Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Statushouders zijn ongelooflijk gemotiveerd in de les

Anneke student NT2 Docentenopleiding
Banner image

Stel je een klas voor waarin motivatie de motor is, waar orde handhaven geen constante zorg is, en waar de nadruk ligt op positiviteit. Dat is precies het soort omgeving waarin Anneke, student aan de NT2 Docentenopleiding, haar passie elke dag tot leven brengt. Ze werkt met statushouders op verschillende taalniveaus, met speciale aandacht voor de zogenaamde 'langzaamleerders'.

Van basisonderwijs naar volwasseneneducatie

Anneke's pad naar de NT2 Docentenopleiding begon als een tweeledig avontuur, gestuurd door zowel professionele verplichting als persoonlijke nieuwsgierigheid. "Ik begon als vrijwilliger bij Stichting Present en ontdekte hoe mooi dit werk is. Toen ik een vacature voor docent tegenkwam, heb ik zonder gesolliciteerd en werd aangenomen. Met jarenlange ervaring in het basisonderwijs viel me vooral op hoe ongelooflijk gemotiveerd statushouders zijn in de les. Ik hoef niet hard mijn best te doen om ze te stimuleren, hoef geen orde te houden, en heb niet te maken met oudergesprekken. De werkdruk is in dit vakgebied compleet anders dan in het basisonderwijs."

Meer dan alleen taalvaardigheden

"De verhalen waar de cursisten mee komen vind ik heel bijzonder. Zee vertellen over wat ze hebben meegemaakt en dat is soms heel aangrijpend." Het onderwijs gaat voor haar verder dan alleen het overbrengen van taal. "Ik help cursisten vaak met het maken van afspraken, het versturen van appjes of telefoontjes plegen. Een cursist wilde een tandartsafspraak maken, dus dit hebben we uitgebreid geoefend. Toen hij de tandarts belde wilde hij snel de telefoon aan mij geven, maar ik maakte duidelijk dat hij het zelf moest doen. Ik sta naast je als het nodig is. Hij schrok, maar door te bevestigen dat ik er was, is het hem zelf gelukt om een afspraak te maken. Voor ons is dat iets kleins, maar voor hem is dit een groots moment waar hij trots op kan zijn. Dat vind ik fantastisch aan dit vak."

Vertragen en herhalen

Tijdens de opleiding leer je hoe je een nieuwkomers de Nederlandse taal kunt leren. "In vergelijking met het basisonderwijs, is hier de benadering anders. Een collega deelde een waardevolle ervaring: ze zei dat ik veel te veel lesstof in een les wilde behandelen. Ik deed volgens haar vier lessen in één uur. Haar advies: je moet vertragen, vertragen, vertragen en herhalen, herhalen, herhalen. In het basisonderwijs was daar geen tijd voor, omdat je moest doorpakken. Maar in het volwassenenonderwijs is die ruimte er wel, en krijgen mensen echt de kans om de lesstof goed te verwerken. Dat vind ik heel mooi om te zien."

Opleiding

Tijdens de opleiding geeft Anneke les aan statushouders. “Vanuit de taalschool komen ze drie keer per week drie uur naar ons toe. Ze ontvangen op verschillende manieren taalaanbod, zodat ze zo snel mogelijk actief kunnen participeren in de Nederlandse samenleving.”

De NT2-opleiding duurt 10 maanden. "Wat mij aanspreekt, is de betrokkenheid en bevlogenheid van onze docenten. Het is prettig dat de opleiding zowel theoretische als praktische elementen omvat. Windesheim legt de nadruk op het wetenschappelijk onderbouwen van de lesstof, wat ik als zeer waardevol ervaar. Wat je leert, wordt op een effectieve manier toegepast in het onderwijsproces. Dit maakt de opleiding niet alleen goed, maar ook verrijkend."