In onze Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding in deeltijd leer je hoe je beweeg- en sportactiviteiten kunt opzetten zodat jongeren beter leren bewegen en met plezier sporten.
Sport en bewegen zijn belangrijk. Door anderen aan te moedigen, draag jij bij aan een leven lang bewegen! Maar hoe stimuleer, motiveer en boei je al jouw leerlingen? Wij leiden je in Zwolle op tot docent bewegingsonderwijs voor alle typen onderwijs: van basisschool tot hbo.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding
Wist je dat de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding een flexibele studie is? Dit betekent dat jij (mede) bepaalt wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding dus voor een groot deel zelf uit. Beweeg op jouw eigen tempo richting hbo-niveau.
-
-
Inhoud studie
Je ontwikkelt je tot een professional in bewegen, sport en educatie. Tijdens deze lerarenopleiding leer je:
- Verantwoorde activiteiten opzetten die jongeren stimuleren om te bewegen en te sporten.
- De ins en outs van bewegen en lesgeven, inclusief het begeleiden van leerlingen bij bewegingsactiviteiten.
- Hoe je een veilig pedagogisch beweegklimaat creëert.
Daarnaast leer je kritisch te reflecteren en vragen te stellen, zoals:
- Hoe kies je passende beweegactiviteiten voor het niveau van elke leerling?
- Hoe daag je leerlingen uit om hun grenzen te verleggen?
- Hoe leg je effectief contact met leerlingen en ontdek je wat hen motiveert om met plezier te blijven bewegen?
Opbouw studie
Je volgt acht flexibele modules van elk 30 studiepunten, waarvan één module wordt ingevuld met een minor. Elke module bevat leeractiviteiten die je helpen de leeruitkomsten te behalen en via toetsing aan te tonen.
De focus ligt op het geven van bewegingsonderwijs en je rol als docent op school. Afhankelijk van de module werk je 6 of 12 uur per week op je (leer)werkplek met de lesstof of geef je bewegingsonderwijs in een relevante onderwijssituatie. Dit kan soms op je eigen (leer)werkplek. Daarnaast volg je lessen en werk je individueel en samen met medestudenten aan (praktijk)opdrachten.
Theorie
Tijdens de verplichte activiteitspractica richt je je op verschillende activiteiten. Zoals atletiek, spel, turnen, bewegen op muziek, zelfverdediging en zwemmen. Je onderbouwt al de praktijkonderdelen aan de hand van de theorieën die je tijdens de opleiding bestudeert. Zo koppel je de praktijk aan de theorie.
Studiebegeleiding
Jouw eerste aanspreekpunt is je studiebegeleider. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Ook als je jouw eigen set aan leeractiviteiten wilt inbrengen. Of als je worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
Voor wie?
Je kunt goed met kinderen en jongeren omgaan en vindt het leuk leerlingen iets te leren. Je kunt organiseren en je vindt het een uitdaging beweegactiviteiten te doceren. Je beschikt tijdens je hele studie over een passende (leer)werkplek.
-
Opbouw studie: 8 modules
Er staan bij acht modules op het programma van elk 30 studiepunten. Van deze modules vul je er eentje in met een minor die je zelf kiest. In totaal dus 240 studiepunten voor je hbo-diploma. De modules zijn:
Module: Organiseren beweegactiviteiten
Je kunt beweegactiviteiten voorbereiden op basis van bestaande methodes, materiaal, doelgroep, accommodatie en de context waarin ze plaatsvinden. Deze activiteiten kun je ook uitvoeren en begeleiden. Hierbij heb je oog voor zowel instructies als veiligheid (EHBO en kennis van het bewegingsapparaat).
Module: Vakinhoudelijk en didactisch handelen, basis
Je kunt op grond van samenstelling, beginsituaties van leerlingen, materiaal en accommodatie een lesplanning maken. Daarnaast laat je beweegsituaties vlot en veilig verlopen door het inzetten van didactische werkvormen en (digitale) leermiddelen. Ook kun je evalueren en ben je qua communicatie en omgang een voorbeeld voor je leerlingen.
Module: Vakinhoudelijk en didactisch handelen, gevorderd
Je maakt jaarplannen en ontwerpt planmatig gedifferentieerde beweegsituaties voor de uiteenlopende deelname- en beweegniveaus. Je kunt observeren, je les aanpassen op beweeginteresse en -niveau en de voortgang evalueren. Ook heb je oog voor activerende didactiek en het creëren van een pedagogisch klimaat in je lessen bewegingsonderwijs.
Module: Legitimeren, gezondheid en leefstijl
Je ontwikkelt een professionele visie en kunt je verantwoorden richting leerlingen, ouders, vaksectie, directie en andere betrokkenen. Je leert werken via een vakwerkplan en beoordelingskaders. Ook leer je hoe je een gezonde en actieve leefstijl stimuleert. Door het ontwerpen en uitvoeren van een sport- of beweegprogramma binnen of buiten de school.
Module: Functioneren als startende professional
Je leert jouw weg te vinden in vaksecties en schoolbreed overleg. Ook denk je mee over de algemene organisatie en het onderwijskundig beleid. Je maakt kennis met de rol van bijvoorbeeld een mentor en met vakoverstijgende projecten.
