Burgerschapseducatie docent
Als burgerschapsdocent ontwikkel je burgerschapsonderwijs én evalueer je de burgerschapslessen die gegeven worden.
Leerlingen of studenten bereiden zich voor op hun plek in de samenleving. Een samenleving die veel van hen vraagt. Burgerschapsvorming helpt jongeren na te denken over hun plek in de samenleving en hoe ze die zelf kunnen vormen. Burgerschaples is dus ontzettend belangrijk én wettelijk verplicht. Het onderwijs heeft immers de taak om jongeren vertrouwd te maken met de basiswaarden van onze democratische rechtsstaat. In de cursus Burgerschapseducatie docent vergroot je je didactische burgerschapsrepertoire door middel van praktische en inhoudelijke workshops.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Burgerschapseducatie docent
-
-
Inhoud opleiding
In de cursus Burgerschapseducatie docent werk je aan de ontwikkeling van zowel het burgerschapsonderwijs als je eigen professionele groei. Samen met medecursisten verken je wat burgerschapsonderwijs inhoudt en wat goed burgerschapsonderwijs volgens jou betekent. Door deze gesprekken krijg je inzicht in je eigen visie en leer je deze concreet toe te passen in je lessen.
Zo vertaal jij straks vol zelfvertrouwen actuele maatschappelijke vraagstukken in educatief materiaal voor het onderwijs. Je leert onder andere hoe je discussies en debatten begeleidt, socratische gespreksvoering toepast, dialogen voert, jezelf positioneert als rolmodel, en zorgdraagt voor een veilige leeromgeving waarin diversiteit de norm is. Daarnaast leer je hoe je gevoelige maatschappelijke thema’s op een respectvolle en effectieve manier bespreekbaar maakt.
Jouw praktijk staat centraal
Voor deze cursus is het essentieel dat je een leer- of werkplek hebt. We leggen namelijk constant de koppeling tussen lesstof en jouw dagelijkse praktijk.
Gedurende de cursus ontwikkel je producten die direct toepasbaar zijn in jouw onderwijspraktijk. Hierin toon je aan dat je de opgedane kennis en inzichten over relevante burgerschapsthema’s kunt integreren. Je formuleert eigen leervragen en onderneemt acties om deze te beantwoorde. Op jouw school treedt je op als expert, vraagbaak en co-creator bij het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs.
Workshops
Tijdens workshops verdiep jij je in politieke, juridische, economische, sociaal-culturele en leefstijlvraagstukken. Je oefent vakdidactische vaardigheden die van pas komen in de burgerschapslessen die je geeft. Denk hierbij aan debatvoering of het begeleiden van een groepsgesprek of discussie.
Met al deze kennis stel je een burgerschapsadvies op. Jouw visie is de basis waarbij je onderbouwt en beargumenteert een voorstel doet voor de verbetering van burgerschapsvorming binnen jouw school.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs op LinkedIn(opent in nieuw tabblad) voor het laatste nieuws en de planning van opleidingen.
-
Studieduur en lesdagen
De cursus duurt een half jaar (één semester) en bestaat uit:
- 14 bijeenkomsten van zes uur, verspreid over het semester
- 16 uur per week werken op een school, waar je actief aan de slag gaat met burgerschapsonderwijs
- 3 begeleidingsmomenten om je voortgang en ontwikkeling te ondersteunen
- Thuisstudie, waarin je werkt aan beroepsproducten zoals educatief materiaal en reflecteert op je eigen ontwikkeling
Lesdag
De lessen worden gepland op dinsdagen, tussen 8.30 en 17.30 uur.
-
Toelating
Deze cursus is geschikt voor professionals in het:
- primair onderwijs
- voortgezet onderwijs
- speciaal voortgezet onderwijs
- beroepsonderwijs
- praktijkonderwijs
die hun lessen rondom burgerschap willen versterken of burgerschap willen integreren in hun bestaande vakken.
Onze groepen bestaan uit minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.
-
Wanneer kun je starten?
Basisvaardigheden bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van basisvaardigheden. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Maatwerk
Wil je deze post-hbo-opleiding straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Jannie Lensen, accountmanager Educatie.
Na je cursus Burgerschapseducatie docent
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Jij bent straks expert op het gebied van burgerschapsonderwijs en -lessen. Je kunt leerlingen of studenten opleiden tot burgers die volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Je hebt diepgaande inhoudelijke expertise ontwikkeld over burgerschapsonderwijs, gebaseerd op de geldende kaders in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
Daarnaast heb je een eigen visie op burgerschapsonderwijs geformuleerd en ben je in staat om burgerschapsonderwijs te ontwikkelen en te evalueren. Voor zowel je eigen lessen als voor de bredere schoolcontext.
Microcredential
Naast het certificaat van Windesheim ontvang je ook een Microcredential. Dit is een digitaal certificaat dat laat zien dat je een kort leertraject hebt gevolgd met erkende kwaliteitswaarde. Zo kun je flexibel leren met de garantie van kwaliteit. Alle deelnemende onderwijsinstellingen erkennen Microcredentials én ze worden landelijk geregistreerd. Handig, als je bijvoorbeeld vrijstellingen wilt aanvragen om door te leren.
-
Ben jij werkzaam op het mbo?
Deze cursus voldoet aan de leeruitkomsten die aan de hand van het docentenprofiel Burgerschap (hoofdstuk 3) in samenspraak met de mbo-raad geformuleerd zijn. Na succesvolle afronding van deze cursus ontvang je een certificaat burgerschapseducatie docent met vermelding leergang burgerschap mbo.
Download docentenprofiel Burgerschap (hoofdstuk 3)(opent in nieuw tabblad)
Leergang burgerschap mbo
De leergang burgerschap mbo is ontworpen om mbo-docenten te versterken in het geven van kwalitatief burgerschapsonderwijs. Deze leergang richt zich op zowel pedagogische als vakdidactische vaardigheden. Docenten krijgen de kans om hun expertise te verdiepen, hun onderwijsmethoden te verfijnen en een solide professionele identiteit rondom burgerschapsvorming te vormen.
-
Kosten
De cursus kost € 3.890,-
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat Burgerschapseducatie docent (met vermelding leergang burgerschap mbo)
- Microcredential (wat is een microcredential?)