Met de Master Educational Needs - Expert NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit leer jij hoe niet-Nederlandstaligen leren en hoe zij hun kansen in de maatschappij kunnen vergroten.
Overal in Nederland wordt nagedacht over de vraag wat goed taal- en leesonderwijs is, ook in het NT2 en nieuwkomersonderwijs. Onze master is een voorloper op dit gebied. In deze master leer jij hoe niet-Nederlandstaligen Nederlands leren en wat dat met rijk- en betekenisvol taalonderwijs te maken heeft. Jij denkt na over de vraag hoe dat in onderwijscontext vorm kan krijgen. Deze master is echt iets voor jou als je werkt met NT2-leerlingen of leraar bent in het nieuwkomersonderwijs, op een ISK, in het primair- voortgezet- beroeps- of speciaal onderwijs. Of je bent een taal- en leescoördinator, remedial teacher, intern begeleider, NT2-specialist met een post-HBO opleiding, ambulant begeleider of logopedist.
Expert NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit is een richting van de Master Educational Needs.
Weten of deze master bij je past?
Studieprogramma Expert NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit
Expert NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit is een afstudeerrichting van de Master Educational Needs. Dit betekent dat het overgrote deel van je studieprogramma in het teken staat van onderwijs aan niet-Nederlandstaligen.
-
-
Inhoud opleiding
Goed onderwijs aan nieuwkomers is onderwijs waarin leerlingen rijke taal leren met behulp van inhouden die ertoe doen. Daarbij zijn hoge verwachtingen belangrijk en adequate ondersteuning waarbij de eerste taal van leerlingen een rol kan spelen. De complexiteit van het geven van onderwijs aan nieuwkomers wordt in onze opleiding niet gezien als een barrière. Het is juist een stimulans voor het onderzoeken van creatieve en innovatieve mogelijkheden. Als expert in nieuwkomersonderwijs ben je een voortrekker in het creëren van (taal)onderwijs voor deze bijzondere doelgroep. Je ontwerpt beleid op het gebied van nieuwkomers voor je eigen onderwijsorganisatie. Zo werk je als NT2-specialist aan de verschillende leeruitkomsten. Hierbij heb je veel vrijheid om de leeruitkomsten zo vorm te geven dat ze passen bij jouw onderwijspraktijk. Je bespreekt jouw ontwikkeling met medestudenten en met je studiecoach.
Leeruitkomsten
Je leert bij deze master op basis van leeruitkomsten. Het gaat om de resultaten van het leren (het doel). Niet zozeer om de wijze waarop het behaald wordt (het proces). Je krijgt daarom veel ruimte om de leeruitkomsten op een manier te realiseren die aansluit bij jouw eigen onderwijspraktijk. Met behulp van literatuur analyseer je de schoolorganisatie en het onderwijs, waarna je gerichte interventies uitvoert. Je reflecteert op je ontwikkeling en bespreekt deze regelmatig met medestudenten en je studiecoach.
-
Jaar 1: rolontwikkeling
Vanaf dag één werk je aan je ontwikkeling tot expert NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit. Je werkt aan het analyseren van NT2-onderwijs, het signaleren van vraagstukken en het ontwerpen van passende interventies om het NT2-onderwijs te verbeteren. Binnen deze afstudeerrichting staan drie leeruitkomsten centraal:
- Inhoudelijk specialist
- Teacher leader
- Praktijkgericht onderzoeker
De leeruitkomsten zijn leidend voor alle modules en programmaonderdelen. Ze zijn gebaseerd op de beroepsprofielen en zijn samen met vertegenwoordigers van het werkveld vastgesteld op masterniveau. Je studeert af zodra je de vereiste leeruitkomsten overtuigend kunt aantonen. We borgen de basiseisen van de beroepsverenigingen door je een voorgeschreven set modules aan te bieden. Daarmee leg je de basis voor je expertontwikkeling.
De modules die aan bod komen zijn:
- Rijk en betekenisvol taalonderwijs
- Lezen en leescultuur
- Denken en (lees)begrip
- Denken en schrijven
-
Jaar 2: rolintegratie
In het tweede jaar van deze master start je met de module 'Samenwerken aan kansengelijkheid'. Ook ga je aan de slag met een NT2-vraagstuk uit jouw praktijk, waar je op onderzoekende wijze samen met collega's een antwoord voor formuleert.
Voorbeelden van praktijkgericht onderzoek:
- Begrijpen en versterken van het ondernemerschapsvermogen van Ad-studenten Ondernemerschap en Retailmanagement.
- Actieonderzoek naar de motivatie en behoeften van pabo-studenten voor een stage in het speciaal onderwijs.
- Relevante voorkennis activeren als basis voor het didactisch handelen in het ZML (zeer moeilijk lerend).
Toetsing
Tijdens integrale assessments meten we je rolontwikkeling met bijbehorende leeruitkomsten integraal en holistisch. We gaan na op welk niveau de vereiste kennis en je professionele overtuigingen zijn doorleefd en is verankerd in je professionele identiteit. Met professionele identiteit bedoelen we de persoonlijke verhouding tussen het ‘ik’ als mens, het ’ik’ als onderwijsprofessional, en het ‘ik’ als onderdeel van de beroepsgroep waarvan jij deel uitmaakt. Na succesvolle afronding mag je de titel Master of Education (MEd) voeren.
-
Lesdagen en studiebelasting
Online les op woensdag
De Master Educational Needs - Expert NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit gaat van start in september. Je krijgt online, via Microsoft Teams, les op woensdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Op basis van jouw behoeften wordt bepaald of en wanneer er bijeenkomsten op de campus plaatsvinden.