Module: Vakinhoudelijk en didactisch handelen en creëren veilig beweegklimaat
Je leert hoe je een aangepast programma ontwerpt binnen je reguliere jaarplanning en lessenreeksen. Ook leer je hoe je op basis van observaties en evaluaties differentieert tussen leerlingen. Je zorgt voor een veilig beweegklimaat in de groep.
Module: Professionele en persoonlijke ontwikkeling
Je gaat aan de slag met een praktijkonderzoek op het vlak van lichamelijke opvoeding of sport. Ook toon je aan dat je in een projectteam kunt functioneren. En dat je daarnaast kritisch op jouw ontwikkeling tot docent bewegingsonderwijs reflecteert.
Minor
Een minor is een onderwijsprogramma van een halfjaar. Met een minor kun je je studie verbreden of verdiepen. Zo kleur je jouw studie in. Je kunt je minor ook bij een andere opleiding of zelfs bij een andere hogeschool volgen. Jij kiest!
-
Lesdagen en studiebelasting
Jij bepaalt bij ons voor een deel je eigen route. Dit bepaalt dus ook hoelang je studiebelasting.
Lesdag
In de deeltijdopleiding combineer je werken en leren. De studie is zo opgezet dat je werk en studie makkelijk en flexibel mixt. Je hebt 1 keer in de week les op woensdag van 13.30 tot 21.00 uur.
Tijdsinvestering
Naast deze lesdag moet je rekening houden met circa 10 à 15 uur zelfstudie per week. Je geeft tijdens je studie 6 à 12 uur per week lessen bewegingsonderwijs. Zo ga je dus direct in de praktijk aan de slag. Op andere dagen ben je ook welkom op onze campus in Zwolle. Maak dan gebruik van onze studiefaciliteiten of werk met jouw medestudenten aan opdrachten.
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je tweede jaar van inschrijving een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het derde jaar van inschrijving. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten uit de propedeutische fase? Dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Flexibel studeren
De deeltijd Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding is modulair opgebouwd, waarbij je studeert en jezelf ontwikkelt op basis van leeruitkomsten. Het draait om wat je bereikt (het doel), niet om hoe je daar komt (het proces). Hierdoor kun je flexibel je diploma behalen. Omdat bewegingsonderwijs een praktijkvak is, volg je wel verplicht contactonderwijs op woensdag. Je leert via een mix van praktijkleren, zelfstudie, sportpractica en colleges.
Elke module kun je versnellen óf onderdelen juist later afronden. Wat mogelijk is, hangt af van jouw situatie. We bieden:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheid om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
- Goede studiebegeleiding
-
Werkplek
Een vak leer je het beste wanneer je de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. En dat stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van zo’n setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Denk aan een baan of stageplek in het onderwijs op het gebied van sport en bewegen. Je verbindt de theorie direct met de praktijk. Je hebt vanaf de start van jouw opleiding direct toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Jouw werkplek
Werkervaring is een pre, maar geen vereiste. Heb je al relevante werkervaring? Mooi! Dan kun je die bij ons inzetten. Er zijn twee mogelijke situaties:
- Door werkervaring kunt je je portfolio vullen met beroepsproducten (max. 5 jaar oud) en studieduur mogelijk verkorten
- Je hebt geen ervaring en maakt eerst kennis met de praktijk, bijvoorbeeld door stage.
-
Toelating en aanmelden
Na je Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding
-
-
Beroepen
Met je diploma op zak kun je aan de slag als docent bewegingsonderwijs in alle onderwijstypen. Van basisonderwijs, voortgezet tot speciaal onderwijs en van mbo tot hbo. Na je studie kun je ook werken als combinatiefunctionaris, een functie waarin je een brug slaat tussen school en sport. Dan verbeter je bijvoorbeeld de kwaliteit van het sportbeleid door verenigingen te betrekken bij het samenstellen van gymlessen op scholen. Je kunt aan de slag als:
- Leraar lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs
- Leraar lichamelijke opvoeding op havo/vwo
- Leraar lichamelijke opvoeding in het (v)mbo en hbo
- Combinatiefunctionaris
-
Vakgebied
Bij Windesheim krijg je topkwaliteit bewegingsonderwijs dat naadloos aansluit op jouw behoeften, of die van je team of organisatie. Ontdek de nieuwste trends in de sport en blijf groeien in jouw vakgebied.
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na Lichamelijke Opvoeding? Studeer door en ga voor onze hbo-master! Alvast een voorzetje van ons:
- Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek
- Master Sport Sciences
- Master Sportbeleid en Sportmanagement
- Master Bewegingswetenschappen
- Master Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken
- Master Onderwijskunde
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere masters er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-. Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken à € 300,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Meer informatie
Highlights opleiding
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Met een stevige mix van theorie en zelf actief bewegen, verzamel je alle ervaring die je in de praktijk nodig hebt.
- Gedurende de hele studie kun je bij studentbegeleider terecht voor persoonlijk advies.
- Met een uitgebreid intakegesprek brengen we jouw verwachtingen, mogelijkheden en onzekerheden in kaart.
- De Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2025).
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?