Werk je met mensen met een (licht) verstandelijke beperking en wil je onbegrepen gedrag beter begrijpen en aanpakken? In deze module leer je hoe je met de cliënt kunt communiceren, welke interventies je kunt toepassen en hoe diagnostiek daarbij helpt.
In deze module leer je met de methodiek van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) onbegrepen gedrag bij een persoon met een verstandelijke beperking te onderzoeken. Je werkt aan een eigen casus uit jouw organisatie. Aan het einde van de module heb je een duidelijke casusbeschrijving en kun je de opgedane inzichten delen.
Weten of deze module bij je past?
Studieprogramma Onbegrepen gedrag bij mensen met (L)VB
-
-
Inhoud opleiding
In deze module leer je als begeleider beter inzicht te krijgen in onbegrepen gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking, en hoe je hier effectief mee om kunt gaan. Je richt je op situaties waarin de begeleiding vastloopt en jij, of een collega, niet goed meer weet wat de beste aanpak is.
Het doel is om ervoor te zorgen dat de cliënt zich beter voelt en dat jij als begeleider een positieve invloed hebt op het gedrag. Centraal staat de methodische werkwijze van het CCE, waarbij onbegrepen gedrag wordt onderzocht en geanalyseerd om tot een passende interventie te komen. Het CCE speelt ook een actieve rol in het lesprogramma.
Vakinhoud: Beeldvorming en diagnostiek
Tijdens de lessen Beeldvorming en diagnostiek duik je in de oorzaken van probleemgedrag en hoe deze samenhangen met verschillende kenmerken van een persoon met onbegrepen gedrag.
Je leert hoe je de resultaten van een intelligentietest kunt interpreteren en wat deze informatie betekent voor je handelen. We begeleiden je in het begrijpen van de kenmerken en oorzaken van een verstandelijke beperking. Je doet ervaring op door het sociaal aanpassingsvermogen van jouw cliënt in kaart te brengen. Bij onbegrepen gedrag spelen vaak meerdere problemen tegelijk een rol, daarom behandelen we ook dubbeldiagnostiek en comorbiditeit.
Vakinhoud: Gespreksvoering
Tijdens het onderdeel Gespreksvoering focus je op hoe je de contact- en communicatiemogelijkheden van de persoon met een verstandelijke beperking zo goed mogelijk kunt benutten. Je leert gebruik te maken van totale communicatie en specifieke gespreksvoeringtechnieken, zoals die uit het oplossingsgericht werken of systeemgerichte gesprekstechnieken. Ook komt de communicatie met het systeem aan bod.
Praktijk
Vaardigheden leer je het beste in de praktijk, daarom ga je aan de slag in je eigen werkomgeving. Het is belangrijk dat je een relevante werk- of stageplek hebt, zodat je de inhoud van de module kunt toepassen op een eigen casus.
De mate van beperking of de vorm van hulpverlening maakt daarbij niet uit. Of het nu ambulante zorg, wonen of dagbesteding is, alles is mogelijk.
De casus is geschikt als:
- De casus actueel is.
- De omgeving bereid is om mee te werken.
- De cliënt, of diens vertegenwoordiger, toestemming geeft om de casus te behandelen.
Ervaring van onze studenten
Daisy en Kim hebben deze module gevolgd. Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) schreef er een verhaal over.
Lees het verhaal van Daisy en Kim op CCE.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Studieduur en lesdagen
- Studieduur: zes maanden
- Startmoment: twee keer per jaar in september en februari
- Lesdag: woensdag
Programma
De module bestaat uit 7 lesdagen van 6 uur waarbij de eerste lesdag een introductiedag is. De lesdagen zijn gemiddeld om de 2 weken gepland. Om goed voorbereid de lessen te kunnen volgen, is het belangrijk dat je thuis de lesstof bestudeert. Je verdiept je onder meer in methodieken, theorie en casuïstiek. Je besteedt ongeveer 4 uur per week aan thuisstudie tijdens deze cursus.
