Beste ouders - Ondersteuning voor ouders bij het realiseren van een positief sportklimaat
Hoe ouders zich langs de lijn gedragen, doet veel met het sportplezier van hun kinderen. Dat heeft bijvoorbeeld een grote invloed op of zij blijven sporten.
- Lectoraat: Sportpedagogiek
- Betrokken onderzoekers: prof. Dr. Nicolette Schipper-van Veldhoven, drs. Arnold Bronkhorst, dr. Marck de Greeff
- Partners: Sportbedrijf Arnhem, de stichting Positief Coachen en Hogeschool Windesheim
- Subsidie: ZonMw Nationale Sportinnovator prijs 2019
Over het onderzoek
Ouders zijn zich echter niet bewust van hun eigen gedrag en de invloed daarvan op hun kinderen. In dit project werd ingezet op het positief stimuleren van gedrag langs de lijn en negatief gedrag verminderden door een theatervoorstelling, cue-reminders, en microfeedback in te zetten.
De theatervoorstelling is een laagdrempelige en innovatieve manier om de ouders te inspireren en bewust te maken van de impact van hun gedrag langs de lijn op het sportplezier van hun kinderen. Cue-reminders waren in dit project symbolen die bedoeld zijn om iets in herinnering te brengen (zoals een poster, artikelen voor in het clubblad en video’s via de mail) en bevatten tips voor ouders over positief gedrag van
ouders langs de lijn. Microfeedback was in dit project korte, concrete feedback van de jeugdspelers op het gedrag van hun ouders tijdens de wedstrijd. Het project werd uitgevoerd bij drie sportverenigingen in Arnhem. De theatervoorstelling bleek een goede manier om de ouders bewust te maken van de impact van hun gedrag, maar een vervolg is nodig om een daadwerkelijke gedragsverandering teweeg te kunnen brengen.
Microfeedback en cue-reminders zouden hier een voorbeeld van kunnen zijn. Of de kinderen via microfeedback duidelijke en consistente feedback kunnen geven kan op grond van dit onderzoek geen uitspraak worden gedaan. Hiervoor is vervolgonderzoek nodig die de microfeedback vaker toepast en evalueert met de ouders.
Aanleiding onderzoek
Hoe ouders zich langs de lijn gedragen, doet veel met het sportplezier van hun kinderen. Dat heeft bijvoorbeeld een grote invloed op of zij blijven sporten. Terwijl nu twee derde van de kinderen het lidmaatschap van de sportclub opzegt voordat ze volwassen zijn. Maar zijn ouders zich bewust van hun gedrag en wat het doet met hun kind? In de praktijk blijkt dat het voor ouders, kinderen en coaches niet altijd makkelijk is om daarover met elkaar in gesprek te gaan.
Doelstelling
Ondersteuning voor ouders bij het realiseren van een positief sportklimaat. Ouders worden geholpen met bewustwording van hun gedrag langs de lijn door middel van een theatervoorstelling, microfeedback en cue-reminders (reminders tijdens wedstrijden aan de theatervoorstelling). ‘Beste ouders’ helpt sportclubs daarbij. Ouders krijgen eerst, via een voorstelling in de eigen kantine, een spiegel voorgehouden. Vervolgens krijgen ze tijdens de wedstrijd via de telefoon feedback van de kinderen. Ook krijgen ze een jaar lang tips.
Publicaties en opbrengsten
- Rapport onderzoeksverslag ‘Beste Ouders’ - 2022 - De Greeff, M. & Schipper-van Veldhoven, N. (2022).
- Beste Ouders, ondersteuning voor ouders bij het realiseren van een positief sportklimaat. Zwolle: Windesheim (opent in nieuw tabblad)
Meer weten?
Neem contact op met: prof. Dr. Nicolette Schipper- van Veldhoven
E-mail: n.schippervanveldhoven@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)