Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Sportpedagogiek

Banner image

Op de hoogte blijven?

Lees onze nieuwsbrief Sportpedagogiek
Inleiding

Weten hoe we samen een veiliger sportklimaat creëren?

Sportpedagogiek richt zich op onderzoek, onderwijs en op activiteiten die er straks voor zorgen dat mensen veilig kunnen sporten, waarbij de begeleiding plaatsvindt door competente mensen. Te denken valt aan onsportief gedrag, zoals agressie op het sportveld, én bewustwording bij docenten lichamelijke opvoeding van gedragsrisico’s als seksuele intimidatie en pesten. Het doel van het lectoraat is dat wij via ons onderzoek bijdragen aan een duurzaam verantwoord sportklimaat, in zowel top- en breedtesport als onderwijs.

Luister de podcast Sportpedagogiek! 

Lees meer over onze focus

Onderzoeksprojecten

Onze projecten

  • SPRONG MOOI PASS
    •   Sportpedagogiek; Bewegen, school en sport
    •   1 maart 2024 - 1 maart 2028

    Professionalisering om een sprong te maken van lokale Actie naar Systeemverandering voor Sport en bewegen (PASS).

  • Klimaat van Aandacht
    •   Sportpedagogiek
    •   1 februari 2024 - 1 augustus 2024

    De subsidie is bedoeld voor het identificeren van de context-specifieke succesfactoren en tegenkrachten om de transitie van een sportclub naar een klimaat van aandacht bij een sportclub te begeleiden.

  • Gold in Education and Elite Sport
    •   Sportpedagogiek
    •   14 november 2023 - 27 april 2027

    4196 elite pupil- and student-athletes and 336 dual career support providers (DCSPs) from 9 different countries responded to an online survey on the perceived importance and possession of their dual career competences.

Lectoraat in beeld

Ons lectoraat in beeld

Hoe stuur je als trainer-coach op een pedagogische manier jeugdteams aan en hoe vergroot je niet alleen de prestaties maar ook hun plezier in sporten? Een van onze onderzoeksprojecten is bij Kids First, waar onderzoekers van het lectoraat actieonderzoek doen naar het inbedden van een pedagogisch sportklimaat in de cultuur en het beleid van sportclubs. Ook trainers kunnen daaraan bijdragen. Tino Stoop is een van hen. Hij volgde bij Windesheim de master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek. Onze lector Nicolette Schipper-van Veldhoven kijkt mee bij zijn training.

Lectoren en onderzoekers

Podcast Sportpedagogiek

Bij het lectoraat sportpedagogiek werken we aan een veilig en duurzaam sportklimaat door middel van praktijkgericht onderzoek. Dit doen wij samen met verschillende partners uit het werkveld. In de podcast Sportpedagogiek vertellen we je graag meer over deze wisselwerking tussen theoretische kennis en de praktijk. Voor elke aflevering hebben we andere inspirerende sprekers uitgenodigd uit het werkveld die in gesprek gaan met een van onze onderzoekers.

Naar de podcast

Ontmoet onze lector en onderzoekers

slide 1 to 4 of 4
Publicaties

Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Sportpedagogiek publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.

Eerste praktijkervaringen met PBS in sportverenigingen

  • 1 november 2016
  • Artikel
  • Nicolette Schipper-van Veldhoven, Arnold Bronkhorst, Harold Hofenk
Producten

Een aantal producten uitgelicht

Het boek Een pedagogisch sportklimaat (opent in nieuw tabblad)is geschreven voor studenten aan (pedagogische) sportopleidingen. Dit boek is ook interessant voor iedereen in de sport, van bestuurslid tot vrijwilliger, die wil weten hoe je tot een pedagogisch sportklimaat komt.

Contact

Meer weten?

Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Nicolette Schipper-van Veldhoven.

Neem ook een kijkje op de website Pedagogisch Sportklimaat(opent in nieuw tabblad)

Nieuws

Blijf up-to-date

slide 1 to 4 of 15