Lesrooster
Je kunt ervan uitgaan dat de lessen aaneengesloten worden ingeroosterd binnen het tijdvak 8.30 en 18.30 uur. De eerste bijeenkomst (introductie) duurt 2 uur.
Uiterlijk twee weken voor aanvang is het definitieve lesrooster gereed. Je wordt hierover geïnformeerd via de startinformatie die je ontvangt van het bedrijfsbureau Leven Lang Leren. Je volgt de lessen samen met onze deeltijdstudenten.
Online instructiebijeenkomst
We vinden het heel belangrijk dat je als cursist goed voorbereid mee kan doen met deze module. Daarom zijn er aparte online instructiebijeenkomsten georganiseerd waarbij zowel cursisten als reguliere studenten kunnen deelnemen. De data en tijden voor deze online instructiebijeenkomsten zijn:
- Maandag 26 augustus 2024, 19.00 – 20.00 uur
- Woensdag 28 augustus 2024, 09.30 – 10.30 uur
- Donderdag 29 augustus 2024, 16.00 – 17.00 uur
Je kunt zelf kiezen op welke datum je aanwezig wilt zijn. Onze collega's van het bedrijfsbureau Leven Lang Leren sturen je een uitnodiging sturen nadat je aanmelding is omgezet in een inschrijving.
-
Flexibel studeren
Deze module richt zich op het vakgebied zorg en welzijn en is een onderdeel van een erkende hbo-opleiding.
Zo kun jij je verdiepen in onderwerpen die voor jou en/of jouw organisatie het meest waardevol zijn.Modules bij hogeschool Windesheim:
• Behandelen afgebakende thema's uit erkende opleidingen
• Volg je samen met reguliere studenten.
• Bieden de mogelijkheid om te stapelen tot een volledig diploma.Bekijk het keuzeprogramma Gezondheid en Welzijn Meer over flexibel onderwijs
-
Toelating
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze opleiding past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem dan contact met ons op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Wanneer kun je starten?
Aanmelden kan tot de sluitingsdatum: 31 augustus voor de start in september, en 31 januari voor de start in februari. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging van de centrale studentenadministratie. Vervolgens krijg je een e-mail van bedrijfsvoering (gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)) met verdere informatie over het inschrijvingsproces.
Zwolle | februari 2025 | Aanmelden |
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Na je module
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na het volgen van deze module heb je de kennis en het inzicht om onbegrepen gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking op een methodische manier aan te pakken. Je beschikt over concrete tools om interventies toe te passen die zorgen voor betere zorg en een hoger welzijn voor deze cliënten. Daarnaast ben je vertrouwd met de werkwijze van het CCE.
Door te werken aan een praktijkcasus heb je je expertise en begeleidingsvaardigheden verder ontwikkeld. Dit vakmanschap kun je in de toekomst inzetten bij andere situaties van onbegrepen gedrag.
-
Certificering
Je ontvangt een modulecertificaat van Windesheim wanneer je deelneemt aan de toetsing en deze met een voldoende resultaat afrondt. Hieruit blijkt dat je 15 studiepunten hebt behaald van een erkende hbo-opleiding.
Wanneer je niet deelneemt aan de toetsing ontvang je bij voldoende aanwezigheid een bewijs van deelname.
Microcredential
Naast het certificaat van Windesheim ontvang je ook een Microcredential. Dit is een digitaal certificaat dat laat zien dat je een kort leertraject hebt gevolgd met erkende kwaliteitswaarde. Zo kun je flexibel leren met de garantie van kwaliteit. Alle deelnemende onderwijsinstellingen erkennen Microcredentials én ze worden landelijk geregistreerd. Handig, als je bijvoorbeeld vrijstellingen wilt aanvragen om door te leren.
-
Kosten
De module kost € 1.950,-.
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Modulecertificaat ter waarde van 15 studiepunten
- Microcredential (wat is een microcredential?)