Connect Klanken en Letters en/of Connect Woordherkenning
Jij wilt kinderen met leesproblemen of dyslexie helpen bij het leren lezen. De cursus Connect Klanken en Letters en/of Connect Woordherkenning in Zwolle leert jou nóg effectiever te helpen.
Je kunt deze methodieken gebruiken om kinderen in de eerste fase van het aanvankelijk lezen (begin groep 3) te begeleiden. Zo word jij straks dé professional op het gebied van leesproblemen en dyslexie.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Connect Klanken en Letters en/of Connect Woordherkenning
-
-
Inhoud opleiding
De methodieken Connect Klanken en Letters en Connect Woordherkenning zijn bedoeld voor de eerste fase van aanvankelijk lezen. Dit is in het basisonderwijs, begin groep 3. De methodieken kunnen ook gebruikt worden in SBO en REC tijdens de periode van het aanvankelijk lezen. Ze zijn geschikt voor individuele en groepsgewijze interventie.
Werkvormen
We gebruiken activerende werkvormen. Jouw inbreng en eigen ervaringen zijn hierbij het uitgangspunt. Theorie en praktijkoefeningen wisselen elkaar af. We behandelen deze onderwerpen:
- Aanvankelijk lezen fase 1
- De methodieken Connect Klanken en Letters en/of Connect Woordherkenning
- Begeleiding van leerlingen
- Beoordeling eindproduct voor certificering (video-opname)
Studieprogramma
We starten met een introductiebijeenkomst aanvankelijk lezen fase 1 en de begeleidingsvormen Connect Klanken en Letters en/of Connect Woordherkenning. Na deze bijeenkomst zoek je een leerling die je kunt begeleiden. Tijdens de tweede bijeenkomst gaan we dieper in op de twee interventies. Hiervoor gebruiken we de casuïstiek die onze cursisten inbrengen. Na deze bijeenkomst start je met de leerlingbegeleiding. Tijdens de derde en vierde bijeenkomst toon je jouw video-opnames van de leerlingbegeleiding waarin je interventie zichtbaar is. Ook beoordeel je opnames van anderen en we evalueren de opnames samen. Als afronding van de cursus lever je een video-opname aan die beoordeeld wordt.
Studieboek en materialen
In de cursus gebruiken we als basis het boek Dyslectische kinderen leren lezen van Anneke Smits en Tom Braams. Het is handig als je dit boek bij de start van de cursus hebt. Tijdens de cursus zijn er onderzoeks- en behandelmaterialen en achtergrondliteratuur aanwezig die je kunt inzien.
Rijke Taal
Rijke taal is de basis voor taal- en leesontwikkeling. Zonder rijke taal geen geletterdheid en geen begrip. Maar wat is rijke taal precies? En welke betekenis heeft het in de onderwijspraktijk. Op www.rijketaal.org(opent in nieuw tabblad) wordt uitgelegd wat we onder rijke taal verstaan en waarom het belangrijk is door:
- Anneke Smits (lector Onderwijsinnovatie en ICT Hogeschool Windesheim)
- Erna van Koeven (onderzoeker lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT)
- Marianne Lok (onderzoeker lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT)
Ook worden er methodieken en tools gedeeld die ze ontwikkeld hebben.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn.Volg Professionaliseren in het Onderwijs op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Studieduur en lesdagen
Studiebelasting
De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur. De studiebelasting bedraagt ongeveer 36 uur.
Lesdata en -tijden
De lesdagen en -tijden zijn nog niet bekend.
-
Toelating
De cursus Connect Klanken en letters en/of Connect Woordherkenning is geschikt voor:
- leraren
- remedial teachers
- intern begeleiders
- logopedisten of,
- toekomstige studenten van de master Educational Needs.
De cursus is bedoeld voor de eerste fase van aanvankelijk lezen (begin groep 3).
We vinden het van belang dat de cursus die je kiest bij jou en je situatie past. Voor de cursus geldt in elk geval dat je beschikt over hbo-werk- en -denkniveau.
Praktijk
We werken met videomateriaal, onderzoeks- en behandelmaterialen, achtergrondliteratuur, theorie en verschillende activerende werkvormen. We verwachten dat je de mogelijkheid hebt om een leerling met leesproblemen of dyslexie te begeleiden. En dat je daarbij gebruikmaakt van de methodieken die we in de cursus behandelen.
-
Kwaliteit
Creditering en kwaliteitswaarborg
Tijdens de cursus staan jouw ervaringen en de twee interventiemethodes centraal: Connect Klanken en Letters, en Connect Woordherkenning. Anneke Smits, ontwerper van de methodieken en verbonden aan Windesheim, heeft de certificeringscursus ontwikkeld. De beide methodieken sluiten goed aan bij de protocollen leesproblemen en dyslexie van het Expertisecentrum Nederlands(opent in nieuw tabblad).
-
Wanneer kun je starten?
Basisvaardigheden bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van basisvaardigheden. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Maatwerk
Wij adviseren je de cursus met verschillende teamleden te volgen. Het is ook mogelijk de cursus op jouw eigen locatie te volgen of de cursus op maat te maken. Data en tijden worden dan in overleg bepaald. Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Jannie Lensen, accountmanager.
Na je opleiding Connect Klanken en Letters en/of Connect Woordherkenning
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na afloop kun jij de methodieken Connect Klanken en Letters en/of Connect Woordherkenning gebruiken om een goede indicering te maken. Je helpt kinderen met leesproblemen en dyslexie in de eerste fase van aanvankelijk lezen nog effectiever met het leren lezen. Zo doe jij precies die extra kennis en bagage op waarmee jij een stap verder kunt met je werk. Onze docenten staan met één been in het onderwijs en met één been midden in de praktijk. De kennis die je opdoet in deze cursus is dus altijd up-to-date. Een mooie aanvulling voor op je cv dus!
-
Certificering
Bewijs van deelname
Na afloop en bij voldoende beoordeling van je interventie op video ontvang je van Windesheim een bewijs van deelname.
-
Verder studeren
Na deze cursus kun je kinderen begeleiden in de eerste fase van aanvankelijk lezen (begin groep 3). Wil je ook in de tweede fase van aanvankelijk lezen leren helpen (vanaf eind groep 3)? Dan is de cursus Connect Vloeiend lezen en/of RALFI een geschikt vervolg.
-
Kosten
De cursus kost € 1.040,-.
Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Bewijs van deelname