Nieuwsgierig naar mensen en wil je hen in beweging krijgen? In de hbo-opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie leer je wat iemands lijf over hem of haar zegt. Daarmee help je het (beweeg)gedrag te veranderen.
Beweging en het lichaam hebben jouw focus. Daarom zul je zelf ook flink in beweging komen tijdens vakken als zwemmen en judo. Maar ook anatomie en psychologie staan op je rooster. Jouw kwaliteiten zet je straks in binnen de zorg, de welzijnssector of het speciaal onderwijs.
Deze opleiding heeft een beperkt aantal plekken (numerus fixus). Meld je vóór 15 januari aan! Bekijk wat deze numerus fixus voor jou betekent.
Weten of deze opleiding bij je past?
Helaas kun je bij Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie niet meelopen of een proefles volgen. Maar geen zorgen! Tijdens de open dag kun je kennismaken met onze docenten en studenten én zelf een kijkje nemen in de leslokalen. We zien je daar graag!
Studieprogramma psychomotorisch therapeut
Het eerste jaar van Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie volg je deels ook met studenten van Lichamelijke Opvoeding, Oefentherapie en Sportkunde. Want grote kans dat je elkaar later ook in het werkveld treft!
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar ga je aan de slag met drie thema's:
- Gezondheidszorg
- Vrije tijd
- Onderwijs
Je leert hoe je naar bewegingsactiviteiten kijkt vanuit het oogpunt van: beleven, regelen én verbeteren. Ontdek bijvoorbeeld hoe je activiteiten aanpast voor cliënten met beperkingen. Maar ook hoe bewegen, het lichaam en psychologie nauw met elkaar verbonden zijn.
Je ontwikkelt competenties als het observeren van cliënten en het verhelderen van de hulpvraag. Dit leer je zowel in colleges, in praktijkvakken als op stages. Je leert hoe je:- bewegings- en lichaamsgerichte activiteiten aanbiedt,
- je positioneert ten opzichte van een groep en
- overlegt én samenwerkt.
Theorie
Waarom is bewegen nodig? Hoe leert iemand (beter) bewegen? En maakt het uit hoe je mensen benadert? Met al deze vragen ga je aan de slag in colleges over:
- Mens en Bewegingsgedrag
- Beweegvaardigheid
- Begeleiden van bewegingsactiviteiten
- Visie op het beroep
Actief in de praktijk
Van zwemmen tot atletiek en van turnen tot klimmen: je beweegt volop, zowel binnen als buiten. Je leert spelvormen kennen en allerlei sporten, beweegstijlen en lichaamsgerichte activiteiten, zoals yoga. Zo ervaar je goed hoe je eigen lijf werkt en functioneert. Deze kennis zet je in tijdens je stages. Ook kun je sporten als zeilen of skiën intensiever beoefenen als je meegaat op zomer- en winterkamp.
Doorstroomnorm
Je krijgt aan het eind van het eerste jaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 45 studiepunten halen om met het tweede jaar te mogen starten. Als dit niet lukt, maak je afspraken over hoe je straks de ontbrekende punten wilt gaan behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Vanaf het tweede jaar van de opleiding komt de focus steeds meer te liggen op het werkveld van een psychomotorisch therapeut.
Het is daarnaast belangrijk dat je anderen goed kunt begeleiden, feedback kunt geven én ontvangen. Je leert daarom ook meer over het duiden van beweeggedrag, psychomotorische interventies, therapeutische vaardigheden en motiverende gespreksvoering.
Leer je doelgroep kennen op stage
In het tweede en derde jaar loop je meerdere stages bij verschillende doelgroepen. Een van de onderdelen is een verplichte zwemstage. Tijdens je stages ga je steeds zelfstandiger aan het werk. Doordat je op veel uiteenlopende plekken stage loopt, leer je veel verschillende doelgroepen kennen en samenwerken met andere disciplines.
