule(n) over de drie waarden van sport Onderzoek en projectleiding Introductie Sportkunde Project- en operationeel management Sport- en beweegvisie EHBO Ontwerpen en innoveren van sport- en beweegaanbod Afstudeer-onderzoek Mentoraat Persoonlijke- en professionele ontwikkeling Persoonlijke- en professionele ontwikkeling Beweegpractica (binnen en buiten) Financieel management Bewegen en positieve gezondheid Managementvaardigheden Psychologie Stages bij verschillende (sport)organisaties Inleiding onderzoek Sportgeschiedenis en sociologie Praktijkopdrachten:
- Beweegmap voor een wijk in Nederland
- Beleidsnotitie voor een vereniging
- Sportevent(s) voor en door elkaar
-
Introductie: K-tijd
Een leuke sfeer, goede opleidingen en veel blijvende contacten zijn woorden die passen bij de Calo. Sportkunde is onderdeel van de Calo. Wij willen jou een voorproefje geven van de geweldige studententijd die je staat te wachten. We nodigen je graag uit voor de introductieweek voor Calo-studenten. De Kennismakingstijd die in augustus zal plaatsvinden. Naast het verkennen van Zwolle, ga je kennismaken met het studentenleven, ouderejaarsstudenten, docenten en medestudenten. Sporten, feesten en gezelligheid staan centraal. Dit betekent dat jullie veel met elkaar op zullen trekken waardoor je je al snel thuis voelt op de Calo.
Mocht je je al voor een opleiding op de Calo hebben ingeschreven, dan zal je nog mails ter informatie ontvangen. Word je hier direct al enthousiast van en zie je dit helemaal zitten? Stuur dan alvast een reactie naar kennismakingstijd2025@gmail.com(opent in nieuw tabblad). Dan mailen we je de verdere informatie en benodigde gegevens. Heb je een vraag? Schroom dan niet om deze via de mail te stellen!
Wij hopen van je te horen en jou te zien tijdens de Kennismakingstijd!
-
Toelating en aanmelden
Highlights Sportkunde
- Bij de opleiding Sportkunde van Windesheim leer je door meerdere stages en opdrachten in de praktijk hoe je sportactiviteiten organiseert voor én met mensen.
- Naast een brede basis, specialiseer je je ook in een zelfgekozen richting.
- Studeren bij de Calo doe je samen: van zomer- en winterkamp tot Calo-feest. Allemaal georganiseerd voor en door studenten.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland
Maak kennis met de opleiding Sportkunde
Benieuwd waar jij straks je lessen Sportkunde gaat volgen? En hoe is het om te studeren in Zwolle? Check de video van de Campus, bezoek een open dag of neem een kijkje op het Instagramaccount(opent in nieuw tabblad)! Sportkunde maakt deel uit van de Calo. Met een eigen studentenvereniging, introductieweek en een sportcafé, is het er heel gezellig! Neem alvast een kijkje in gebouw S, onze thuisbasis.
Na je opleiding Sportkunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Sportkunde.
-
-
Beroepen
Als sportkundige breng je straks partijen bij elkaar. Dit kun je na je opleiding in allerlei rollen doen. Vaak start je in een uitvoerende baan. Na een tijdje groei je door naar functies als adviseur sportbeleid bij de overheid of als programmamanager sportstimulering bij sportorganisaties. Denk aan:
- Sportbeleidsmedewerker of -consulent bij een gemeente
- Verenigingsadviseur vanuit een sportbond van de NOC*NSF
- Ondernemer in de sport
- Coördinator en planner bij een sportcentrum
- Sporteventmanager bij een commerciële organisatie
- Projectcoördinator aangepast sporten
- Beweegmakelaar bij de Provincie Overijssel
-
Werkveld
Steeds meer mensen bewegen of sporten voor ontspanning, gezondheid of sociale contacten. Jij wordt opgeleid voor een dynamisch en breed werkveld, waar inmiddels 150.000 mensen met veel passie werken.
Als sportmanager, beleidsmaker of sportontwikkelaar wachten regionale of lokale ondersteuningsorganisaties in de sport op je. Van sportservicebureaus tot gemeenten. Maar ook regionale of landelijke sportorganisaties zijn na je studie een optie. Zoals PEC Zwolle of KNWU. Net als een baan bij commerciële sportaanbieders. Denk aan buitensportorganisaties of eventbureaus. Of ga aan de slag als:
- kwaliteitsmanager bij fitnessketens
- sporttechnisch adviseur bij een sportbond of
- als projectleider in het kader van School & Sport.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Sportkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje:
- Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek
- Master Bewegingswetenschappen
- Master Sportbeleid en Sportmanagement
- Master Sport- en Beweeginnovatie
- Master Beleid, Communicatie en Organisatie
- Master Vrijetijdswetenschappen
-
Baankans
78%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.350,-
bruto, op basis van 35 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met kosten voor een sportkeuring (€ 173,-), sportkleding (€ 300,-), EHBO-examen (€ 85,-), vrijwillige introductieweek (€ 125,-), (niet verplichte) excursies, laptop en studiematerialen.
Startdatum
Verplichte startdag op 26 augustus en start schooljaar 1 september 2025.
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Nieuwsbrief Sport & Bewegen(opent in nieuw tabblad) Download flyer(opent in nieuw tabblad)