Financiering deeltijdopleidingen
Als je een deeltijd of duale opleiding begint, zijn er verschillende mogelijkheden om jouw deeltijdstudie (deels) te bekostigen. Op deze pagina lees je van welke regelingen en subsidies jij eventueel gebruik kunt maken.
Algemene financieringsmogelijkheden
-
-
Levenlanglerenkrediet
DUO biedt het levenlanglerenkrediet aan voor iedereen die wil starten met een voltijd- of deeltijdopleiding en die geen recht (meer) heeft op studiefinanciering. Je dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.
Let op: het kan zijn dat de opleiding van jouw keuze (nog) niet in de lijst staat. Print dan het formulier uit, vul de opleiding met de hand in en verzend het formulier per post.Bekijk op de website van DUO of je aan de voorwaarden voldoet(opent in nieuw tabblad)
-
Collegegeldkrediet
Je kunt via DUO ook geld lenen om je bacheloropleiding mee te betalen. Dit wordt het collegegeldkrediet genoemd.
Lees meer op de website van DUO over het collegegeldkrediet(opent in nieuw tabblad) -
Studiefinanciering
Kies je voor een bacheloropleiding in duaal? Dan heb je mogelijk nog recht op studiefinanciering. Voor het volgen van een opleiding in deeltijd krijg je geen studiefinanciering.
Kijk op de website van DUO voor meer informatie(opent in nieuw tabblad)
Ben jij leraar in spé? Dan kun je wellicht langer studiefinanciering ontvangen. -
Bijdrage van je eigen werkgever
Ook je werkgever profiteert ervan als jij een studie gaat volgen. Veel werkgevers zien daarom het belang in van scholing voor hun medewerkers. Het is dus mogelijk dat jouw werkgever je wil en kan helpen bij het financieren van je studie.
-
Betalen in termijnen
Duurt een studie langer dan een half jaar? Dan kun je ervoor kiezen om de studie in termijnen te betalen. Houd er dan wel rekening mee dat er 50 euro administratiekosten in rekening worden gebracht.
-
Regionale subsidies
Dit zijn subsidies die gebonden zijn aan bijvoorbeeld een locatie of vakgebied.
-
-
Groei Vooruit (regio Zwolle)
Woon jij in de regio Zwolle en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Het ontwikkelfonds Groei Vooruit kan jou op weg helpen met hulp van een loopbaancoach of financiële ondersteuning bieden bij het volgen van een cursus of opleiding.
-
Vergoeding Werktuig voor ontwikkeling - PPO
PPO financiert ontwikkelplannen voor iedereen die werkt in de creatieve of culturele sector. Zowel voor werknemers als ZZP’ers dus.
Ze financieren 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van € 2.000,- (inclusief BTW). Ze gaan ervan uit dat jouw werkgever of opdrachtgever ook 1/3 bijdraagt en dat je het resterende bedrag zelf betaalt.
-
Vergoeding technische scholing (Overijssel)
Met jouw ontwikkeling kun je jezelf en het bedrijf waar je werkt toekomstproof maken. Daarvoor bieden de landelijke brancheorganisaties, vakbonden en techniekfondsen die we als Overijssels Vakmanschap verbinden met scholen en bedrijven vele opleidingsmogelijkheden en vergoedingen. Op overijsselsvakmanschap.nl (opent in nieuw tabblad)vind je per sector daarvoor de mogelijkheden.
-
SLIM-subsidieregeling (werkgevers in het mkb)
Werkgevers in het MKB kunnen een aanvraag doen voor de SLIM-subsidie. Je kunt hiermee een opleidings- en ontwikkelplan laten maken of ontwikkeladviezen financieren voor jouw werknemers. Denk hierbij aan het onderzoeken van scholings- en opleidingsbehoeften in een onderneming of het laten maken van loopbaanadviezen voor jouw werknemers.
Meer info op de website van de overheid(opent in nieuw tabblad)
-
Subsidies voor inwoners van provincie Overijssel
Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar voor inwoners van de provincie Overijssel. Op het portal van ArbeidsmarktInZicht Overijssel vind je een overzicht van alle subsidies.
Bekijk het aanbod op arbeidsmarktinzicht.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Financieringen in het onderwijs
-
-
Lerarenbeurs DUO
Ben je een bevoegd leraar en wil je een opleiding aan hbo of universiteit gaan volgen? Dan kun je een lerarenbeurs aanvragen.
Bekijk voor aanvullende informatie op de pagina van Rijksoverheid(opent in nieuw tabblad)
-
Tegemoetkoming leraren
Ben je student, zij-instromer of contractant en wil je een lerarenopleiding aan het hbo gaan volgen? Of wil je je bevoegdheid halen via een PDG-traject (pedagogisch-didactisch getuigschrift)? Dan kun je een tegemoetkoming leraren aanvragen.
Kijk voor meer informatie op de website van DUO (opent in nieuw tabblad)
-
Tegemoetkoming onderwijsmasters
Benieuwd naar de tegemoetkoming voor onderwijsmasters? Meer informatie vind je op de website van DUO.
Bekijk hier meer informatie over de tegemoetkoming voor onderwijsmasters(opent in nieuw tabblad)
-
Subsidie korte scholingstrajecten vo
Docenten die (willen) werken in het voortgezet onderwijs, maar nog niet de juiste bevoegdheid hebben, kunnen een subsidie aanvragen om deze bevoegdheid te halen. Bijvoorbeeld als je de pabo hebt afgerond en wilt lesgeven aan de onderbouw van basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen van het vmbo. De subsidie geldt ook voor educatieve modules.
Meer informatie over subsidies vind je op de website van DUO(opent in nieuw tabblad) -
Subsidie zij-instroom (voor werkgevers)
Vanuit DUO is er een subsidie beschikbaar voor zij-instromers. Dit kan je via jouw werkgever aanvragen.
Lees meer op de website van DUO over de subsidie voor zij-instromers primair onderwijs(opent in nieuw tabblad)
Lees meer op de website van DUO over de subsidie voor zij-instromers voortgezet onderwijs en mbo(opent in nieuw tabblad) -
Extra studiefinanciering
Heb je een opleiding aan hbo of universiteit afgerond en ga je daarna een lerarenopleiding doen? Dan kun je 12 maanden extra studiefinanciering krijgen. Van belang is de lerarenopleiding die je gaat doen, in combinatie met jouw vooropleiding.
Lees alle informatie over studiefinanciering op de website van DUO(opent in nieuw tabblad)
-
Onderwijspersoneel opleiding tot leraar - voortgezet onderwijs
Een schoolbestuur kan subsidie aanvragen voor een onderwijsondersteunend personeelslid dat is gestart met een bekostigde opleiding tot leraar.
Lees meer informatie over deze subsidie op de website van de overheid(opent in nieuw tabblad)
-
Onderwijspersoneel opleiding tot leraar - primair onderwijs
Via de regeling Onderwijspersoneel opleiding tot leraar - primair onderwijs kan een tegemoetkoming aangevraagd worden voor een onderwijsassistent of leraarondersteuner die begonnen is met een bekostigde opleiding tot leraar.
Lees meer over de regeling op de website van de overheid(opent in nieuw tabblad)
-
Meer weten?
Heb je nog vragen over de hoogte van het collegegeld of op welke manieren je kunt betalen?