Kies jouw richting
Je krijgt volop ruimte om je te profileren. Dit doe je onder andere met een minor in het derde jaar. Dit is een onderwijsprogramma van een halfjaar waarmee je je verbreedt of juist verdiept. Kies voor een minor van jouw studie, een andere opleiding of hogeschool óf in het buitenland. Zo geef je een eigen invulling aan jouw studie. Hieronder zie je een aantal van de opties:
- Aangepast sporten in revalidatie, onderwijs en vrije tijd
- Speciaal bewegen
- Sport, bewegen en vitaliteit
- Sport, therapy for empowerment
-
Jaar 4: afstuderen
In het vierde jaar heb je flink wat kennis opgedaan op het gebied van:
- motivatie en activiteit
- veerkracht en stress
- weerbaarheid
- impulscontrole en therapeutische, en
- methodische technieken.
Tijd dus om af te studeren. Na succesvolle afronding mag jij je een Bachelor of Arts noemen!
Waar loop jij eindstage?
In dit laatste jaar werk je 4 dagen per week aan je afstudeeropdracht en eindstage. Je laat zien dat jij alle kennis en skills hebt om als psychomotorisch therapeut aan de slag te gaan. Voor je stage is jouw eigen interesse leidend. Welke richting wil jij op bewegen? En in welke sector zou jij straks graag als een psychomotorisch therapeut aan de slag gaan? Denk aan de psychiatrie, de revalidatiesector, de zorg voor verstandelijk gehandicapten of het speciaal onderwijs.
Wat onderzoek jij?
Op je stageplek voer je ook een eigen onderzoek uit. Samen met je docent én de instelling waar je stage loopt, kies je een onderwerp uit. Bijvoorbeeld:
- Een onderzoek naar het effect van judolessen op jongeren met agressieproblemen.
- Een casestudy waarbij je een patiënt volgt tijdens zijn behandelsessies.
- Een behandelplan voor een dwarslaesiepatiënt dat hem helpt beter om te gaan met zijn handicap.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Je werkt voor en vooral mét mensen. Dat leer je niet alleen in de colleges en sportzalen maar juist ook in de praktijk. Zo leer jij het brede werkveld goed kennen. Daar zijn flink wat ontwikkelingen gaande. Zoals de invloed van consumenten op de zorg, de verschuiving van zorginstelling naar de thuiszorg én de steeds grotere marktwerking.
(Doelgroepen)stage
Na de start van je opleiding maak je al snel kennis met het werkveld. In het eerste jaar start je met een stage op de basisschool. In groepjes organiseer je bewegingsactiviteiten gericht op kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Deze bewegingsactiviteiten zijn specfiek gericht op onder andere het vergroten van lichaamsbewustzijn en sociale vaardigheden.
Nog meer stage
Na het eerste jaar neem je deel aan een doelgroepen- en zwemstage. Bijvoorbeeld in de revalidatiesector, een psychiatrische instelling, het speciaal onderwijs of de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Je zet bijvoorbeeld bewegingsactiviteiten op voor kinderen met obesitas of bedenkt een geeft weerbaarheidstrainingen voor mensen met faalangst.
Echte vraagstukken
In het Ambulatorium werk je aan echte vraagstukken van personen en instellingen. Met een ervaren psychomotorisch therapeut ga je aan de slag om een antwoord te vinden op een specifiek vraagstuk. Die samenwerking kan bijvoorbeeld leiden tot het geven van trainingen voor hbo-studenten met een functiebeperking of een project voor vluchtelingen.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Bewegen en eigen lichaam Motivatie & activiteit Actuele ontwikkelingen binnen PMT De 'Ander en Ik' Bewegen & leerprocessen Veerkracht & stress Stage Afstudeerstage Denken in beweging Weerbaarheid Minors Afstudeeronderzoek Bewegen en beïnvloeden Impulscontrole Praktijkgericht onderzoek Therapeutische vaardigheden Bewegen en presteren Neurologie en ethiek Therapeutische vaardigheden Inleiding onderzoek Revalidatie en diagnostiek Basistheorie PMT Spel- en turnactiviteiten Basisvaardigheden PMT Therapeutische vaardigheden Snuffel- en doelgroepenstage Profileringscursussen Ontwikkelingspsychologie Doelgroepen- en zwemstage EHBO Praktijkvakken Circus, winter- en zomerkamp Stage -
K-tijd
Een leuke sfeer, goede opleidingen en veel blijvende contacten zijn woorden die passen bij de Calo. Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie is onderdeel van de Calo. Wij willen jou een voorproefje geven van de geweldige studententijd die je staat te wachten. Daarom nodigen wij je uit voor de introductieweek voor Calo-studenten. Namelijk de Kennismakingstijd die in augustus zal plaatsvinden. Naast het verkennen van Zwolle, ga je kennismaken met het studentenleven, ouderejaarsstudenten, docenten en medestudenten. Sporten, feesten en gezelligheid staan centraal. Dit betekent dat jullie veel met elkaar op zullen trekken waardoor je je al snel thuis voelt op de Calo.