Naast het studieprogramma kun je ook deelnemen aan extra curriculair aanbod. Dit is niet verplicht. Het extra curriculaire aanbod kan in de avonduren plaatsvinden. Dit betreft een aantal keer per jaar.
Studiebelasting
Je kunt rekenen op een studiebelasting van 20 uur per week. Dit is inclusief de lesdag, de voorbereidingen en het toepassen in de praktijk.
-
Werkplek
Leren en werken gaat bij de master Educational Needs hand in hand. Je leert immers het best wanneer je de theorie meteen inzet in je eigen praktijk.
Je moet daarom minimaal twee dagdelen of één volledige dag een leerwerkplek hebben die past bij het doel en niveau van de opleiding. Daarnaast heb je voor de aanvang van de studie een vaste leerwerkplekbegeleider die jou gemiddeld 1 uur in de week begeleidt. Dit is een collega of leidinggevende die afgestudeerd is als master. Deze begeleider voert regelmatig feedbackgesprekken en tekent de authenticiteitsverklaringen voor de praktijkopdrachten. Ook ondersteunt de begeleider jou bij het organiseren van een bezoek binnen de eigen schoolpraktijk. Tot slot neemt de begeleider deel aan de begeleidersbijeenkomsten.
-
Losse modules
Wil jij graag jouw kennis verbreden, maar wil je (nog) niet de volledige master volgen? Kies dan voor één of meerdere losse modules. Je ontvangt een bewijs van deelname als je aan de volgende eisen voldoet:
- Je bent aanwezig geweest bij alle bijeenkomsten.
- Je hebt de bijbehorende literatuur gelezen.
- Je hebt de opgedane kennis toegepast en geëxperimenteerd in je eigen praktijk.
Als je ook de bijbehorende beroepsopdracht uitvoert en daarbij een product inlevert, ontvang je een verklaring. Deze verklaring, samen met het beroepsproduct voorzien van feedback, kun je gebruiken voor je portfolio. Dit is vooral nuttig als je van plan bent om in de komende jaren de volledige master af te ronden. Schrijf je je binnen vier jaar alsnog in voor de master? Dan kun je, afhankelijk van de leerroute die je kiest, een maatwerktraject aanvragen om de opleiding versneld te volgen.
-
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
Wil jij graag jouw kennis verbreden, maar wil je (nog) niet de volledige master volgen? Kies dan voor 1 of meerdere losse modules. Klik op de module voor meer informatie over de inhoud en het aanmeldproces. Je kunt je tot uiterlijk één week voor de start van een module inschrijven.
Door regelmatig rijke teksten te lezen bouwen je leerlingen of studenten aan hun taalbasis. Interessante schrijf- en ontwerpopdrachten, waarbij je inzoomt op de vorm en de opbouw van teksten, helpen daarbij. In deze mastermodule leer je onderwijs te ontwikkelen dat is gebaseerd op nieuwe inzichten op het gebied van leesbegrip.
Hoe ontwerp je echt effectief schrijf- en spellingonderwijs? In deze mastermodule bestudeer je internationale literatuur over onderwijs in het schrijven van teksten. Met die kennis kijk je kritisch naar het schrijfonderwijs in jouw onderwijssituatie, en doe je aanpassingen.
Toelating en aanmelden
Expert NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit is een afstudeerrichting van de Master Educational Needs. Bij Studielink schrijf je je daarom in voor Leerroute Expert NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit e-learning: 9MNKOE.
Na je opleiding Expert NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na de master ben jij een onderwijsexpert die duurzaam bijdraagt aan kennis- en schoolontwikkeling, en onderwijsinnovatie. In jouw schoolomgeving kun je dus het verschil maken!
Jij bent voortrekker in het creëren van (taal)onderwijs voor deze bijzondere doelgroep en je ontwerpt beleid op het gebied van NT2 voor je eigen onderwijsorganisatie. Jij ziet de complexiteit van het geven van onderwijs aan nieuwkomers niet als barrière, maar als stimulans om te zoeken naar creatieve en innovatieve mogelijkheden. Net zoals wij dat doen. De leerroute biedt de mogelijkheid voor het behalen van een certificaat docent NT2 waarmee je je kunt registreren bij de beroepsvereniging NT2 (BVNT2).
-
Vakgebied
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van school- en docentontwikkeling. We bieden scholingsprogramma's die perfect passen bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar
Locatie
De meeste lessen vinden online plaats. De lessen op locatie vinden plaats in:
Campus 2 in Zwolle Plan je route Zwolle(opent in nieuw tabblad)
Hospitaaldreef 5 in Almere
Plan je route Almere(opent in nieuw tabblad)
Daarnaast kun je de master ook volgen in Enschede en Groningen.
Collegegeld
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijke collegegeld: 2025 - 2026 is dat € 2.601,-. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Highlights opleiding
- Jouw persoonlijke en professionele groei staat voorop. Jij wordt uitgedaagd om jezelf verder te ontwikkelen als onderwijsprofessional.
- De focus van de opleiding ligt op concrete vraagstukken uit jouw eigen praktijk. Hierdoor kun je direct toepassen wat je leert.
- Je krijgt persoonlijke begeleiding van een studiecoach, die je ondersteunt bij het plannen en vormgeven van je leerproces.
- De master is ontworpen om goed te combineren met werk en/of privéleven.
- Je hebt veel regie over je eigen leerproces. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bepalen van je leerdoelen en het vormgeven van je traject.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?