Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Boksen als preventieve interventie om het welbevinden te vergroten

  • 3 december 2024
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Boksen als preventieve interventie om het welbevinden te vergroten

Niet ieder kind heeft een veilige thuissituatie. Hier over praten in therapie is voor sommige jongeren lastig. Hoe kunnen deze kinderen toch geholpen worden? Onderzoeker Tina Bellemans is vanuit het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn betrokken bij het onderzoeksproject Challenge, Change en Confidence. Met haar expertise op het gebied PMT ontwikkelt ze met partners een vernieuwende insteek om deze jongeren vooruit te helpen: boksen als preventieve interventie om het welbevinden te vergroten. 

Een boksinterventie

Kinderen die uit een onveilige thuissituatie komen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van psychische problemen. Het vinden van de juiste begeleiding voor deze kinderen is lastig met lange wachttijden bij de GGZ. Daarnaast heerst er nog een taboe op in therapie gaan. Tina: “Het is lastig als jongere om te praten over je ouder die een verslavingsprobleem heeft of psychische problematiek. Deze jongeren kampen vaak met schaamte en het is lastig taal vinden om hier over te praten. De drempel om hierover in gesprek te gaan is vaak te groot. Deze groep heeft baat bij een andere insteek: meer gericht op ervaren en doen. Hierbij sluit de preventieve sportinterventie goed aan: het is heel veilig, normaliserend en het is niet verbaal.”

“Boksen hebben we gekozen omdat we weten dat vechtsporten een bijdrage leveren aan steviger in de schoenen staan, jezelf vertrouwen, kunnen openen en psychosociaal beter functioneren. En dan is een en een twee: laten we de vechtsport inzetten en aansluiten op wat deze jongeren kunnen gebruiken om in hun kracht komen te staan Op die manier staan de jongeren sterker in het leven en dus zullen ze minder snel zelf problemen ontwikkelen.” 

Trainer en aanbieder: wat wordt er van ze gevraagd

Vechtsport op zich is niet hetgeen dat positief werkt, het is de manier waarop die wordt aangeboden die belangrijk is. Daarom is het essentieel dat er een goede interventie wordt ontwikkeld en dat de aanbieders getraind worden om dit te kunnen aanbieden. Tina: “De interventie ontwikkelen we in co-creatie. Dit doen we samen met boksaanbieders, studenten (waaronder ook PMT-studenten van Windesheim), buurtsportcaches, ervaringsdeskundigen en zorgaanbieders. Voor de co-creatie trekken we in deze fase letterlijk de bokshandschoenen aan en oefenen met elkaar. Daarna gaan we in gesprek: wat werkte wel en wat voelde niet prettig? Op die manier komen we samen tot een interventie waarin iedereen, die betrokken is, zijn input heeft kunnen leveren. De doelgroep waar we mee werken heeft bijvoorbeeld moeite met zelfvertrouwen en met grenzen aangeven en aanvoelen en ‘stop’ zeggen. Dat betekent dat een trainer hier rekening mee moet houden en mee moet leren omgaan.”

“In het voorjaar gaan we een pilot draaien met deze interventie bij boksaanbieders, waarbij we dus goed kijken naar hoe de interventie ervaren wordt en wat deze interventie oplevert.” En uiteraard moeten voordat de pilot gaat draaien de groep boksaanbieders nog geschoold worden in het kunnen aanbieden van deze interventie. Een aandachtspunt zal hierin ook zijn dat trainers oog hebben of mogelijke alarmsignalen waarbij ze ook tools krijgen over hoe dan door te verwijzen naar een zorgcontext (zoals onder andere naar een psychomotorisch therapeut).

Samenwerking

Het project is een samenwerking tussen hogeschool Inholland, hogeschool van Rotterdam en hogeschool Windesheim. Vanuit hogeschool Inholland zijn Jasmijn Hola, lector en Willemijn Langkamp, hoofdonderzoeker betrokken vanuit het lectoraat Kracht van Sport en Bewegen en Empowerment & Professionalisering. Daarnaast is Dorine van Namen (hogeschool van Rotterdam) mee aan het onderzoeksproject vanuit het lectoraat Transitie in de Zorg. 

Vanuit hogeschool Windesheim is het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn betrokken. Tina: “door onze expertise op het gebied van psychomotorische therapie zijn we gevraagd om mee te werken aan dit project. Binnen het lectoraat hebben we natuurlijk veel ervaring met het inzetten van beweeg- en lichamelijke interventies om psychische problemen te verminderen. Onze kennis wordt in dit consortium geïntegreerd met de expertise vanuit sportinterventies én jongeren waarvan de ouders psychische of verslavingsproblemen.

Het leuke is dat er ook studenten PMT verbonden zijn aan dit project. Zij kunnen hun afstudeeronderzoek doen binnen dit groter project. Hun bijdrage is direct een puzzelstukje dat bijdraagt om de grote puzzel van het hele project te leggen. Erg leuk te zien hoe betrokken zij zijn, en hoe relevant hun bijdrage ook direct is in dit onderzoek. 

Over Tina Bellemans

Tina Bellemans is bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut. Als docent werkt ze bij de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie en als onderzoeker bij het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn. 

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning

13 januari 2025
Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024