Mocht je je al voor een opleiding op de Calo hebben ingeschreven, dan zal je nog mails ter informatie ontvangen. Word je hier direct al enthousiast van en zie je dit helemaal zitten? Stuur dan alvast een mail naar kennismakingstijd2025@gmail.com(opent in nieuw tabblad). Dan mailen we je de verdere informatie en benodigde gegevens. Heb je een vraag? Schroom dan niet om deze via de mail te stellen!
Wij hopen van je te horen en jou te zien tijdens de Kennismakingstijd!
-
Toelating en aanmelden
Highlights opleiding
- Dit vak leer je in de praktijk. Daarom loop je meerdere stages en maak je kennis met verschillende doelgroepen.
- Je beweegt zelf volop! Je leert spelvormen en allerlei sporten, beweegstijlen en lichaamsgerichte activiteiten kennen.
- Specialiseer je met een minor in een richting naar keuze.
- Studeren bij de Calo doe je samen: van zomer- en winterkamp tot Calo-feest. Allemaal georganiseerd voor én door studenten.
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2025).
Maak kennis met de opleiding PMT
Benieuwd waar jij straks je lessen gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie is onderdeel van de Calo(opent in nieuw tabblad). Met een eigen studentenvereniging, introductieweek en een sportcafé, is het er heel gezellig! Neem alvast een kijkje op de plek waar je straks les krijgt, gebouw S. Of check het instagramaccount van de Calo.(opent in nieuw tabblad)
Na je opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie.
-
-
Beroepen
Jij hebt met je diploma op zak dé kennis en bagage in huis om te starten als psychomotorisch therapeut. Je observeert cliënten, verheldert hun hulpvraag, stelt een vakspecifieke diagnose vast en kiest de passende activiteiten uit. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
- Psychomotorische therapeut of bewegingsagoog in een revalidatiecentrum
- Psychomotorische therapeut of bewegingsagoog in de psychiatrie of een tbs-kliniek
- Zelfstandig ondernemer
- Begeleider bij arbeidsre-integratie
- Trainer in het speciaal onderwijs
- Trainer/therapeut voor mensen met een verstandelijke beperking
-
Werkveld
Het werkveld is constant in beweging. In de zorgsector wordt in toenemende mate een grotere plek ingeruimd voor bewegen en het lichaam. Je komt als psychomotorisch therapeut in een zeer diverse wereld terecht. Denk aan het (passend) onderwijs, de gezondheidszorg of de welzijnssector.
Jij werkt na je opleiding als therapeut, bewegingsagoog of trainer. Je analyseert (beweeg)gedrag en zoekt samen met de cliënt naar mogelijkheden. Je leert cliënten en hun omgeving (in)zien hoe ze in allerlei situaties beter met hun klachten kunnen omgaan. Vanuit het perspectief van de cliënt zoek je naar alle kansen. Je laat de cliënt met de hulpvraag actief deelnemen aan bewegings- en lichaamsgeoriënteerde situaties.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na afloop van de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor onze hbo-master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je ook nog andere masters volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Psychomotorische Therapie
- Master (Ortho)pedagogiek
- Master Psychologie
- Master Gezondheidswetenschappen
- Master Bewegingswetenschappen
-
Baankans
87%
vond een baan binnen het vakgebied van de studie
Startsalaris
€ 2.434,-
bruto, op basis van 31 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je in het eerste jaar kosten voor je assessment en sportkeuring (€ 173,-), winterkamp (€ 375,-), zomerkamp (€ 175,- tot € 575,-), studieboeken en readers (circa € 500,-), sportkleding (minimaal € 300,-), EHBO-examen (€ 85,-) en laptop.
Startdatum
Verplichte startdag op 26 augustus en start schooljaar 1 september 2025. (Aanmelden vóór 15 januari 2025)
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Nieuwsbrief Sport & Bewegen(opent in nieuw tabblad) Download flyer(opent in nieuw tabblad)