Je wilt leerlingen vaardig maken op het gebied van rekenen, taal, burgerschap of digitale geletterdheid. Ook wel de basisvaardigheden genoemd.
Om goed mee te kunnen doen in onze maatschappij zou iedereen een set van basisvaardigheden moeten beheersen. Uit onderzoek blijkt dat de beheersing van basisvaardigheden bij leerlingen en studenten lang niet altijd voldoende is. Scholen hebben de belangrijke opdracht om leerlingen en studenten deze basis mee te geven.
Wil jij de basisvaardigheden binnen het onderwijs versterken? Lees dan meer over het werkveld en bekijk welke opleidingen in basisvaardigheden je bij ons kunt volgen.
Werken in de basisvaardigheden
Maak kennis met het werkveld van de basisvaardigheden: rekenen/wiskunde, taal, burgerschap en digitale geletterdheid.
Opleidingen basisvaardigheid rekenen
Maak kennis met alle opleidingen en trainingen van Windesheim in Zwolle op gebied van reken- en wiskundeonderwijs.
Opleidingen basisvaardigheid taal
Maak kennis met alle opleidingen en trainingen van Windesheim in Zwolle op gebied van taal- en leesvaardigheidsonderwijs.
Opleidingen basisvaardigheid burgerschap
Maak kennis met alle opleidingen en trainingen van Windesheim in Zwolle op gebied van burgerschapsonderwijs.
Opleidingen basisvaardigheid digitale geletterdheid
Maak kennis met alle opleidingen en trainingen van Windesheim in Zwolle op gebied van digitale geletterdheid in het onderwijs.
Programma masterplan basisvaardigheden
Masterplan basisvaardigheden is een programma vanuit de overheid dat leraren helpt om goed onderwijs in basisvaardigheden te geven. De komende tien jaar werken we samen aan belangrijke onderwerpen van dit plan:
- goed landelijk curriculum, een duidelijke opdracht voor het onderwijs;
- extra tijd en ruimte voor kwalitatief goede leraren;
- kennis en beschikbaarheid van effectieve leermiddelen;
- goede aansluiting tussen school en omgeving (thuis, opvang, bibliotheek);
- onderzoek naar basisvaardigheden en effectieve interventies.
Lees alles over het masterplan basisvaardigheden(opent in nieuw tabblad)
LAB21: Innovatie in Onderwijs en ICT
LAB21 is het digitale innovatiecentrum van Windesheim dat een fysieke ruimte en een community samenbrengt. In ons Lab vind je innovatieve ICT-middelen en er is een actieve community van collega’s die kennis, ervaringen en ideeën uitwisselen.
De implementaties van onder andere 21 century skills, blended learning en flip the classroom brengen nieuwe veranderingen en eisen met zich mee. LAB21 biedt hierin ondersteuning voor docenten, studenten en werkveldpartners bij de didactische inzet van ICT in het onderwijs. ICT is hierbij niet het doel, maar een middel om tot leren te komen.
Maatwerk
Investeer als onderwijsinstelling in de professionalisering van jouw werknemers met een maatwerktraject. Het scholingsprogramma wordt samen met de onderwijsinstelling voorbereid. Zo ontwikkelen we een speciaal programma voor de onderwijsprofessional op maat.
De opleiding kan op Windesheim plaatsvinden of incompany worden verzorgd.
''Het hele team wordt beter''
Het vak rekenen vormt een uitdaging voor veel docenten. Het is een van de weinige vakken zonder specifieke lerarenopleiding. Windesheim biedt maatwerktrajecten en opleidingen om docenten te professionaliseren en hen te ondersteunen bij deze uitdagingen. Sandra Engbersen-Ehrenhard, onderwijspsycholoog en consultant bij Windesheim, deelt meer over de aanpak.
Subsidies
-
-
Subsidie Verbetering basisvaardigheden 2025
Uit onderzoek is gebleken dat de beheersing van de basisvaardigheden bij veel leerlingen onvoldoende is. Zonder een juiste beheersing van de basisvaardigheden is het lastig om mee te komen in de samenleving en vervolgonderwijs. Daarom stelt de overheid voor het schooljaar 2025-2026 de subsidie ‘Verbetering basisvaardigheden 2025’ beschikbaar. Deze subsidie kan aangevraagd worden door onderwijsinstellingen en is bedoeld om de basisvaardigheden van leerlingen te verbeteren. De subsidie mag onder andere ingezet worden voor de professionalisering van onderwijspersoneel. Deze opleidingen dragen bij aan de professionalisering van basisvaardigheden. Ze mogen daarom bekostigd worden met de subsidie Verbetering basisvaardigheden 2025. De subsidie bedraagt 615 euro per leerling.
Lees op de website van Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen over de voorwaarden, hoogte en het aanvragen van de subsidie.
Lees meer over de subsidie Verbetering basisvaardigheden 2025(opent in nieuw tabblad)
-
Subsidie burgerschap mbo-leergang
Voor mbo-docenten stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een subsidie beschikbaar voor het professionaliseren in burgerschapsonderwijs. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door het Expertisepunt Burgerschap. Deze subsidie mag gebruikt worden voor het ontwikkelen van expertise en het verbeteren van de burgerschapseducatie. Het bedraagt een subsidie van 3000 euro per leerkracht. Bovenstaande opleidingen burgerschap kunnen (gedeeltelijk) gefinancierd worden met deze subsidie. De subsidie loopt tot 31 december 2025.
Lees alles over de subsidie Leergang mbo burgerschap(opent in nieuw tabblad)
-